четвъртък, 23 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  923 прочитания

  Проучване: България единствена в ЦИЕ-6 с увеличение на инвестициите в имоти

  Инвестициите в офис площи са намалели значително, както в световен мащаб, така и в ЦИЕ, отчита доклад на Colliers
  03 август 2023, 10:22 a+ a- a

  Сн: Economy.bg

  Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първото полугодие на 2023 г. в ЦИЕ са едни от най-ниските регистрирани към момента. Делът на Полша е най-голям - около 42%, но активността на пазара като цяло е ниска. На следващата позиция е Чехия - с 34%. България е единственият пазар в региона, който отбелязва ръст на инвестициите на годишна база, докато всички останали са със спад между 42% и 87% - показва последния доклад на Colliers - “H1 2023 Investment Scene”.

  Силвиу Поп, Директор пазарни проучвания, ЦИЕ предоставя допълнителен икономически контекст за ниските нива на инвестиции: "Икономическият растеж в региона на ЦИЕ-6 се забави в началото на 2023 г., като три държави - Чехия, Унгария и Полша отбелязаха отрицателен годишен ръст на БВП от първото тримесечие на 2023 г., независимо че при Румъния и България бяха регистрирани положителни резултати, след като икономиките им се разраснаха с над 2%. Очаква се този тренд на развитие на пазара в ЦИЕ да продължи, поне в краткосрочен план, тъй като високочестотните показатели все още не са на нужното ниво в голяма част от страните".

  Влиянието на високите лихвени проценти, съпроводено с повишаване на цената на риска, наред с нестабилния глобален икономически контекст, все още оказват негативно влияние върху държавите от ЦИЕ. Инфлацията продължава да бъде предизвикателство, особено като се има предвид, че по-голямата част от спада в растежа на потребителските цени през последните месеци се дължи главно на нестабилните компоненти на кошницата на ИПЦ (индекс на потребителските цени), по-специално на енергията. Същевременно при т.нар. базисна инфлация, която не включва компоненти като енергия и сезонни хранителни продукти, се наблюдава спад.

  Кевин Търпин, Регионален директор капиталови пазари, ЦИЕ, коментира: "Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първата половина на 2023 г. в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята. Възлизайки на 2,02 млрд. евро през първата половина на 2023 г. те регистрират спад с около 64% на годишна база. Съдейки по предварителните данни това е в съответствие с глобалния тренд. При настоящите обстоятелства, особено цената на дълга, прогнозирането на пазарната активност за остатъка от годината е предизвикателство, но според нас тя може да достигне 5,0 млрд. евро или повече."

  Липсата на трансакционни данни затруднява определянето на цените на инвестиционния пазар, а възстановяването му ще зависи в голяма степен от подобряването на инфлационната среда и лихвените проценти. Независимо че все още не сме наблюдавали съществени проблеми при реализирането на трансакции, рефинансирането, облигациите с наближаващ падеж, спазването на ESG стандартите, както и други специфични теми, свързани с конкретен сектор или държава, могат да окажат влияние върху решенията на инвеститорите.

  При продължаващата липса на яснота за случващото се на пазара остава предизвикателство да се определи с точност възвръщаемостта. Това означава, че се налага да се приложи подход, който включва оценка на нагласите и наблюденията на компанията предвид текущите пазарни условия и да се отчетат различните фактори, които оказват влияние върху ликвидността. Те включват лихвените проценти, падежите на облигациите, спазването на ESG стандартите и структурните промени на пазарите, доминирани от наематели, за някои сектори, където е приложимо. "Разходите за финансиране, които понастоящем са някъде над 5,5%, са обусловени от значително по-високите лихвени проценти, както и от разходите за други финансови инструменти, като например лихвени суапове.", допълва Търпин. 

  Инвестициите в офис площи са намалели значително, както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. През първото полугодие на 2023 г. те представляват едва 29,5% от общия обем в региона – резултат сравним с този на сегмента на логистичните и индустриалните имоти. Търговските площи се върнаха на челната позиция с дял от 35% към края на полугодието с единствената сделка за над 100 млн. евро, регистрирана през второто тримесечие – за търговски център в Чехия. 

  През 2023 г. местните инвеститори са по-активни с дял от 59% от общия обем за региона - 40% от него се дължи на Чехия, а 19% - на инвеститори от останалите държави от ЦИЕ. Принос към реализираните инвестиции имат и капитали от други европейски държави (14%), АПАК (7%), САЩ (5,4%) и Близкия изток (5%).

  "Прогнозата за инвестиционния пазар в ЦИЕ-6 в дългосрочен план остава по-скоро положителна. С оглед на геополитическите размествания, които се случват в световен мащаб, фактът, че икономиките на държавите в ЦИЕ се развиват стабилно и все още предлагат едно от най-привлекателните съотношения заплата – производителност спрямо Западна Европа, бихме казали, че всяко потенциално предизвикателство в средносрочен план предлага възможности в дългосрочен", казва в заключение Силвиу Поп.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 15 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 16 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 18 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми