събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  993 прочитания

  30% ръст в усвоените площи в търговски центрове в София на годишна база

  Все повече хибридни магазини от типа „click & collect” се очакват на главните търговски улици и в търговските центрове показва проучване на Colliers
  22 февруари 2022, 13:36 a+ a- a

  През втората година в условията на пандемия, пазара на модерни търговски площи започна да се стабилизира. В последния доклад на Colliers, проследяващ развитието му, са отразени промените по основните пазарни индикатори, наблюдавани в четирите големи града на България – София, Пловдив, Варна и Бургас.

  Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в четирите града остава стабилно. Усвоените площи в столицата са 9500 кв.м., а за цялата 2021 г. - почти 20 000 кв.м., което е 30% ръст на годишна база и дава сигнал за възстановяване на търговските центрове.

  Общият обем площи в търговски паркове в края на 2021 г. достигна 237 000 кв.м., концентрирано в 25 проекта. На годишната база се регистрира ръст от 24%. 

  Главните търговските улици в четирите големи града отчитат стабилни нива на заетост.

  Промени се наблюдават по бул. „Витоша“, където движението на наематели от 8% в края на 2020 г. спада до едва 1% в края на 2021 г. За първи път категориите мода и заведения изравниха своя дял като присъствие на бул. „Витоша“ (по 28%). За същият период свободните площи по булеварда отбелязват лек ръст и достигат 10%. 

  Данни на Colliers за наемните нива и усвоените площи в София, Пловдив, Варна и Бургас (за да видите изображение в по-голям размер, кликнете на него)

  Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове, така и на главните търговски улици в четирите големи града остават непроменени. 

  Colliers прогнозира, че 2022 г. ще мине под знака на развитието на търговските паркове в страната. Планирани за реализиране в следващите 2 години има над 20 проекта. Предвид реализацията на тези паркове, за инвеститорите ще бъде важно да прецизират избора си на локации за развитие и анализ на потенциала им. 

  Оператори от сектора за забавления за свободното време ще навлязат по-активно в сегмента на търговските паркове. Най-активни по отношение на експанзия ще са дискаунт веригите, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове. 

  Започналата трансформация в ритейл сектора ще продължи, големите биг бокс оператори ще продължават адаптирането на формата си към актуалните пазарни характеристики и потребителски нужди – все повече хибридни магазини от типа „click & collect” се очакват на главните търговски улици и в търговските центрове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица