събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4277 прочитания

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България
  04 януари 2022, 09:38 a+ a- a

  Кои ще са тенденциите, които ще движат пазара на имоти през 2022 – вижте какви са очакванията на представители на водещи компании за недвижими имоти в България:

  Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС:

  Нарастваща активност на пазара и устойчиви ценови нива с потенциал за умерен ръст

  Предстоящата 2022 ще продължи с темпа на 2021. Необходимо е да се наблюдават 3 основни фактора – движението на лихвите по ипотеките, спестяванията на потребителите и растящата инфлация.
  Очаква се нарастваща активност на пазара и устойчиви ценови нива с потенциал за умерен ръст.
  Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“:

  Ограничено предлагане и леко повишение на лихвите

  Предизвикателна година, защото вероятно ще станат неща, които не са се случвали през последните 5-6 години - с малко повишаване на лихвите и ограничено предлагане.

  Любa Aтaнacoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Имoтeĸa“:

  Успокоение на цените

  2022 според мен ще бъде спокойна година. Може би ще се запазят темповете от 2021. Вероятно ще има и успокоение на цените. И отново добра година за имотния пазар.

  Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“:

  „Нездравословно“ положение на пазара, ако еуфорията продължи

  Не сме прекалени оптимисти, че настоящата пазарна среда ще продължи дълго. Цялата тази еуфория, особено ако тя продължи да ескалира, ще доведе пазара до едно „нездравословно“ положение. И макар да отчитаме възможността следващата година да задържи нивата на цените на имотите от настоящата, то това няма да е задълго. Ако всички участници на пазара на недвижими имоти коригират малко поведението си -ако купувачите престанат да купуват „сега и на всяка цена“, ако продавачите поотпуснат „хватката“ си и омекотят позициите си, ако банките променят лихвените си политики, ако престане печатането на пари в световен мащаб, то всичко това би довело до едно бавно, постепенно и най-вече естествено успокояване на пазара и не би се стигнало до нова криза. Но всички ние знаем добре от последните кризи – не само през 2007-2008, а и от пандемията, че зад кризите невинаги стои ясна статистика, трендове и икономически анализирани показатели, но и „внезапност“.

  Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE:

  Очакваме задържането на цените да е временно

  Очакванията ни са трендът да се запази и за една също толкова силна 2022. За последното триемесечие на 2021 в сравнение с предходното, забелязваме задържане на ценовите нива на жилищата, но с оглед на повишеното търсене, прогресивното поскъпване на материалите и тока и разговорите в посока влизане в евро зоната очакваме това задържане да е временно. ЕЦБ започна да говори за повишаване на лихвения процент, който е достигнал исторически ниски нива, но предстои да видим какво ще предприеме и как това ще се отрази на купувачите, които към момента са много активни и мотивирани.

  Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

  Цените ще продължат да нарастват с около 10%

  Протеклите през 2021 процеси и това, че една голяма част от търсенето остава неудовлетворена, очакванията за продължаваща инфлация, поскъпването на основни материали и суровини и продължаващите ниски лихви по кредитите обещават една също толкова динамична година за имотния пазар през 2022. Очакванията ми са да усетим една вълна на ново предлагане на пазара - забавени проекти да излязат в продажба, а цените да продължат да нарастват с около 10%.

  Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton:

  Ако силното търсене се запази при трайно ниски лихвени нива, това ще продължи да подкрепя ръста на продажните цени

  Голямото предизвикателство пред имотния пазар беше и остава наличието на много свободни пари при ограничено предлагане на качествен продукт. Ако силното търсене се запази при трайно ниски лихвени нива, това ще продължи да подкрепя ръста на продажните цени и да поставя под натиск доходността на пазара.
  Общото ми очакване за 2022 е пазарът на имоти да остане активен, особено в жилищния сегмент и в този на индустриалните площи. България ще остане предпочитана за рисковите играчи, които вече са в региона и за местния капитал. По-добър баланс между търсене и предлагане очаквам единствено при леко повишение на лихвите, което ще намали натиска на евтините пари върху пазара на имоти. До голяма степен нагласите в нашия сектор ще зависят от темповете на възстановяване на икономиките в глобален и в регионален план. Като цяло очакванията ми са за по-добра година, но несигурността остава с всички последици върху пазарите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.