вторник, 05 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1536 прочитания

  Предстои изграждане на няколко търговски парка в София

  Германската дискаунт верига TEDi вече с магазини в 5 града у нас, сочи доклад на Colliers
  10 август 2023, 09:31 a+ a- a

  Най-новият доклад на Colliers показва, че предлагането на площи в търговски центрове, по главни улици и в ритейл паркове в София остава непроменено през първото полугодие на 2023 г., със стойности съответно - 390,600 кв.м., 63,800 кв.м. и 66,500 кв.м.

  Същевременно на пазара се наблюдава висока активност от страна на търсенето. В резултат на това нивото на свободни площи на бул. „Витоша“ достигна предпандемичната си стойност от 1%. Трите опериращи търговски парка в София изобщо не разполагат с вакантни пространства.

  Незаетите площи в търговски центрове също намаляват на 3.6% от 3.8% към края на 2022 г. Усвоените квадратури през първото полугодие възлизат на над 10,500 кв.м. Тази стойност не включва релокации на търговски обекти. Голям брой трансакции от този тип са регистрирани през разглеждания период, в резултат на разширяване на магазини, както и на оптимизация на микса от наематели в моловете.

  Най-активни от страна на търсенето са търговците от секторите Мода, Здраве и красота, и Гастрономия. Новият бранд, който стъпи на българския пазар, е германският дискаунтър TEDi. Той откри първите си магазини в търговски центрове и паркове в няколко града в страната – София, Перник, Сливен, Стара Загора и Пазарджик.

  Наемните нива за първокласна търговска площ бележат леко покачване вследствие на засиления интерес и липсата на достатъчно алтернативи. Най-търсени са локации в установените и добре работещи шопинг центрове и бул. „Витоша“. Наемът на площ в мол става 40 евро на кв.м. на месец, а на главната търговска улица - 56 евро на кв.м. на месец. При ритейл парковете параметърът остава непроменен – 10 евро на кв. м. на месец. Наемните нива се очаква да останат стабилни в краткосрочен план. При евентуален спад на потреблението, вследствие влошаване на състоянието на глобалната икономика, устойчивостта им ще бъде поставена под натиск.

  От страна на предлагането раздвижване на пазара ще предизвика предстоящото изграждане на няколко търговски парка в София, които са в активна фаза на планиране. Населението в столицата се разраства и се характеризира с най-високата покупателна способност в страната, което е предпоставка за устойчиво развитие на тези проекти. Успехът им ще зависи от правилното позициониране и адекватното оползотворяване и комуникация на конкурентните им предимства към наемателите и крайните потребители. По отношение на търсенето, дискаунтърите допринасят съществено за динамиката на пазара. Очаква се в краткосрочен план да продължат своята експанзия в национален мащаб.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 минути
  „Витоша Венчър Партнърс“ инвестира 1,5 млн. евро в 5 нови компании
  Стартиращите фирми покриват различни сектори и вертикали
  преди 25 минути
  Започва изграждането на STEM центрове в над 2200 училища у нас
  Първите 15 училища получиха своите договори за финансиране на изграждането им
  преди 2 часа
  Български учени част от екип, разкрил нова функция на ключов белтък
  Изследователи от БАН участват в разрабтка, посветена на PАRP1 белтъка – мишена на мощна таргетна противоракова терапия
  преди 3 часа
  Спадът в германския производствен сектор се задълбочава
  През февруари PMI в сектора отчита спад за първи път от 6 месеца
  преди 4 часа
  Бюджетът на плюс от 1 млрд. лева през февруари
  Принос за излишъка имат най-вече данъчните приходи
  преди 4 часа
  INSAIT стартира BgGPT
  Технологията вече се внедрява от бизнеса