петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1044 прочитания

    Отчитат спад от 7% при сделките с имоти у нас

    До края на годината очакванията са цените на жилищата да намалят темпа на растеж, сочи анализ на Arco Real Estate
    13 октомври 2022, 09:12 a+ a- a

    Сн: Economy.bg

    През третото тримесечие на 2022 активността на пазара на недвижими имоти у нас започва да намалява с леки темпове, сочи анализ на Arco Real Estate.

    До края на годината очакванията са цените на жилищата да намалят темпа на растеж, но вероятността да има спадове е незначителна, тъй като има недостиг на предлагане, особено в столицата, отбелязват от компанията.

    Предвижданията на експертите са, че броят на сделките от второто тримесечие ще се запази или ще бъде с незабележителни спадове. За момента спадове са отчетени на много малко места – Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. В София ръстът е по-малък, но въпреки това все още е 4%.

    Според експертите в бранша сериозно притеснение би било, ако ръстът на цените на жилищата започне да надвишава този на доходите на хората, което би направило пазара на недвижими имоти недостъпен за голяма част от населението на страната. По данни на НСИ за първото тримесечие на 2022 цените на жилищата са нараснали с около 8%, което все още не доминира над повишаването на доходите в България.

    Според данни на една от големите банки в страната средната стойност на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. През 2020 средната стойност на кредита е 108 000 лв., през 2021 е 124 000 лв., а през настоящата достига 150 000 лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 000 лв.

    В краткосрочен план се очаква пазарът на недвижими имоти в страната да остане стабилен, подчертават от Arco Real Estate.

    Отбелязва се спад при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенция по вписванията спрямо второто тримесечие на 2022. В София са вписани 7402 сделки, което е с 32% по-малко от вписаните през вторите три месеца на годината. В Бургас са вписани 2164 сделки спрямо 2259, а във Варна 3921 спрямо 4328. Спад се наблюдава и в Пловдив, където са вписани 4200 сделки за разлика от миналото тримесечие, когато са вписани 5079 сделки. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през третото тримесечие на 2022 е 62 459 или спад от 7% за същия период на миналата година.

    Търсене
    Според данни на ARCO REAL ESTATE през третото тримесечие на годината по традиция най-търсени са тристайните и двустайните жилища, като съвсем лек превес вземат вторите. Сделките за двустайни апартаменти се движат в широк диапазон и могат да се реализират на нива от 87 000 до 170 000 евро, като цената може да варира в зависимост от местоположението и състоянието, в което се намира имотът.
    Сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 000 до 380 000 евро, а в части на столицата, като идеален център, могат да достигнат и до 500 – 550 000 евро, като отново факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът, в който се намира и т.н. Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително оскъпяват крайната цена на сделката.

    Най-активно е търсенето на жилища в кварталите Манастирски ливади, Витоша, Младост 4, Студентски град, Малинова долина, Кръстова вада. Интерес в търсенето се отчита още и в районите Бъкстон и Павлово.

    Спрямо предходното тримесечие на 2022 през третото се отчита ръст при търсенето на къщи. Профилът на купувачите в голям процент от случаите се свежда до семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата. Търсят се къщи в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, Владая, Банкя, Лозен, Панчарево, Бистрица, Нови Искър, Волуяк и др.

    Цените на къщите са в диапазон от 200 000 и могат да достигнат до 700 000 евро, а в някои случаи и над 1 000 000 евро, в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др.

    Засилен интерес към парцели за момента не се наблюдава спрямо миналото тримесечие на годината. Цените им са в много широки граници от 50 000 до 300 000 – 400 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 000 000 евро.

    Предлагане
    И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Агенцията най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните. Продължава засиленото строителство на нови сгради в много райони на столицата. Най-активно е предлагането в кварталите Малинова долина (1500 – 2000 евро/кв.м.), Кръстова вада (1600 – 2300 евро/кв.м.), Витоша (1600 – 1880 евро/кв.м.) Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не. Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни, като например Дружба. Кварталът е с развита инфраструктура и удобен транспорт, бързо може да се стигне до центъра на града с метро. Има парк, множество детски площадки, училища и детски градини, които са едни от основните проблеми в развиващите се нови квартали.

    Пловдив
    През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като в последно време средните цени на жилищата там започнаха все по-често да минават и психологическата граница от 1000 евро/кв.м. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15%. Както и в столицата, така и тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това, дали жилищата са завършени и къде точно се намират.
    Предпочитаните квартали в града остават Тракия, Западен, Смирненски, Каменица. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000 – 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м.), Кършияка (1000 – 1200 евро/кв.м.). Продължават да се търсят къщи в близост до Пловдив. Клиентите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

    Ваканционни имоти
    Според експертите в бранша ваканционните имоти пишат нова глава в развитието си. От началото на годината до настоящия момент на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма. Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот. Собствено жилище на море или планина е изключителен плюс, тъй като освен възможност за дистанционна работа, дава сигурност при липса на свободни места по хотелите, както и на всички удобства, от които има нужда конкретният собственик.

    Според данни на Агенцията по вписванията сделките в курортите ни отбелязват изумителни ръстове, като примери са Несебър – 90%, Царево – 34%, Балчик – 30%, Поморие – 17%, Смолян – 34%. Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25–35 000 евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 000 евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 000 евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство