четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4131 прочитания

    Какво се случи на пазара на имоти през тази година?

    Вижте как мениджъри на водещи компании в сектора обобщиха годината пред Economy.bg
    20 декември 2022, 10:44 a+ a- a

    Динамична и предизвикателна. Така обобщиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

    С какво още ще бъде запомнена 2022 и какви тенденции се наблюдаваха – вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:

    Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“:

    Вече отбелязахме спад в броя на сделките в София и други градове

    Настоящата година премина през различни етапи на активност от страна на участниците на пазара на имоти. Можем да кажем, че в една немалка степен роля за това изигра инфлацията. Първоначално като катализатор на сделки, а впоследствие и като стопер за същите. Същевременно други фактори като военните действия в Украйна, решението на ЕЦБ за повишаване на лихвените проценти и др. повлияха на поведението и активността на купувачите и през третото тримесечие на годината вече отбелязахме спад в броя на сделките в София и други градове на страната. Пазарът сега – към края на годината – остава относително балансиран. За качествените имоти и при правилно определена офертна цена не липсват интерес и сделки. Същевременно за голяма част от надценените имоти офертните цени все по-често започват да търпят корекция надолу.

    Като заключение за казаното за 2022:

    - Старт с хиперактивност на купувачите;
    - Повишен интерес на наемателите и повишение на наемните цени;
    - Успокояване на пазара вследствие на предпазливи купувачи.

    Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ:

    Пазарът показа различни лица с тенденция на охлаждане

    Изпращаме една изключително динамична, интересна, изпълнена с предизвикателства година. От една страна, това бе силна година от гледна точка на обема на бизнеса, сключените сделки и интереса на потребителите към придобиването на имоти. От друга, 2022 бе година, която изправи света, нашето общество и бизнеса пред значителни изпитания. Политическата нестабилност, военните действия в Украйна, мигрантската вълна, най-високата инфлация за последните 24 години, покачването на лихвени нива за първи път от над 10 години, енергийна криза, безпрецедентния скок на цените на строителни материали и суровини са само част от събитията, които ни поставиха в необичайни условия за работа.

    Пазарът показа различни лица. През Q2 регистрирахме най-висок ръст за последната декада на индекса на цените на жилищните имоти. За първи път за последните 15 години станахме свидетели на по-слабо трето тримесечие от второто на 2022. Спадът за София бе значителен и неочаквано рязък – 15%. Други райони в страната обаче продължиха да регистрират рекордни обеми сделки. Очакванията са и Q4 да покаже известен спад на пазара. Ако това се потвърди от данните, бихме могли да кажем, че има тенденция на охлаждане на пазара, което ще доведе до неговото нормализиране и стабилизиране.

    Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

    Невиждан ръст на цените от повече от десетилетие

    През 2022 жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация през цялата година наблюдавахме засилено търсене, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно при исторически най-ниски лихвени проценти.

    Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължаваха да са в положителна посока. Безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите – с около 15%. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.

    Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton:

    Динамично търсене и предлагане на гъвкави офис площи

    Изпращаме противоречива и предизвикателна година за пазара на имоти. Войната в Украйна и сериозният ръст на инфлацията през последните месеци поставиха на изпитание мотивацията на купувачите и доведоха до по-слаба динамика при сделките. Като цяло наблюдаваме пазар, доминиран от местни купувачи при бизнес имотите. В сегмента на наемите картината продължава да се пренарежда под влиянието на хибридния модел на работа при офис площите и онлайн търговията при търговските и логистичните площи. Не мога да не отбележа гъвкавите офис площи в различните им разновидности – коуъркинг, сервизирани офиси и др., които се развиват динамично като търсене и предлагане. При жилищните имоти купувачите са по-ценово чувствителни спрямо преди под влияние на общата несигурност на пазара. Все пак проекти с ясни ценови условия и срокове за завършване остават търсени на пазара.

    Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС:

    Хората без спестявания се оттеглиха от пазара

    Това беше една преломна година, която донесе на пазара редица трансформации и постави началото на други. Растящата инфлация, политическата нестабилност и очакванията за ръст на лихвите по кредитите накараха хората без спестявания да се оттеглят от пазара. В процес на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с кредит, покриващ по-голямата част от стойността на имота.

    В същото време на пазара излязоха хората с повече спестявания. Те вложиха парите си в имот, за да ги спасят от инфлацията, тъй като съхранението на депозит спря да бъде разумен вариант. Изминалите 12 месеца стимулираха хората да премислят решенията и досегашното си поведение. Потребителите започнаха да приоритизират по-внимателно разпределението на средствата си и да изчакват повече. Проучваха опциите на пазара по-добре, преди да пристъпят към сделка. През последните месеци купувачи и продавачи започнаха да изравняват броя си. Въпреки това 2022 се отличи с висока активност, стимулирана от все още ниските лихви и търсене, значително по-голямо от предлагането.

    Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE:

    Масово се изчаква да се види накъде ще тръгнат банковото кредитиране и инфлацията

    2022 беше много динамична година за пазара на недвижими имоти. Започна ударно и достигна своя пик на сделки през пролетта. Тогава вследствие на покачване на цената на строителните материали и инфлацията доста инвеститори индексираха цените и се стигна до бум на закупуването на завършени/стари имоти. Последва лятото, през което се наблюдаваше един нормален темп на сделки с първи индикации на забавяне на пазара на недвижими имоти. И вследствие през есента и до днес вече виждаме по-спокоен пазар. Купувачите са по-предпазливи и масово се изчаква да се види накъде ще тръгнат банковото кредитиране и инфлацията. В момента можем да кажем, че е налице охлаждане на пазара на недвижими имоти, но далеч не можем да говорим за спад в цените.

    Явор Пейчев, оперативен директор на „Имотека“:

    Войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар

    2022 беше изключително динамична година. Може да бъде наречена година на действието. Политическите и икономическите фактори като войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар и станахме свидетели на рекордна активност и сделки както за лично ползване, така и за инвестиция. За това помогна и евтиното банково кредитиране, както и ниската безработица. Търсенето в началото на периода в пъти изпреварваше предлагането, а баланс започнахме да виждаме съвсем наскоро. Цените на имотите се задържаха високи и към момента не падат.

    Иван Пармаков, съосновател на Avalant:

    Висока активност въпреки несигурното бъдеще

    Годината предложи някои от предпоставките за назряваща „перфектна буря“ пред пазара на имоти – увеличаващата се инфлация, войната в Украйна, плавното повдигане на лихвените проценти, както и очакванията за рецесия.

    Всички тези фактори въздействаха по различен начин на намеренията на участниците на пазара в различните сегменти, но въпреки това годината отчете една от най-високите активности по обем сделки през последните 10 години.

     



    Очаквайте прогнозите за пазара на имоти за 2023 на представителите на водещи компании за недвижими имоти в България!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 4 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 4 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 11 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 12 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава