сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  790 прочитания

  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас

  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
  28 ноември 2023, 13:30 a+ a- a

  Около 200 млн. долара – това е размерът на финансирането, което успяват да привлекат българските проптех компании през последните 5 години. Най-успешните от тях към момента се оценяват на над 605 млн. долара. Данните са от Bulgarian Proptech Mapping Report 2023 – първия публичен доклад, представящ картината на иновативния сектор у нас, изготвен от Proptech.bg.

  „Технологиите днес преобръщат всичко, дори консервативния свят на недвижимите имоти. Неслучайно българските проптех компании привличат милиони долари финансиране – трансформацията е налице. От ключово значение за участниците е да се адаптират максимално бързо. Това ни мотивира да създадем проптех мапинг, който да представи картината на този пазар, да улесни връзката между имоти и технологии, да подпомогне прозрачността и комуникацията между заинтересованите страни”, казва Георги Павлов, инициатор на доклада и създател на първата българска проптех общност Proptech.bg.

  Докладът обхваща стартъпи, създадени през последните 10 години, от които около 55% вече са успешно финансирани. Общо 42% от компаниите развиват дейността си на международния пазар, докато останалите функцонират изцяло в България, сочат данните от мапинга. В представените дружества към настоящия момент работят над 1000 души.

  Най-успешните компании насочват дейността си към улесняване на транзакциите с недвижими имоти, създаване на различни софтуерни решения за по-ефективна хибридна работа в офисите, използване на биометрични данни за контрол, IoT базирани устройства за създаване и управление на умни домове.

  ТОП 5 на компаниите в сектора:

   

  Компания

  Финансиране

  Оценка

  Обхват

  Propy

  18,2  млн.

  30 млн. /estimate/

  САЩ

  OfficeRnD

  15млн.

  81 млн.

  България, Австралия, САЩ, Великобритания

  Ampeco

  16 млн.

  71.5 млн. /estimate/

  45+ държави

  Shelly /публична/

   

  412 млн.

  60+ държави

  Biodit /публична/

   

  10.75млн.

  ЕС

   

  “Развитието на проптех пазара през последните няколко години е лавинообразно. Според статистиката, броят на стартъпите в сектора се увеличава повече от 2 пъти от 2019 г. насам, достигайки 30 компании през 2021 г. и 45 към днешна дата. Придържайки се към последните тенденции и иновации, можем да отключим огромен потенциал и да създадем изключително ефективен и ориентран към новите нужди на потребителите пазар”, казва Боян Буров, ръководител на акселераторска програма в Pi Labs и съставител на проптех мапинга за 2023.

  Компаниите, представени в доклада, са разделени в 5 подкатегории според процеса, който подпомагат. Те обхващат етапите на Финансиране и Инвестиции, Проектиране и Изграждане, Пазар и Транзакции, Управление и Процеси, както и насочената към крайните потребители категория Live&Work.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 15 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 15 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 16 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 17 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи