вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1178 прочитания

    Ръст на усвоените логистични и индустриални площи през първото полугодие на 2022 г.

    Nearshoring тенденцията ще се наблюдава все повече, България може да привлече повече инвестиции, показва анализ на Colliers
    03 август 2022, 12:02 a+ a- a

    Снимка: Логистична База, Божурище (Метрика)

    Последният доклад на Colliers отчита 46% ръст на нетните усвоени логистични и индустриални площи в страната през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2021 г., с което общата им квадратура достига 34 690 кв.м. Търсенето е инициирано от търговци на едро и дребно (69%), следвано от логистични оператори (23%), професионални услуги (3%), фармация (3%) и производство (1%). 

    От допълнително проучване на Colliers сред логистичните оператори, които са едни от най-активните участници на пазара, се разбира, че техните най-важни приоритети са повишаване на удовлетвореността на клиентите, оптимизиране на разходите и подобряване/актуализиране на технологиите. Основните предизвикателства, които посочват, са недостиг на персонал, нарушения във веригите на доставка и непредсказуеми скокове в търсенето.

    Предлагането на модерни индустриални и логистични площи регистрира ръст и достигна 1 324 000 кв.м. Незначителното му увеличение в комбинация с устойчивото търсене, доведе до спад от 2% в свободните площи – 6% от общия обем. В cтpoeж в cтoлицaтa са над 189 750 ĸв.м. В повечето cлyчaи това са paзшиpeния нa вече присъстващи на българския пазар компании. 

    Нaeмнитe нивa остават без промяна, като разликата между офертна и крайна наемна цена започна да се стопява. Средните офертни наемни нива за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура, са между 4,7 – 5,2 евро на кв.м. за месец. Клас В остават при средни стойности от 2,7 евро на кв.м. за месец. В следващите месеци се очаква те да се повишат при новозавършени проекти. 

    Значителните промени и сътресенията в потребителското поведение, производството на стоки и веригите на доставки в глобален мащаб, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, ще продължат да предизвикват засилен инвестиционен интерес към сегмента на логистичните и индустриалните имоти, както в регионален план, така и в България. Преместване на бизнес операции и производство по-близо до централното седалище на фирмата от Азия към Европа, т.нар. „nearshoring“ ще се наблюдава все повече. Като част от тази тенденция, България, със своето геостратегическо положение и данъчна политика, има шансове да привлече повече инвестиции, смятат от Colliers.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    преди 17 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 17 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 18 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса
    преди 18 часа
    Инфлацията у нас падна до 3%
    НСИ отчита годишна инфлация от 3% за март, и месечна от - 0.2%
    преди 18 часа
    Salesforce преговаря за придобиването на Informatica
    Акциите на Informatica отбелязват над 40% ръст от началото на годината