събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1315 прочитания

  Colliers: Силен интерес от нови за България компании от ИТ и аутсорсинг сектора

  Расте търсенето на гъвкави пространства, като сателитни офиси, отдалечени от централния, отчита компанията
  18 февруари 2022, 10:44 a+ a- a

  Още през третото тримесечие на 2021 се появиха първите сигнали за започнало възстановяване на офис пазара в София, които продължиха до края на годината. Това сочи анализ на Colliers за развитието на офис пазара в България през втората половина на 2021.

  Нивата на брутно наетите площи през втората половина на 2021 са 81,670 кв.м., а за цялата година - 152,000 кв.м., което е около 40% ръст спрямо 2020.

  Най-активни са били следните сектори: ИТ и аутсорсинг (61%), финансови услуги (25%), професионални услуги (8%), индустриален сектор (2%), търговия (2%) и други (2%).

  Предлагането на офис площи клас А, B и С в София достигна общо 2,557,100 кв.м. и отбеляза ръст от 2% за второто полугодие на 2021. На годишна база този растеж е 7% и се дължи на големия обем от площи завършени през първата половина на годината. Делът на неусвоените на пазара офис площи остават стабилни при нива от 16%.

  Средните офертни наемни нива се заддържат, а именно за офиси клас А те са 14 евро на кв.м. - идеален център, 12.5 евро на кв.м. - за широк център и 12 евро на кв.м. - за периферни зони.

  Около 258,000 кв.м. са в активно строителство и се очаква да бъдат завършени в периода 2022 - 2024 г., което е най-ниския обем от 2016 насам.

  "През 2022 освен в столицата прогнозираме разширяване на интересът и присъствието на бизнеса и в регионалните градове. Организациите възприемат хибридни модели на работа, което ще стимулира увеличение в търсенето на гъвкави пространства, като сателитни офиси, отдалечени от централния. Доверието в този сектор се завръща и операторите на коуъркинг пространства търсят възможности за разширяване. Прогнозираме активизиране на по-малките играчи и по-голямо разнообразие от концепции в този пазарен сегмент. Това включва и инвеститори в офисни имоти, които очакваме да разработят свои собствени flex пространства, като отговор към наемателите, които търсят гъвкави решения", отбелязват от компанията.

  Наблюдава се засилен интерес към стартиране на операции на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг сектора. Подобен завиден интерес не е наблюдаван в последните 3-4 години. Разбира се реализацията на тези планове ще зависи не само от наличния сграден фонд, а от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и икономически аспект, посочват авторите на анализа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица