петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1328 прочитания

    Българският фонд 3p1 стана партньор в европейския PropTech1 Ventures

    С това българската компания става и първият инвеститор от региона на Югоизточна Европа
    10 ноември 2021, 13:40 a+ a- a

    Георги Павлов, основател на 3p1

    Българският фонд 3p1, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас – AG Capital, вече е партньор-инвеститор в европейския фонд за иновации в недвижимите имоти Proptech1 Ventures. Така българската компания става първият участник от региона на Югоизточна Европа в европейския фонд и се нарежда до инвеститори като JLL Spark и немските банки Aareal и Berlin Hyp.

    По-рано днес фондът обяви и първите си инвеститори от Северна Европа, сред които и основателят и бившият главен изпълнителен директор на Cobblestone, настоящ председател на борда на ПропТех Дания, Rasmus Juul-Nyholm.

    „Пазарът на недвижими имоти не само у нас, но и по света, от години усеща сериозна необходимост от модернизация. Трансформацията е неизбежна, а COVID изостри тази нужда допълнително. През последните 2 години инвестирахме директно в стартъпи, работещи върху интересни решения, но сферата на технологиите се развива изключително бързо и ние искаме не само да подпомогнем най-добрите в региона, но и да знаем кои са най-добрите в света”, казва Георги Павлов, основател на 3p1 и член на Борда на директорите в AG Capital.

    „В сферата на технологиите, за разлика от недвижимите имоти, процесите са много динамични и промените не чакат. С участието си в Proptech1 Ventures изпълняваме 2 ключови цели – отваряме възможност за подкрепа за местните стартъпи и имаме поглед върху индустрията в цяла Европа. Така ще можем да въвеждаме новите решения в бизнеса не със закъснение, а заедно с лидерите”, допълва Павлов.

    Интересът на 3p1 са инвестиции в проптех компании, които разработват различни платформи, софтуер и работещи дигитални решения, целящи да подпомогнат пазара на недвижими имоти и участниците в него.

    PropTech1 Ventures е един от първите изцяло ESG compliant фондове с фокус проптех индустрията на Стария континент. Обединява различни инвеститори в рисков капитал, експерти в недвижими имоти и серийни предприемачи в дигитални решения, а портфолиото му се състои от над 10 успешни компании. Функционира в региона на DACH /Германия, Австрия, Швейцария/, Великобритания, скандинавските страни, Белгия, Нидерландия и Люксембург.

    Цвете Дончева, управител "Платформа и Връзки с инвеститорите" в PropTech1 Ventures, казва: „С тази инвестиция приветстваме първите LP-та (limited partners) от SEE/CEE региона и сме изключително щастливи, че идва от така познати и изявени участници в екосистемата. Това партньорство ще спомогне допълнително за разширяването на нашия обсег на Балканите и съседните държави. Нашата цел е да създадем наистина паневропейска venture captial платформа за проптех и виждаме голям потенциал в Югоизточна Европа, предприемачите в региона и иновативните решения, които се създават в сферата на недвижимите имоти.“

    Proptech1 Ventures e инвеститор в разнородни проекти – от софтуер, през който строителните работници могат да виждат на кой обект има нужда от допълнителен човешки ресурс, до приложение, с помощта на което всеки, работещ на компютър, може да открие свободно бюро в най-удобния и близък до себе си офис.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 51 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 57 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове