петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1197 прочитания

    Ритейл парковете у нас продължават да се разрастват

    Тази година не се планира откриване или разширяване на нови молове, сочи анализ на Cushman&Wakefield Forton
    23 май 2023, 14:38 a+ a- a

    Първото тримесечие на 2023 отбеляза слаба наемна активност на пазара на индустриални имоти при ниски нива на незаети площи, продиктувани от нарастващите цени и ограниченото предлагане. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

    По отношение на предлагането обемът на завършените проекти достигна тригодишен връх от 87 000 кв. м, но малка част от новозавършените активи са предназначени за наем на свободния пазар. Запазва се тенденцията като над три четвърти от новите логистични площи да са за собствено ползване. Бизнес активността е довела до изчерпване на незаетите площи и делът им остана трайно нисък - 1.5% от общото предлагане.

    „Промяната на основни икономически показатели в икономическа среда е фактор в развитието на пазара. Ръстът на наемните цени е причина наемателите да са по-предпазливи, а от друга страна промените в строителните разходи е причина инвеститорите да са внимателни в подготовката на плановете за развитие. Съвкупността от всички фактори се очаква доведе до нова вълна на интерес към инвестиции в собствени площи”, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални и логистични площи” в Cushman&Wakefield Forton.

    Към първото тримесечие на 2023 г. проектите в процес на изграждане в района на София остават над 350 000 кв. м. През периода са завършени три нови обекта с обща площ 47 000 кв. м. При първокласните логистични площи бе отчетено ново покачване на наемните нива, като те вече достигат 5 евро/кв. м за помещения с площ над 10 000 кв. м. Наемите за по-малки квадратури се повишиха с 8% на тримесечна база до 5.40 евро/кв. м. Повишението се дължи главно липсата на свободни площи за отдаване под наем и нарастващите разходи за строителство на нови проекти.

    Търговски площи
    Сегментът на търговските площи продължава да се движи със сходна динамика спрямо изминалата 2022 г. През първото тримесечие тенденцията за експанзия на ритейл парковете и дискаунт веригите се запазва, като в цялата страна през периода са завършени 9 000 кв. м нови обекти в ритейл паркове. Фактори като силния пазар на труда и стабилните нива на заетост подпомагат търсенето и продажбите на дребно и през 2023 г.

    „Ритейл парковете се налагат като стандартна концепция за търговците на дребно и за тези, които се нуждаят от по-голяма площ, за да навлязат и в по-малките градове. И през тази година активно се разрастват дискаунт веригите и новите брандове в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи, както и спортните магазини и магазините за домашни любимци”, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

    Работещите ритейл паркове в страната към началото на 2023 г. са с обща площ от над 360 000 кв. м. В строеж са нови 240 000 кв. м, които се очаква да бъдат завършени през следващите две години. Тази година не се планира откриване или разширяване на нови молове.

    И в този сегмент наемните нива отчитат ръст, като основно отразяват високото търсене и инфлационния натиск. През първото тримесечие на годината наемите на площи в софийските молове отбелязват увеличение от 3% и достигат 36 евро/кв. м за обект от 100 кв. м с добро местоположение. При ритейл парковете също се наблюдава лек ръст на наемните нива, като те варират около 9-12 евро/кв. м в зависимост от местоположението.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 50 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове