четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1413 прочитания

    Инвестициите в имоти в ЦИЕ ще достигнат нива като през 2020

    Цените на жилищните имоти се покачват рязко, предизвиквайки загриженост за тяхната финансова достъпност, сочи доклад на Colliers
    24 ноември 2021, 09:13 a+ a- a

    Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестиционните обеми за първите три тримесечия на 2021, възлизат на 7,3 млрд. евро, и са само с 10% по-ниски на годишна база и с около 20% по-ниски в сравнение със същия период на 2019. Това сочи доклад на Colliers.

    В него се прогнозира, че в края на 2021 обемите ще достигнат подобни нива като през 2020 - между 10 и 11 млрд. евро. Поотделно повечето държави изостават от обемите си преди пандемията, като Полша формира 56% от обема за 2021, а Унгария и Словакия са надминали нивата спрямо 2020.

    Обичайно силното за сделки четвърто тримесечие, може да се окаже недостатъчно интензивно като обеми поради липсата на наличен продукт на много пазари и продължаващите усложнения при пътуванията на инвеститорите. 

    Кевин Търпин, регионален директор отдел "Проучвания" в ЦИЕ, обяснява: "На много пазари в региона регистрирахме леки промени в доходността от първокласните активи, главно поради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. Основното изключение е доходността от индустриални и логистични площи, която се намали с почти 100 базисни точки средно за ЦИЕ от първото тримесечие на 2020 г. насам, като в Полша достигна над 180 базисни точки. Нашето мнение остава, че макар и някои последващи вътрешни размествания да са неизбежни, добре представящите се активи би трябвало да устояват по-добре, с по-голям натиск върху вторичните продукти".

    Офис секторът едва успя да се задържи на първо място с 36% дял от обема за първото деветмесечие на 2021. Логистичният и жилищният сектор продължават да регистрират все по-високи обеми, задържани единствено от недостига на наличен продукт за продажба на пазара. Обемите на ритейл сектора продължават да се подхранват от активи като търговски паркове и супермаркети, докато дела на хотелите остава малък.

    Фондовете от Западна и Северна Европа формират 42% от целия обем на инвестиционния пазар през първите три тримесечия на 2021 г., като най-много капитали идват от Германия, Обединеното кралство и Швеция. Капиталът от ЦИЕ също заема голям дял - 30% от общия обем. Чешките инвеститори са най-активни, с дял от 19% и отговарят за 53% от обемите в Чехия и 80% от обемите в Словакия, като придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България. Активни също са и инвеститорите от Унгария, както с местни придобивания, така и в целия регион, включително Румъния и Полша. 

    Коментирайки това, което предстои, Кевин Търпин заключи: "Икономиките в целия регион се държат сравнително добре. Въпреки това има няколко проблема, които предизвикват голяма загриженост и дебати, много от които ще окажат влияние върху сектора на недвижимите имоти по отношение на предлагането, търсенето и финансовата достъпност. На първо място, интеграцията на ESG критерии се превърна и ще продължи да бъде ключов фактор за промяна и успех при инвестирането в недвижими имоти. Освен това проблемите, свързани с веригата на доставки и труда, водят до недостиг и повишаване на цените на строителните материали и основните компоненти и стоки в други отрасли. Цените на жилищните имоти се покачват рязко, предизвиквайки загриженост за тяхната финансова достъпност, в допълнение към енергийната криза и инфлационния натиск. В крайна сметка потребителят е този, който ще понесе разходите за това, или ще влезем в неясен като времетраене период на затягане на коланите, докато нещата се успокоят".

    Георги Киров, Партньор I Директор Инвестиционно консултиране, добавя: „В днешно време е трудно да се пренебрегне инфлацията, която засяга много аспекти на сектора на недвижимите имоти. Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните мерки заради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и готова да премине през по-трудни периоди.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 16 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 17 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 18 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 20 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.