петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1653 прочитания

    Търсенето на логистични площи се фокусира върху по-малки обекти в града

    Очаква се делът на незаетите площи да расте, сочи доклад на Cushman & Wakefield Forton
    19 ноември 2021, 09:35 a+ a- a

    Воден от ръста на промишленото производство, пазарът на логистични и складови площи поддържа стабилна активност за последните три месеца. Търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти, където в момента има по-малко свободни площи, докато по-големите извънградски обекти, в които има повече новоизградени и свободни площи, се усвояват по-бавно. Това показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. В резултат на това, както и повишеното предлагане на нови имоти, експертите очакват делът на незаетите площи да расте през следващите тримесечия.

    „Компаниите за логистика, дистрибуция и куриерски услуги, които са сред основните двигатели в сектора, са силно обвързани с доставки към крайни клиенти. Това налага и скъсяване на разстоянието и консолидация, с цел оптимизация на разходи и ресурси. През следващите месеци ще следим дали интересът към по-малките проекти ще се задържи и как големите обекти в по-отдалечените райони ще отговорят на промяната на пазара“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

    Нивата на свободните площи през третото тримесечие леко нарастват до 4.3%. От началото на годината стойностите трайно се движат нагоре, но все още са на здравословни нива за пазара.

    Индустриалният пазар продължава да е във фокуса на инвеститорите в Европа в контекста на COVID кризата. За първото полугодие на 2021 г. транзакциите с индустриални имоти на стария континент са 26.5 млрд. евро, отчитайки 73% ръст спрямо средните нива за периода 2015-2019. У нас секторът поддържа стабилна активност. Статистиката на Cushman & Wakefield Forton показва, че в периода януари-септември 2021 са завършени обекти с обща площ 174 167 кв.м, а нетното усвояване е със сходни стойности - 165 997 кв.м. Данните сериозно изпреварват нивата през 2020 г. и се доближават до тези през 2019, когато бе отчетена рекордна активност на индустриалния пазар.

    „Търговските вериги, дистрибутори и куриерските компании продължават да са най-активните на пазара като наематели или инвеститори в собствени обекти. Към края на 2021 проектите в етап на строителство в София надхвърлят 440 000 кв.м, почти поравно разпределени между спекулативни проекти и такива за собствено ползване“, допълва Жоро Ангелов. През последното тримесечие предлагането в столицата нарасна с 81 880 кв.м, достигайки общ обем почти 1 573 000 кв.м.

    Cushman&Wakefield Forton е консултант по избора на локация и изпълнител на проекта за строителство по поръчка и отдаване под наем най-големия логистичен център в София. Новият логистичен център на компания Орбико България, която е един от най-големите дистрибутори и доставчик на логистични услуги на пазара, разполага с 31 200 кв. м. складови площи и 4000 кв. м. офиси. Спекулативната част на пазара също расте с финализирането на два градски логистични проекта - Botevgradsko Logistics Park (29 000 кв.м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7 000 кв.м).

    Наемите на първокласни площи леко се повишават през последното тримесечие. За средно големи проекти те достигат 4.3-4.5 евро/кв.м, докато складови бази с площ над 10 000 кв.м се отдават за около 3.8-4 евро/кв.м. Доходността от първокласни индустриални имоти в София остава на стабилни нива около 8% на годишна база.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове