четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1336 прочитания

  Как ще се промени столичният Бизнес парк?

  Какво представлява дългосрочната трансформация, защо е необходима, как се променя бизнесът и как се развива градът, споделя Екатерина Радева – ръководител „Специални проекти и ESG инициативи“ в Бизнес парк София
  17 юли 2023, 14:33 a+ a- a

  Екатерина Радева е професионалист с доказан опит в сферата на маркетинга и разработването на иновативни стратегии. Кариерата ѝ преминава през различни сектори, като енергетика и бързооборотни стоки и в продължение на повече от 6 години е част от неправителствения сектор, ръководейки благотворителна фондация, която подпомага хора в неравностойно положение. Завършила е психология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и в работата си подхожда с разбиране на човешкото поведение и неговото влияние върху успешните маркетингови стратегии. Затова и през цялата си кариера е водена от стремежа да обединява различни заинтересовани страни около създаването на трайна положителна промяна. От 9 години Екатерина е важен член на екипа на Бизнес парк София, където управлява отношенията и комуникацията с наемателите. От началото на 2023 г. е назначена за ръководител на отдел „Специални проекти и ESG инициативи“, което рефлектира и личните ѝ каузи за положителна промяна във въздействието на бизнеса за развитието на обществото. Екатерина твърдо вярва, че с изграждането на иновативни стратегии и обединяването на различни заинтересовани страни около тях, бизнесът може да дава тласък на положителната промяна в света. Затова на новата си позиция тя ще използва маркетинговия си опит за популяризиране на отговорни бизнес практики и насърчаване на инициативи за устойчиво развитие сред многото наематели на Бизнес парка от различни сектори. (Снимки: Бизнес парк София)

  През юни Бизнес парк София съобщи, че предприема дългосрочна трансформация. Какво точно ще представлява тя, колко време ще отнеме, какво я наложи, как се променя бизнесът и как се вписва в развитието на една модерна столица, пред Economy.bg разказва Екатерина Радева, ръководител „Специални проекти и ESG инициативи“ в Бизнес парк София.

  Колко време ще отнеме дългосрочната трансформация на Бизнес парк София?
  Приоритет за мениджмънта на Бизнес парк София е да продължаваме да развиваме нашите офис и публични пространства устойчиво във времето. Целта ни е да трансформираме и развиваме все повече от пространствата на Парка, така че да ги правим по-гъвкави, по-отворени и подходящи за повече социални активности. Част от програмата ни предвижда активиране на покрив с размер 3000 кв. м, който се превърна в най-големия rooftop парк в София, и създаване на коуъркинг пространство. Планираме още и места за работа на открито, обновяване и подобряване на инфраструктурата, преобразяване на парковата среда, насищане с изкуство на общите части. Затова и трансформацията няма краен срок, тя е дългосрочна.

  Защо предприехте тази стъпка?
  Мотивацията ни за тези промени е комплексна. На първо място, това са хората, които обитават Бизнес парка. Начинът на живот и работа се променя и хората вече не търсят просто офис, а качествена среда на живот, която да предлага повече услуги и добавена стойност. Променя се и бизнесът на нашите наематели, които трансформират своите работни пространства, правят ги по-уютни и мултифункционални. Офисът за тях вече не е само място за работа на служителите, но и част от техния имидж като работодател, място, където събират и сплотяват екипите си, организират различни активности и изграждат общност. Променят се и градовете в глобален план и ние целим да следваме и налагаме у нас последните урбанистични тенденции. Искаме да разнообразим функциите на Бизнес парка, като започнем да предлагаме тук повече услуги и оживим пространствата с повече културни и спортни събития. Тези промени са в унисон с визията за развитие на София, която предполага столицата да има повече мултифункционални квартали и вторични центрове с достъп до култура извън центъра на града.

  Каква е инвестицията в нея?
  Инвестицията в текущата трансформация е значителна, но точна стойност все още е рано да назовем, тъй като това е дългосрочен процес, в който ще вземат участие и различни партньори. Току-що реализирахме ново публично пространство на покрива на многоетажния паркинг с площ над 3000 кв. метра, който е най-големият открит парк за улично изкуство в София и стана ново място за срещи, работа, събития и качествена храна от някои от любимите градски брандове. Плановете ни включват да инвестираме и в обособяването на повече публични пространства за събития и прекарване на време на открито. Успоредно с това стартирахме артистичната програма на Бизнес парк София. Артисти от различни жанрове работят в ателиета в Бизнес парка и веднъж месечно организират ден на отворените врати, в които дни всеки е добре дошъл, за да се докосне до изобразителните и приложните изкуства. Това има смисъл за нашите наематели, които искат да предложат на екипите си повече изживявания близо до работното място и да имат възможността да организират и развиват различни активности за тях. Щастливи сме да споделим, че наемателите в Бизнес парка откликват изключително позитивно на новите инициативи, като вече припознават част от тях като свои, подкрепят и също са готови да инвестират в случващото се в Парка. 

  Запълнен ли е капацитетът на парка в момента?
  В момента в Бизнес парк София работят над 14 000 служители от над 130 компании. Наши наематели са около 60% от всички Fortune 500 мултинационални компании, които правят бизнес в Централна и Източна Европа. Ние работим, за да им предоставим качествена услуга. Важно е да отбележим, че още от създаването си през 2001 г. Бизнес парк София като отворен комплекс, предоставя публична услуга на всички посетители, граждани и съседи от „Младост“. 

  С Какъв капацитет ще бъде новата сграда 16 и кога ще е готова?
  Бъдещата сграда 16 е част от стратегията ни за обновление и развитие на Бизнес парк, за която скоро ще разкажем в повече детайли. Добрата транспортна свързаност, градоустройствените параметри на терена и плановете ни за разнообразяване на функциите в Парка, позволяват да работим и в тази посока. Сградата ще бъде основно с офис предназначение и е позиционирана в периферията на комплекса, в непосредствена близост до метростанция „Бизнес парк“. Целта ни е там да можем да предложим допълнителни гъвкави пространства и условия за работа, но и да запазим и развиваме парка и публичните функции в централната част на комплекса. 

  Изглежда оставихме пандемията зад гърба си. Има ли промяна в търсенето на площи от страна на бизнеса? В каква насока?
  Търсенето на офис пространства не затихва, но наемателите вече имат много по-високи и специфични изисквания. Като лидер в този сектор, който управлява най-голямата бизнес зона в Централна и Източна Европа, ние продължаваме да налагаме тенденциите в предлагането на офис услуги и гъвкави решения и се водим от мисията ни да помагаме на нашите наематели да превръщат екипите си в общност. Нашите наематели са някои от най-иновативните, устойчиви и отговорни бизнеси. Досега десетки компании се включиха с идеи, предложения и обратна връзка в процесите на трансформация, които започваме сега, което е много важно за нас, тъй като показва, че работим в правилната посока.

  Как очаквате да се развива пазарът на бизнес имоти оттук нататък?
  Както споменахме вече, Бизнес парк София е отворен за всички съседи и граждани на София още от откриването си през 2001. Днес наблюдаваме тенденция за подобно „отваряне“ в много градове, квартали и комплекси по целия свят. Глобалните тенденции в градоустройството в момента задават нуждата от мултифункционално развитие на градовете — да имаш всички услуги на пешеходно разстояние от офиса и дома. Затова и ние целим да разнообразим микса от удобства и услуги и да вдъхнем допълнителен живот — чрез културни и артистични намеси, повече природа и естетика, повече събития и градска динамика. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 9 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 10 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 11 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска