събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  985 прочитания

  ЦИЕ е предпочитан регион за секторите BPO, IT и R&D

  Кои са основните двигатели на пазара на жилища в Централна и Източна Европа - вижте какво сочи доклад на Colliers
  10 април 2023, 16:36 a+ a- a

  сн: Economy.bg

  В сравнение с края на 2021 г. и 2022 г. се наблюдава значително увеличение на предлагането на жилища под наем на годишна база в държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Полша (+217%) и България (+173%), разкрива доклад на Colliers - "Жилищният сектор в ЦИЕ-6. Да открием потенциала на пазарния сегмент".

  Дорота Високинска-Куздра, Старши партньор Корпоративни финанси и жилищно строителство, Colliers CEE, коментира: "Пазарът на жилища под наем в ЦИЕ е по-слабо развит, отколкото в Западна Европа, а преобладаващата част от тях все още е собственост на частни лица или общини. През последните години се наблюдава разрастване на институционалния пазар на наеми в региона, особено в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, но също и в София и Братислава, макар и в по-малка степен. Регионалните пазари също започнаха да се разширяват, предимно в Полша и Чехия".

  Основни движещи сили на пазара на жилища в ЦИЕ

  Урбанизация и миграция
  Тъй като градовете в ЦИЕ продължават да растат, търсенето на жилища под наем в градските райони се увеличава. Много хора се преместват от провинцията в по-големите населени места в търсене на работа, образование и други възможности, което води до повишено търсене на апартаменти под наем.

  Недостиг на предлагането
  Друг двигател на пазара на жилища в ЦИЕ е недостигът в предлагането, а оттам и нарастващият брой институционални инвеститори, като например частни фирми, фондове, както и тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които започват да влагат средства в региона. Те са привлечени от относително ниските разходи и по-високата потенциална възвръщаемост в сравнение със Западна Европа, както и от нарастващото търсене на жилища под наем.

  Растяща средна класа
  Тъй като средната класа в страните от ЦИЕ продължава да расте, все повече хора могат да си позволят да наемат апартаменти и може би са готови да платят и за по-високо качество на услугите по поддръжка, интериорен дизайн, както и за по-добри локации. Преобладаващата част от по-младите поколения предпочитат наем пред покупка на имот. Те правят избор на начин на живот, който благоприятства мобилността и споделената икономика. Институционалният наем, въпреки че е по-скъп от този, предлаган от частни физически лица, носи множество предимства и затова е предпочитан от наемателите - много от съществуващите имоти под наем, притежавани от специализирани в областта компании, имат списъци с чакащи, които искат да се настанят.

  Достъпност
  Нарастващите разходи за жилищни кредити показват, че част от населението не може да си позволи покупка на апартамент или не иска да се обвързва с дългосрочни кредитни задължения. Институционалният наем често е по-евтин от вноската по кредита и предлага много по-голяма сигурност и гъвкавост за хората.

  Война в Украйна
  Продължаващата война в Украйна оказва значително влияние върху търсенето на жилища в региона на ЦИЕ, въпреки че степента на въздействие може да варира в зависимост от страната и нейното местоположение. Внезапното нарастване на населението в някои страни от ЦИЕ, предизвика увеличаване на търсенето на апартаменти под наем, особено в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще бъде временно явление, то остава на високо равнище, което води до ограничена наличност на апартаменти и трайно високи наемни цени в големите градове. Очаква се тази тенденция да се запази в дългосрочен план.

  Споделени услуги
  Централна и Източна Европа е предпочитан регион за секторите BPO, SSC, IT и R&D, които продължават да нарастват по отношение на инвестициите и работните места. Това се дължи главно на по-ниските оперативни разходи, както и на наличието на талант. Горното оказва влияние върху търсенето на жилищни проекти в най-големите градове в региона на ЦИЕ.

  Преход към жилища под наем
  Исторически погледнато, страните от ЦИЕ имат много силен пазар за покупка на жилищни имоти - значително по-висок от този в страните от Западна Европа, където наблюдаваме превес на дела на наемателите. Очаква се тази тенденция постепенно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите поколения са склонни да предпочитат наем пред покупка. В тази връзка, наемането на имоти може да се превърне в една от най-важните тенденции, които ще оформят жилищния пазар през следващите години.

  Чехия е лидер на пазара на жилища под наем
  Ако разгледаме наличностите от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори, Чехия заема водеща позиция с близо 62 500 единици (+10% спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (+217% спрямо 2021 г.). През миналата година се наблюдаваше значително увеличение на предлагането и в страни като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Словакия (+173%) и България (151 единици в рамките на последните две години).

  Пазарът на студентски жилища и споделеното съжителство са във възход
  Пазарът на частни студентски жилища отново набира скорост след забавянето по време на пандемията. В страните от ЦИЕ-6 той включва предимно студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски имоти все още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено съжителство в страните от ЦИЕ също е ново явление, но бавно се разраства. Сред шестте държави от ЦИЕ, обект на доклада на Colliers, тази форма на настаняване е позната главно в Чехия, Полша и Словакия.

  Цените на жилищата продължават да се увеличават
  През последните 10 години цените на жилищата в ЕС бележат устойчива тенденция на нарастване. Общо в ЕС-27 между 2015 г. и 2021 г. се регистрира скок от 38%. Някои от най-големите увеличения се наблюдават в Централна и Източна Европа – на първо място в това отношение е Унгария (+108%), следвана от Чехия (+84%) и Словакия (+54%), България (+49%), Полша (+48%) и Румъния (+34%). Най-нисък ръст сред страните от ЕС има в Италия (+3%) и Кипър (+4%).

  Нарастваща роля на енергийно ефективните сгради
  Ролята на зелените и енергийно ефективни сгради за наемателите силно нараства, не само в резултат на политиките за ESG, но и поради финансовите ползи. Вследствие на това скоро ще очакваме да видим нарастваща разлика между цените на наемите на зелените, енергийно ефективни сгради и останалите в страните от групата ЦИЕ-6. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, включително за жилищния.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията