събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    874 прочитания

    Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас

    Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
    28 ноември 2023, 13:30 a+ a- a

    Около 200 млн. долара – това е размерът на финансирането, което успяват да привлекат българските проптех компании през последните 5 години. Най-успешните от тях към момента се оценяват на над 605 млн. долара. Данните са от Bulgarian Proptech Mapping Report 2023 – първия публичен доклад, представящ картината на иновативния сектор у нас, изготвен от Proptech.bg.

    „Технологиите днес преобръщат всичко, дори консервативния свят на недвижимите имоти. Неслучайно българските проптех компании привличат милиони долари финансиране – трансформацията е налице. От ключово значение за участниците е да се адаптират максимално бързо. Това ни мотивира да създадем проптех мапинг, който да представи картината на този пазар, да улесни връзката между имоти и технологии, да подпомогне прозрачността и комуникацията между заинтересованите страни”, казва Георги Павлов, инициатор на доклада и създател на първата българска проптех общност Proptech.bg.

    Докладът обхваща стартъпи, създадени през последните 10 години, от които около 55% вече са успешно финансирани. Общо 42% от компаниите развиват дейността си на международния пазар, докато останалите функцонират изцяло в България, сочат данните от мапинга. В представените дружества към настоящия момент работят над 1000 души.

    Най-успешните компании насочват дейността си към улесняване на транзакциите с недвижими имоти, създаване на различни софтуерни решения за по-ефективна хибридна работа в офисите, използване на биометрични данни за контрол, IoT базирани устройства за създаване и управление на умни домове.

    ТОП 5 на компаниите в сектора:

     

    Компания

    Финансиране

    Оценка

    Обхват

    Propy

    18,2  млн.

    30 млн. /estimate/

    САЩ

    OfficeRnD

    15млн.

    81 млн.

    България, Австралия, САЩ, Великобритания

    Ampeco

    16 млн.

    71.5 млн. /estimate/

    45+ държави

    Shelly /публична/

     

    412 млн.

    60+ държави

    Biodit /публична/

     

    10.75млн.

    ЕС

     

    “Развитието на проптех пазара през последните няколко години е лавинообразно. Според статистиката, броят на стартъпите в сектора се увеличава повече от 2 пъти от 2019 г. насам, достигайки 30 компании през 2021 г. и 45 към днешна дата. Придържайки се към последните тенденции и иновации, можем да отключим огромен потенциал и да създадем изключително ефективен и ориентран към новите нужди на потребителите пазар”, казва Боян Буров, ръководител на акселераторска програма в Pi Labs и съставител на проптех мапинга за 2023.

    Компаниите, представени в доклада, са разделени в 5 подкатегории според процеса, който подпомагат. Те обхващат етапите на Финансиране и Инвестиции, Проектиране и Изграждане, Пазар и Транзакции, Управление и Процеси, както и насочената към крайните потребители категория Live&Work.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години