четвъртък, 23 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  912 прочитания

  Прогнозират недостиг на качествени офиси в София в средносрочен план

  Търсенето на модерни офиси продължава да е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията, сочи анализ на Colliers
  08 август 2023, 11:24 a+ a- a

  сн: Economy.bg

  Общото предлагане на офиси клас А и В в София възлиза на 2,440,700 кв.м. през първото полугодие на 2023 година. В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение с малко под 1% при първия тип площи и спад от 2.6% при втория (поради рекласификация на част от сградите в пониския клас С). Това сочи анализ на Colliers за пазара на офис площи в столицата за първото полугодие на 2023.

  Брутните усвоени площи са 66,700 кв.м., а нетните– 27,400 кв.м.

  Търсенето на модерни офиси продължава да е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията. През разглеждания период тя заема 39% от усвоените площи, следвана от компании в сферата на професионалните услуги (24%). 

  Делът на незаетите площи е 12.8% за клас А офиси и 13.7% – за клас В.

  Офертните наемни нива остават непроменени, за офиси клас А те са между EUR 13.5 и EUR 15.5, а за клас В – между EUR 9.0 и EUR 10.0 (на кв.м. на месец без ДДС). 

  Проектите в активен строеж са с общ размер от 272,000 кв.м., като за част от тях има подписани предварителни договори за наем.

  Хибридният модел на работа остава предпочитан от компаниите. Вследствие на това ползвателите се ориентират към наемане на повече офисна площ на служител, но поддържане на по-ниско съотношение работни места към численост на персонала.

  Развитието на пазара на споделени офиси ще продължи в резултат на стабилното търсене.

  Тенденцията за увеличаване на наемните нива в първокласни проекти в активен строеж ще се запази и през следващите шест месеца.

  През първата половина на годината започна активно строителство на няколко проекта клас А. Въпреки това, при задържане на нивата на търсене, може да се очаква недостиг на качествени площи в средносрочен план. 

  Компаниите имат нарастващ фокус върху ESG компонентите на офисите, които използват. Те ще стават все повзискателни в тази насока. Това допълнително ще стимулира инвеститорите в нови проекти да предвидят стандарти за устойчивост за сградите си, а собствениците на стари имоти да вложат средства в тяхното обновяване, за да останат конкурентни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 16 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 16 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 18 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми