вторник, 27 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3453 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Рада Йосифова, AG Capital

  Книгата, която ме накара истински да се замисля върху бъдещето на човечеството, беше „21 урока за 21-ви век“, казва HR Директорът на компанията
  19 януари 2023, 09:14 a+ a- a

  Колаж: Economy.bg

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Рада Йосифова - HR Директор на AG Capital.

  Книгата, която ме накара истински да се замисля върху бъдещето на човечеството, беше „21 урока за 21-ви век“ от Ювал Ноа Харари.

  Харесвам всички книги на Харари, но специално тази поставя на масата редица философски и морални дилеми, които човечеството трябва да реши точно сега, за да определи какво ще бъде неговото бъдеще.

  Книгата преплита исторически факти и събития и отражението им върху живота ни днес. Тя насочва вниманието ни към човешката история през една по-различна перспектива и предлага път за извличане на знание от нашето минало. 

  Това, което ме впечатли, е тезата, че днес инженерите вземат едни от най-важните решения за бъдещето на човечеството, които доскоро бяха в ръцете на политиците. Харари твърди, че днес повече от всякога е моментът философите да излязат от университетите и да поставят на обществена дискусия моралните дилеми на настоящето и близкото бъдеще, свързани с развитието на технологиите, навлизането на изкуствения интелект и данните. 

  Дигиталната трансформация е част от стратегията на всички компании днес, но изводът е, че технологичният прогрес не може да бъде следван сляпо, защото ще бъдат поставени на риск ценности, които човечеството е защитавало в продължение на векове, напр. личната свобода и правото на свободен избор.

  Ето и някои от моралните дилеми, които разглежда авторът:

  -До какво ще доведе автоматизацията на редица професии, какво ще е влиянието върху доходите, каква ще е ролята на хората в обществото, след като изкуственият интелект навлезе в повечето дейности? Какво е мястото на технологиите в държавното управление, съдебната власт, образованието, масовите комуникации?

  -Глобалните проблеми на човечеството не могат да бъдат решавани с локални политики – как може да се излезе от порочния кръг? 

  -Как ще се промени образованието, квалификацията и преквалификацията на хората, които ще имат по няколко различни професии (не работни места) в рамките на своя живот? 

  -Как хората ще съхранят психическото си благосъстояние, когато живеят в свят, който се променя кардинално през няколко години?

  -Технологиите, изкуственият интелект, данните и властта, която те предоставят на технологичните компании и правителства. Какви са възможните последствия за нас като граждани.

  -Какъв ще бъде смисълът на човешкия живот, щастието и удовлетворението в свят, доминиран от технологиите? Как човек ще прави основния избор в живота си – на професия, работа, партньор. До каква степен технологиите, базирани на данни, ще участват в решенията на хората?

  За мен „21 урока за 21-ви век“ не е сборник от исторически или философски есета, това е книга за лидерството, за осъзнаването на собствената ни отговорност като хора, като граждани на света и като лидери на отговорен бизнес. Тази книга ме накара истински да осъзная, че бъдещето ни е в ръцете на всеки един от нас и че кардиналните промени, на които сме свидетели, изискват лична отговорност, информираност, мнение и участие във вземането на решения.

  AG Capital е българска компания, специализирана в инвестиции и предоставяне на комплексни услуги в сферата на недвижимите имоти в Централна и Източна Европа. Освен централния офис в София компанията има офиси в Букурещ и Лондон, като планира разширяване на дейността в Централна Европа. В портфолиото ѝ влизат няколко дъщерни компании: Lion’s Head, BLD, Park Lane Developments, Atland, 3р1, Ultima Homes. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на AG CAPITAL AD в Jobs.bg

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 47 минути
  Луксозно жилище с отстъпка? Такива са 22% от сделките
  Пазарът на жилища от средно висок и висок клас у нас се очаква да продължи да бъде стабилен, сочи проучване на Colliers
  преди 1 час
  Проучване: С 1/3 ще се стопи трудоспособното население у нас до 2050
  Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС, сочи доклад на Allianz Trade
  преди 2 часа
  До седмици започват да се секат тестови български евро монети
  Приемането на еврото повишило инфлацията в Хърватия само с 0,2%, заяви управителят на Хърватската народна банка
  преди 2 часа
  Подписахме Меморандум за насърчаване на търговията и инвестициите с Южна Корея
  Обсъждат се възможни инвестиции в аутомотив сектора, енергетиката и отбраната
  преди 3 часа
  Нова космическа лаборатория отвори врати в България
  „Азимов” е плод на съвместните усилия на EnduroSat и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“
  преди 3 часа
  За 10 секунди: Толкова ще отнемат паричните преводи в евро в ЕС
  ЕС прие правила за незабавните плащания