сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1507 прочитания

  Уникредит Булбанк: Жилищата в София са недостъпни за голяма част от хората

  Налице е риск от спад в цените в някои локации, прогнозира в анализ банката
  26 ноември 2021, 10:08 a+ a- a

  Колкото по-малко е населеното място, толкова по-достъпни за домакинствата са жилищата там – тази зависимост са извели икономистите на УниКредит Булбанк в анализ, посветен на тенденциите при пазара на недвижими имоти. Анализът определя доколко достъпни са жилищата в различните населени места в зависимост от това колко години домакинство със средни доходи трябва да спестяват брутния си доход, за да си купи жилище.

  Според използваната в анализа скала за оценка жилищата се смятат за „достъпни“, когато домакинство със среден доход трябва да спестява до 3 пъти годишния си брутен доход, за да си купи жилище с размер равен на средния за страната (73 кв. м). Жилищата се смятат за „умерено недостъпни, когато този показател е между 3.1 и 4, „сериозно недостъпни“, когато е между 4.1 и 5 и „крайно недостъпни“ когато е над 5.1.

  При този начин на измерване на връзката между цени на жилища и доходи на домакинства, най-недостъпни са жилищата в четири от най-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Жилищата изглеждат достъпни едва за около 20% от домакинствата с най-високи доходи в тези четири града.

  В столицата достъпни за домакинствата със средни доходи са жилищата в 16% от общо 98 изследвани локации (тоест в тези квартали съотношението средна цена на жилище разделена на средния брутен годишен доход на домакинство е по-ниско от 4.1 пъти), като дела на крайно недостъпните локации (тези със съотношение цени на жилище към доходи на средното домакинство по-високо от 5.1 пъти) е 46%.

  Авторите на анализа отбелязват, че изглежда в София има някои значително надценени локации, където цените на жилищата са достигнали нива, които са над онези, които преобладаващото ниво на доходите сочи. Това означава, че е налице риск от спад в цените в някои локации. Ако по каквато и да било причина спада в цените на жилищата съвпадне във времето с момента, в които цените на ипотечните кредити започнат да нарастват отново, рисковете за финансовата стабилност ще се увеличат. Важно е да се посочи, че съществуването на риск за спад в цените на жилищата в София не означава автоматично, че този риск ще се материализира. Възможно е цените на жилищата да се стабилизират на вече достигнатите нива, докато в същото време доходите продължат да нарастват, което, ако продължи достатъчно дълго, би направило жилищата в София отново достъпни.

  В същото време в по-малките населени градове като Плевен, Пазарджик, Перник, Шумен и Велико Търново жилищата остават достъпни за домакинствата са средни доходи през 2020, според изследването.

  Икономистите на УниКредит Булбанк очакват, че през 2021 година вероятно цените на жилищата ще се увеличат с по-високи темпове в сравнение с доходите на домакинствата, поради покачване на цените на строителни материали, допълнителния ефект на пандемията от Covid-19, който се очаква да генерира по-високо търсене, както и продължаващия спад в доходността на банковите депозити, който ще продължи да насочва все повече средства към пазара на жилища. „Тези три фактора в комбинация най вероятно ще доведат до ускоряване на темповете на нарастване на цените на жилищата през 2021 на фона на по-скромно протичащо увеличаване на доходите. Това сочи, че през 2021 вероятно ще наблюдаваме допълнително влошаване на достъпността на жилищата. Картината на ниво отделни населени места ще продължи да бъде нюансирана, като в София и другите големи градове, където търсенето остава най-високо, негативната тенденция на влошаване на индикаторите за достъпност на жилищата ще бъде най-ясно изразена“, обобщават в прогнозата си икономистите.

  Влияние върху цените на имотите може да окаже и предстоящото присъединяване на България към еврозоната.

  Според авторите на доклада достъпността на жилищата се влошава в редица както развити така и развиващи се икономики. Макар че международни сравнения са много трудни поради разликите в използвания подход на измерване, жилищата в България изглеждат по-малко недостъпни в сравнение с повечето страни от Централна и Източна Европа. По подобен начин жилищата в България през 2020 изглеждат по-малко недостъпни и от тези в повечето страни от Европейския съюз.

  Данните на УниКредит Булбанк показват, че средният размер на кредитите е около 150 хиляди лева, като левовете са категорично избираната валута. Около 80% от всички отпуснати кредити са за покупка на имот, а обичайната продължителност, която клиентите избират е около 30 години.

  Половината от клиентите на банката с ипотечен кредит са милениали /на възраст между 25 и 35 години/. Това са обикновено млади хора или семейства, които купуват своето първо жилище или желаят да се преместят в по-голямо такова. Възнаграждението им е между 1 700 – 2 500 лв. и те обикновено предпочитат да кредитът да е с максимален срок 35 г. Болшинството от сделките се осъществят в най-големите 4 града София, Пловдив, Бургас и Варна.

  Експертите акцентираха и на някои отличаващи параметри на ипотечните кредити, които следва да се имат предвид от клиентите, като например по-дългия срок и високия процент на финансиране, тъй като те позволяват на клиента да намали месечния си разходи за вноската по кредит. Ипотечният кредит е дългосрочно решение и е много важно клиентът и неговите близки да са защитени. В този смисъл финансистите призоваха да се обръща внимание на застраховката „Живот“ и конкретните покрития, които тя осигурява.

  При избора на банка за ипотечен кредит е ключова експертизата и качествената консултация от страна на Банката не само относно покупката на имот, но за цялостното финансово планиране на бъдещето на клиента. От година УниКредит Булбанк предлага на пазара своята „зелена ипотека“ – специален ипотечен кредит, който дава лихвена отстъпка при закупуване на имот в сграда с висока енергийна ефективност. Социално значимите мероприятия, като зелената енергия, екологията и др. е сфера, която банката ще продължи да стимулира активно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  Държавата ще плаща обучението на студенти
  А те ще са задължени да работят за конкретни фирми след завършването си
  преди 2 часа
  От септември дневниците ще са само електронни
  Това е важи и за детските градини, отпадат хартиените лични картони на учениците, по решение на училището бележникът също може да бъде само електронен
  преди 2 часа
  Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%
  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
  преди 3 часа
  Германия отчете търговски дефицит за първи път от 1991 г.
  Износът е с близо 12% по-висок спрямо година по-рано, но с 0,5% по-малко спрямо предходния месец
  преди 3 часа
  Мария Габриел представи новата Европейска иновационна програма
  Целим мобилизирането на 45 млрд. евро в подкрепа на стартъпите, създаването на „регионални иновационни долини“ и привличането на таланти, коментира българският еврокомисар