вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1001 прочитания

    Единен регистър за имотите държавна и общинска собственост се очаква да заработи до края на 2023

    Целта му е да обедини в единна система цялата налична информация за държавните и общински имоти
    25 ноември 2022, 10:13 a+ a- a

    До края на следващата година се очаква да заработи единният регистър за имотите държавна и общинска собственост. Той се изгражда по проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ с 3 117 532,93 лв.

    Целта му е да обедини в единна система цялата налична информация за държавните и общински имоти. Така ще се обединят всички съществуващи към момента регистри за имотите – държавна и общинска собственост, които се поддържат от различните институции на централно, областно и общинско ниво с изключение на тези с гриф за сигурност по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

    Системата ще се администрира от МРРБ, съответните ведомства и общините. Те ще вписват и отразяват промените за терените, за които отговарят. Освен по-добро качество при управление на имотите, така ще се гарантира и пълнотата и сигурността на данните, както и да се оптимизира цялостната организация.

    Предвижда се детайлният регистър да включва и хронология по управлението и измененията в собствеността за всеки имот.

    Във всяко имотно досие ще има вече и данни за данъчна оценка, предоставените права за управление, концесии, договори за наем, продажба, замяна, делба, учредени ограничени вещни права, включително и актовете, по силата на които даден имот е престанал да бъде държавна/общинска собственост.

    Чрез системата ще могат да се осъществяват и всички операции, свързани с управлението на държавната и общинска собственост. Ще могат да се извличат и различни данни, относно управлението и разпореждането с имоти с цел по-голяма прозрачност и проследимост на процесите.

    В момента се изпълнява етап 1 от проекта, като се отчитат добри темпове. До края на януари 2023 г. ще бъде извършен правен анализ и ще се изготвят проекти за изменение и допълнение на редица нормативни актове, които да институционализират регистъра. Сред тях са Закона за държавната собственост и правилникът за неговото прилагане, Закона за общинската собственост, Закона за електронното управление, Закона за електронната идентификация, Закон за кадастъра и имотния регистър, Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и др.

    За извършването на правния анализ ще се ползва информацията от МРРБ, Министерството на финансите, 30 общински и 5 областни администрации в страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 46 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000