събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1033 прочитания

  Рекордно висок обем свободни офис площи в София

  Пазарът на офис площи постепенно набира скорост и се връща към нормалното си състояние, показва анализ на MBL
  10 януари 2022, 09:19 a+ a- a

  Обемът на съществуващи офис площи достигна 2,410 млн. кв.м., към края на 2021, след завършването на около 14 000 кв.м. офиси клас Б през последното тримесечие. Общата площ на нововъведени в експлоатация проекти от началото на годината се увеличи до 192 000 кв.м., отбелязвайки трикратен ръст, сравнено с 66 000 кв.м. новопостроени площи за 2020 година. Площите в процес на активно строителство са в размер на около 210,000 кв.м., което бележи най-ниската строителна активност на пазара на офис площи в София от 2016 насам, посочва анализ на пазара на офис площи на MBL.

  Като се има предвид, че разходите за строителство продължават да растат от началото на годината и значителна част от проектите в процес на активно строителство са завършени през 2021г, се очаква строителната активност постепенно да намалее, достигайки нива подобни на тези в периода след финансовата криза от 2008 година, докато поне една част от новополучилите разрешение за ползване площи не бъдат усвоени. 

  Свободните офис площи клас А и клас Б намаляха с около 1 000 кв.м. през Q4 2021 и възлизат на 390 000 кв.м. към края на годината, отбелязвайки рекордно голям обем в модерната история на пазара на офис площи в София. 42,5% от тези площи са разположени по продължението на Цариградско Шосе. В резултат, общият процент на свободни площи възлиза на 16,2% през четвъртото тримесечие на 2021г., което е и най-високата точка за този показател от 2015г. насам. Обемът на клас А и Б площи, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в проекти в процес на изграждане, достигна 495 000 кв.м. към края на 2021, отбелязвайки спад от 57 000 кв.м. спрямо Q3 2021.

  Пазарът на офис площи регистрира 14 000 кв.м нетно усвояване за четвъртото тримесечие на годината и нива от 42 000 кв.м. за този показател от началото на годината, отбелязвайки двойно увеличение в сравнение с 2020. Въпреки, че стойностите са далеч от нивата от преди пандемията и все още няма яснота при голяма част от наемателите по отношение на политиките за работното място, се наблюдава постепенно увеличение в темповете на пазара през 2021, което вероятно ще продължи и през 2022.

  За последното тримесечие са сключени сделки за 31 000 кв.м. сравнено с 39 000 кв.м. за Q3 2021. Новонаетите офис помещения за цялата година възлизат на 120 000 кв.м, което е с 40% повече в сравнение с 2020 г. 

  Пазарът на офис площи постепенно набира скорост и се връща към нормалното си състояние, като се наблюдава осезаемо повишена пазарна активност по отношение на новосключените договори за наем и нетно усвояване от началото на годината, сравнено с 2020г, когато започна коронавирус пандемията. Въпреки, че несигурността, породена от вируса все още не е преминала, стабилният растеж и планове за развитие на основни наематели в София бива отразено и върху наемането на допълнителни офис площи. Доказателство за това са и нивата на новосключени договори за наем за тази година, сходни с тези преди пандемията. 

  От страна на предлагането, свободните площи достигнаха най-високата си точка в съвременната история на пазара на офис площи. Близо 190 000 кв.м. от сградите в процес на строителство получиха разрешение за ползване и бяха пуснати на пазара, значителна част от които тепърва трябва да бъдат усвоени. Очаква се излишъкът от свободни офис помещения и известната несигурност сред ползвателите да продължат натиска върху наемните нива, особено за сгради, които не съответстват на тенденциите на пазара и нуждите на наемателите. 

  MBL е компания, специализирана в предоставянето на консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите. Компанията предлага комплексни решения на местни и международни клиенти – строителни предприемачи, инвеститори, финансови институции, наематели и др. Експертният екип притежава солиден опит в управлението на имоти, финансовите услуги, инвестициите и управлението на проекти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.