събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1701 прочитания

    Спад на цените на жилищата у нас отбелязва агенция за имоти

    Спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата, отчитат от Arco Real Estate
    02 ноември 2023, 16:58 a+ a- a

    През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават значителни промени при пазара на недвижими имоти спрямо предходното тримесечие. Продължава да се говори за охлаждане на пазара, както и за спад на цените на жилищата, но все още не се наблюдават сериозни спадове. Купувачите стават все по-разумни и не бързат да купуват, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от отсрещната страна. В оставащите месеци до края на настоящата година не се очакват съществени промени на пазара и продължават прогнозите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата. Това сочи анализ на Arco Real Estate.

    Търсене

    Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на столицата и районите от широкия център цените стартират от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

    Най-предпочитани от купувачите остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

    През третото тримесечие на годината в компанията се отчита лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.

    Предлагане
    През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават сериозни промени при предлаганите имоти спрямо предните три месеца на годината. Най-предлагани отново са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж.

    Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони.

    Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

    Предлагането на къщи в близост до София е ограничено. В последно време се наблюдава предлагане на модерни редови къщи, строящи се в покрайнините на София. Обикновено този тип имоти са луксозни и комфортни, но и цените им са високи.

    Предлагането на офис и търговски площи остава ограничено и през това тримесечие на 2023г.

    Пловдив
    Съществени промени през третото тримесечие на 2023г. на пазара не недвижими имоти не се наблюдават и в Пловдив. Според данни на Arco Real Estate се отбелязва лек спад в търсенето, но спад в цените продължава да не се наблюдава.

    В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1200 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, район Централен, район Западен. По данни на агенцията не се наблюдава интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели.

    Основен дял при предлагането заемат апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски, където средните цени са между 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура отново със средни цени в същия диапазон 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със средни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

    Ваканционни имоти
    През третото тримесечие на годината при пазара на ваканционни имоти не се наблюдават сериозни разлики спрямо предходното тримесечие. Търсенето е умерено, интересът от страна на купувачите е слаб.

    Цените на имотите в хубавите комплекси остават около 1000 евро/кв.м., но могат да се намерят имоти и на по-ниски цени, в зависимост от местоположението и качеството на конкретния имот. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

    Най-предлаганите имоти и през това тримесечие остават двустайните апартаменти и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 20 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години