вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1133 прочитания

  Colliers: Изнасянето на дейности към България подобрява шансовете да привлечем чужди инвестиции

  Очакванията са преместването на леки производства към България да се запази
  13 февруари 2023, 13:49 a+ a- a

  снимка: ЕК

  Според най-новия доклад на Colliers, наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигнаха 1,368,000 кв. м. към края на 2022 година. Това представлява увеличение с 44,000 кв. м. или ръст от 3.3%, спрямо предходното полугодие. Модерните площи в активен строеж в София са над 176,600 кв. м. Около 108,000 кв. м. от тях са концентрирани в 4 големи проекта, като част от площите вече са отдадени под наем.

  Търсенето през втората половина на годината е разпределено по сектори, както следва: 53% от обема се дължи на компании в сектора на бързооборотните стоки, следвани от електронна търговия (13%), логистика и 3PL* (12%) и електроника (8%). Останалите 14% са в секторите производство, строителство, търговия, дистрибуция и фармация. В сравнение с предходни периоди, значително се е увеличило търсенето от търговци с бързооборотни стоки, които традиционно са с по-малък дял спрямо логистичните оператори. Усвоените площи през периода са почти 85,700 кв. м., а за цялата година – 145,100 кв. м. Това е с 80% повече спрямо предходната година и показва значителното оживление в търсенето в сектора.

  Слабото увеличение на предлагането и активното търсене от страна на наемателите доведе до съществено намаляване на незаетите имоти. Тенденцията през изминалата година е към постоянно свиване на свободните площи – от 9 % в началото на годината до 6 % към средата и 4 % в края й.

  Цялостната икономическа несигурност и непредвидимостта на бизнес климата в комбинация с рязкото покачване на цените на строителството доведоха до забавяне в старта на изграждането на новите проекти. Очаква се през 2023 година те да започнат реализацията си на ускорени обороти в опит да отговорят своевременно на наличното търсене.

  Позицията на Colliers, е че процесът по релокация на производства и изнасяне на дейност към България, вследствие на геополитическото напрежение, дава добър шанс на страната да привлече чужди инвестиции. За успешната кампания се изискват подкрепа от държавната администрация и адекватни фискални стимули. Въпреки липсата на редовно правителство, очакванията са преместването на леки производства към България ще се запази. В допълнение, пренасочването на поръчки към вече опериращи в страната производства ще стимулира експанзията им.

  Търсенето ще продължи да бъде движено от 3PL оператори, дистрибутори и търговци. Особено интересни ще са имотите, подходящи за градска логистика, на основни градски булеварди, както и в сателитните градове на изток от София.

  Устойчивостта на сградите и ESG стандартите ще стават все по-важни за всички участници на пазара. В отговор на корпоративните изисквания, особено на чуждестранните компании, се очаква траен фокус върху интегрирането на ESG стандарти в сектора.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Български учени част от екип, разкрил нова функция на ключов белтък
  Изследователи от БАН участват в разрабтка, посветена на PАRP1 белтъка – мишена на мощна таргетна противоракова терапия
  преди 54 минути
  Спадът в германския производствен сектор се задълбочава
  През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
  преди 2 часа
  Бюджетът на плюс от 1 млрд. лева през февруари
  Принос за излишъка имат най-вече данъчните приходи
  преди 2 часа
  INSAIT стартира BgGPT
  Технологията вече се внедрява от бизнеса
  преди 2 часа
  Желязков пред Алиев: България може да увеличи възможностите за транзитни доставки на газ
  Азербайджан е ключов партньор за енергийната диверсификация на България, заяви председателят на Народното събрание
  преди 4 часа
  35 български туристически фирми и 9 общини ще представят България на ITB в Берлин
  Страната ни се връща в зала 3.2 на най-голямото туристическо изложение в света