четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  Проучване: Търсенето на качествени инвестиционни имоти у нас ще продължи

  Сделките с инвестиционни имоти в страната през първите 6 месеца на годината възлизат на 83 млн. евро, сочи доклад на Colliers
  21 август 2023, 15:19 a+ a- a

  През първата половина на 2023 г. общата стойност на инвестиционните сделки е над 83 млн. евро, като целият обем е реализиран през първото тримесечие на годината. Това се казва в най-новия доклад на Colliers. Този феномен не е нетипичен: през последните няколко години по-голямата част от инвестиционните трансакции в страната се случват през второто полугодие. Очаква се редица сделки, които към момента на издаването на доклада, са в процес на финализиране, да приключат през третото тримесечие на 2023 г.

  Разпределението на инвестициите по сектори е както следва: 49% са трансакции с офисни площи, следвани от земя за строеж (с 32%), сгради със смесено предназначение (13%) и индустриални имоти (5%).

  Местните инвеститори продължават да бъдат трайно активни на българския пазар през последните години. През първата половина на 2023 г. те стоят зад 65% от общия инвестиционен обем. През разглеждания период размерът на трансакциите със спекулативни имоти значително превъзхожда този на сделките с активи, генериращи доход. Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от 2022 г., а именно – 7.75%. Параметърът остава без промяна и за индустриалните и логистичните имоти - 7.5%.

  В Западна Европа се забелязва значителен спад на инвестиционните обеми, основно поради по-високите лихвени проценти. Тази тенденция се очаква да афектира и България, но в значително по-малка степен, в резултат на по-слабата задлъжнялост на местно ниво, както и поради ниските нива на междубанково финансиране. Независимо от това, търсенето на качествени инвестиционни имоти ще продължи, но трансакции няма да се реализират на всяка цена. Инвеститорите ще разглеждат възможностите на пазара с особено внимание върху тяхното качество и устойчивост.

  Основно предизвикателство пред бизнес имотите остава непредвидимостта на бизнес климата. Това ще продължи да влияе върху решението за инвестиционна покупка, като удължи времето за взимане на решение, докато се анализират подробно и задълбочено пазарните рискове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска