понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1770 прочитания

  10 търговски парка са открити у нас през втората половина на 2022

  С общо 7 функциониращи Пловдив е лидер по брой търговски паркове в България, сочат данни на Colliers
  15 февруари 2023, 09:18 a+ a- a

  Ритейл парк в Перник беше открит в края на октомври 2022

  Най-новият доклад на Colliers показва, че към края на 2022 г. общата площ на всички действащи търговски паркове в страната възлиза на над 355,700 кв. м, разположени в 42 обекта. Новите проекти, които отварят врати през второто полугодие на миналата година са Pernik Plaza, Via СЕВЕР (Пловдив), Retail Park Haskovo, Retail Park Sliven, Karlovo Way Park, Holiday Park (Пазарджик), Mondo Park (Добрич), както и 3 парка в Димитровград, Смолян и Разлог. В резултат на силното търсене наемните нива в търговски паркове отбелязват повишение до предпандемичните си нива.

  Шопинг центрове в големите градове се радват на висока заетост и показват устойчивост под натиска на постпандемичната обстановка, общата инфлация, повишението на цената на енергията и политическата нестабилност. Свободните площи в установените обекти варират между 1% и 7%.

  В София заетостта в търговските центрове остава висока, вследствие на силната потребителска активност. Няма промяна в общия обем площи, тъй като не се планират нови проекти. През разглеждания период са усвоени над 6,000 кв. м, а през цялата година – над 10,600 кв. м. Средното ниво на свободни пространства в установените проекти е 3.8%, което свидетелства за продължаващия тренд на възстановяване и растеж на сектора.

  В Пловдив усвоените площи в шопинг центрове за цялата година са над 5,200 кв. м, като активността значително нарасна през второто полугодие с наемането на 4,300 кв. м. от тях. Градът остава лидер по брой търговски паркове с общо 7 функциониращи.

  Във Варна обемът на усвоени площи в шопинг центрове през 2022 г. е 12,000 кв. м., от които 8,700 кв. м. през последните шест месеца. Това е почти три пъти повече в сравнение с 2021 г. Нивата на заетост остават стабилни – около 90-95%, докато наемните нива бележат ръст (24 евро/кв.м.).

  Предлагането на имоти в разглеждания сегмент в Бургас е непроменено, като градът остава един от малкото областни без действащ търговски парк. Усвоените площи в двата шопинг центъра през годината са 4,400 кв. м.

  През 2023 г. търговските паркове ще се увеличават като брой и географско покритие в страната, като се очаква пазарът да навлезе в етап на насищане. Инвеститорите в новите проекти няма да се опитват да ги реализират на всяка цена, а едва след прецизен подбор на локацията и подсигуряване на професионално развита концепция, с цел запазване на конкурентно предимство във времето. Нови обекти от този формат ще започнат своята реализация конкретно в София, а установените ще се разширяват.

  Според Colliers търговците ще продължат да инвестират в продажби по множество канали (omnichannel), като интернет търговията ще има все по-голяма тежест в решението дали да се отваря нов или да запази съществуващ магазин. Това не означава изключване на физическите магазини, а синергия и допълване между различните канали.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 13 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 14 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата