петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    815 прочитания

    Какво представлява професионалният брокер?

    От Национално сдружение Недвижими имоти съветват как да изберем правилния брокер
    10 май 2023, 10:40 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Покупката и продажбата на недвижими имот не е просто оглед и плащане. Това е процес, в който е добре да имаме професионален брокер, който да ни помага както в избора, така и в самия процес на покупко-продажбата. От Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) обясняват, че в сферата работят много посредници при сделки, чиято дейност е напълно законна, но не всички те са професионални брокери. В предишни разговори с Добромир Ганев, председател на НСНИ, сме коментирали, че уменията, които един професионален брокер притежава са над 50 и далеч не се изчерпват с това да свърже двете страни по една сделка.

    Ето и някои съвети от НСНИ по отношение избора на посредник за сделка с недвижим имот:

    Какво отличава професионалния брокер?
    Брокерът ще ни преведе през целия дълъг и сложен процес на сделката, като ще минимизира риска да бъдем ощетени или измамени и ще работи за защита на интересите ни. Сред най-ценните качества, които професионалните брокери притежават, са познанията за пазара на имоти, маркетинговите умения и уменията за водене на преговори, добрата ориентация в архитектурни и инженерни чертежи и строителни технологии, методите за оценка, разходи и данъци по сделката, компетенции в сферата на психологията и медиацията.

    Основното отличително качество на професионалния брокер е, че познава пазара на имоти, тенденциите за развитие, разполага със статистика, анализи и богата информация, които ще помогнат на всеки клиент да вземе информирано решение и да сключи най-добрата възможна за него сделка. Такива са членовете на НСНИ, на които напълно можем да се доверим, отбелязват от Сдружението. Брокерът също така е умел в търговските преговори – способност, която не всеки участник на имотния пазар притежава, но която играе важна роля при покупко-продажбата на недвижима собственост.

    Друга съществената черта на професионалните компании на имотния пазар е, че си партнират с юристи и адвокати. Те проверяват правната история на имота, ще съставят проект на предварителен и окончателен договор или ще прегледат вече съществуващия такъв, за да е сигурно, че интересът ни е защитен по най-добрия възможен начин. Освен договора, при подобни големи сделки има и много съпътстващи документи и изисквания, проверки за тежести, с които юристите са добре запознати и чиято подготовка би създала значителни затруднения на неопитния продавач или купувач на недвижим имот. Не на последно място, брокерът може да ни насочи към банка или друга финансова институция за отпускане на ипотечен кредит, ако такъв е необходим.

    Как да изберем професионален брокер?
    На сайта на НСНИ има секцията с брокерските организации, членове на Сдружението. По правило, в Сдружението членуват фирми с доказана история на пазара на недвижима собственост, които са единствените в България, подкрепили и спазващи Професионален етичен кодекс. В него са заложени стандарти и правила, които гарантират качеството на услугата за клиентите.

    Друга възможност за избор на професионалист е Професионалният регистър на юридически лица с предмет на дейност посредничество при сделки с недвижими имоти и физическите лица, упражняващи професията „Брокер на недвижими имоти“. От него можем да научим повече за представените агенции, да видим екипите от хора, които работят за тях, да проучим техния опит, експертиза, специализация и дори да потърсим брокер близо до нас. Професионалният регистър на брокерите е лесен за работа и напълно безплатен за потребителите.

    Към който и брокер да се насочим, добре е да проучим мнения за работата му от предходни клиенти. Близки, приятели и познати са сигурен източник на информация. Самите фирми често могат да посочат доволни клиенти, до които да се допитаме за препоръки и референции. Но трябва да имаме наум, че всеки казус е различен и мненията винаги имат известна доза субективизъм. Затова колкото повече отзиви от различни източници, толкова по-добре, припомнят от НСНИ.

    Много важен критерий е дали брокерът, на който сме се спрели, ни предлага да сключим договор за предоставяните услуги. Нужно е договорът да включва ясно описание на предмета и стойността на услугата, както и правата и задълженията на страните. Ако се колебаем между няколко брокера е добре да се проведе лична среща. Така потребителят може да добие впечатления за компетентността, уменията и етикета на професионалист,а което ще улесни и избора.

    За какво да внимаваме?
    Има няколко „сигнални лампи“, които да ни покажат, че един брокер не е правилният избор. На пръв поглед трябва да ни направи впечатление, ако той или тя се държи твърде агресивно, притиска ни да взимаме бързи решения, които не са добре обмислени, или пък не отстоява нашите интереси. В процеса на опознаване и разговор можем да открием, че агенцията или брокерът са използвали фалшива или заблуждаваща реклама или информация. В такъв случай не можем да очакваме изрядни отношения и по-нататък.

    „Свидетели сме ежедневно на „бизнес модели“, които се наричат с термини, извлечени от добрите международни практики, но се прилагат пречупени през лошите навици на пазара ни, компании или определени лица. И при тях винаги целта е голямата печалба, а не доброто и качествено обслужване. Много брокери/агенти на входа на професионалните си занимания са обучени на нелоялни и агресивни практики и по този начин размножават лошия опит“, казва Ирена Перфанова, заместник-председател на НСНИ.

    Друг негатив е, ако на брокера му липсват умения и компетенции, тогава няма как да извърши качествено услугата, което проличава в разговор на живо.

    С изострено внимание трябва да подходим и към агенции, които затварят офертата само сред собствените си клиенти. Това не е в наш интерес и също говори за нелоялни практики.

    И накрая, много важно - никога не бива да избираме брокер само по конкретна обява, която е привлякла вниманието ни. Сделката с недвижими имот е сериозна инвестиция, която заслужава да ѝ отделим нужното време и подготовка, за да има благоприятен резултат за нас, обръщат внимание от НСНИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство