събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1291 прочитания

  Тези сектори търсят най-много логистични площи в София

  Свободните площи продължават да се свиват, сочи доклад на Colliers
  11 август 2023, 16:08 a+ a- a

  сн: iStock

  Наличните модерни индустриални и логистични площи в София, които отговарят на повишените критерии на наемателите, достигат 1,386,700 кв. м. към средата на 2023 г. Наблюдава се увеличение с 18,700 кв. м., спрямо предходните шест месеца - едно от най-малките на база полугодие. В активен строеж в София са над 130,500 кв.м., от които 86,300 кв.м. са концентрирани в 3 големи проекта. За част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем. Това сочи нов доклад на Colliers.

  През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София, които са с дял около 4.2%. Усвоените пространства са над 30,900 кв. м. По-голямата част от този обем са предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори. Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43% от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25%), логистика и 3PL* (23%) и дистрибуция (10%). Наемните нива остават стабилни - от EUR 5.0 - EUR 5.5 на кв.м. на месец за клас А складови площи и около EUR 2.7 за клас В.

  Colliers очаква инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти да се запази. Към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни. ESG стандартите остават тема с нарастваща важност. Интегрирането им в строителния процес ще бъде от съществено значение, както за ползвателите, така и за собствениците на проекти, за да бъдат конкурентноспособни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 9 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 9 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 10 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 11 часа
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 13 часа
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI