неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3251 прочитания

    Какво се случи на пазара на имоти през 2023?

    Вижте как мениджъри на водещи компании в сектора обобщиха годината пред Economy.bg
    15 декември 2023, 10:14 a+ a- a

     
    Спад на броя на сделките и забавяне на ръста на цените. Така обобщиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

    С какво още ще бъде запомнена 2023 и какви тенденции се наблюдаваха – вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:

    Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

    Равновесие на пазара при по-високи цени

    2023 като цяло беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс на пазара след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията. Достигна се ново равновесие на пазара при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането вследствие на растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите. Именно достъпното и изгодно кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни. Към момента банковото кредитиране остава с ниски лихвени проценти и тенденцията е да има съвсем плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара през следващата година.

    Добромир Ганев, управител на Форос и Председател на НСНИ 2018-2023:

    2023 вероятно ще бъде една от най-силните по брой сделки

    2023 бе една много добра година за жилищния пазар в България. Страната ни остана с едни от най-ниските лихви по ипотечни кредити, регистрира най-високи нива на ръстове на индекса на жилищните цени в Европа и най-бързи темпове на ръст на цените в периода 2015-2023.
    В края на миналата година прогнозирахме, че пазарът, от една страна, ще е подвластен на очакваните проблеми в икономиката на Европа, на военните действия, на инфлационните процеси, на увеличението на лихвените проценти от ЕЦБ и на политическите процеси в България. От друга страна, макроикономистите очакваха стабилен трудов пазар и продължаващ изпреварващ инфлацията ръст на средните брутни възнаграждения на работещите за 2023. Анализите тогава показваха, че преходен период с намаление на обемите сделки на имотния пазар ще има, но той ще е относително лек и немного дълъг. Това се и случи. Вече 4-то поредно тримесечие регистрираме спадове на обема сделки на основните пазари, но той не е значим и се оказва, че вероятно 2023 ще бъде една от най-силните по брой сделки от 2008 насам, като рекордните, знаем, са 2021 и 2022.
    Все пак трябва да отбележим, че прогнозите относно забавяне на ръста на цените се сбъднаха. В някои градове даже НСИ отчете спад на индекса за Q2/2023, но само към предходното тримесечие (Бургас и Стара Загора). Сравнявайки данните с тези от 2022, виждаме ръстове във всички 6 големи града в страната. Общият индекс на ИЦЖ за Q2 за цялата страна остана висок 10.7%.

    Иглика Йорданова, управляващ партньор, Colliers България:

    Динамиката на пазара е по-добра в сравнение с 2019

    При пазара на висок и средно-висок клас жилища по отношение на новото строителство има задържане на предлагането - стартиране на строителството, но отлагане на продажбите до по-напреднал етап на развитие на проекта. В случай, че търсенето намалява, е по-вероятно да се правят търговски отстъпки в рамките на 3-5%, отколкото да се отрази в трайно намаление на цените.
    При предлагането на имоти на вторичен пазар (т.е. от частни субекти), особено във високия сегмент, има леко увеличение на цените от 2-4%. Наблюдаваме случаи на отказ от предлагане и задържане на имот от продажба, ако офертната цена е обект на преговори. Търсенето на жилища забавя своята скорост и повечето участници на пазара предприемат изчаквателна позиция поради геополитическите и икономическите предизвикателства. Въпреки това, динамиката на пазара е по-добра в сравнение с 2019. В средновисокия и високия сегмент, все още има активност от страна на купувачите - от една страна, поради стабилните доходи, от друга – в резултат на ограниченото предлагане.

    Ради Радев, търговски директор, ARCO REAL ESTATE:

    Спад на броя на сделките, но и ръст на цените

    Годината беше вълнообразна от гледна точка на интереса на купувачите. Противоположно въздействие оказваха нагласата за повишаване на лихвите, войните и очакванията за проблеми в икономиката като цяло, които намалиха броя сделки спрямо предишните 2 години. От друга страна, инфлацията и съществуващите предложения за ипотечно финансиране под 3%, нарастващите доходи, съществуващите жилищни нужди в големите градове, подкрепиха ръста на цените.

    Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“:

    Търсенето и предлагането се балансираха, препускането на цените спря

    Пазарът през 2023 година беше активен и предвидим. След бума в годините непосредствено след пандемията, воден частично от стремежа на хората да вложат парите си на сигурно, пазарът постепенно навлезе в платото на една здравословна умереност. Показателите се нормализираха, балансираха се търсенето и предлагането, а препускането на цените спря. Ръстът в нивата през 2023 бе в рамките на 5-10%.
    Купувачите осъзнаха, че нe вcяĸo влoжeниe в жилищe e paзyмнa cтъпĸa, зaщoтo нe вcяĸo щe yвeличaвa цeнaтa cи в дългocpoчeн плaн и нe вcяĸo щe oтгoвopи нa peaлнитe им жилищни нyжди. По отношение на българските строителни предприемачи - те се научиха да се консултират, да чуват какви са реалните нужди и изисквания на купувачите и съответно да изграждат искания от пазара продукт.
    Измени се профилът на желания имот - вce пoвeчe ĸyпyвaчи започнаха да търсят изцяло зaвъpшeн aпapтaмeнт, било то и нa пo-виcoĸa цeнa. Те не бяха мотивирани да влaгaт допълнителен ресурс – нитo време, нито cpeдcтвa зa oбзaвeждaнe и peмoнт.
    Кредитирането се запази устойчиво, като лихвите се задържаха на нива, далеч по-ниски от тези в Европа. В същото време средната работна заплата нарасна, безработицата е незначителна, което доведе до допълнително повишение в достъпността на имотите. Промоционалните оферти на банките към края на 2023 г. дадоха тласък на мнозина за осъществяването на покупка.
    Спря покачването в цените на строителните материали, което допълнително успокои ръста на нивата към крайния потребител. През годината станахме свидетели на голямо разнообразие по отношение на типа строителство, което се предлага. Инвеститорите от своя страна станаха изключително гъвкави за условията и начина на плащане на сделките.

    Анас Хамид, мениджър в "Явлена":

    Имаме обръщане от пазар на продавача към пазар на купувача

    2023 не пропусна да поднесе на българския пазар на недвижими имоти очаквани промени. Официалните статистически данни отразяват спад от 5.5% в броя на сделките в София и 13% за страната през третото тримесечие на настоящата година – факт, който в „Явлена“ предвиждахме още през изминалата година, като тенденция на успокояване на пазара и навлизането му в плато. Въпреки това, финансовата сцена остава активна. Свободните парични потоци от банките към индивидуални и корпоративни инвеститори продължават да се движат, докато разговорите за потенциално повишение на лихвите създават нов контекст. Промените, които вече се наблюдават в имотните пазари на различни европейски държави и в САЩ, все още не са достигнали родната сцена, а купувачите все още имат възможности за добри инвестиции.
    При оценката на текущата ситуация, несъмнено можем да кажем, че 2020-2021 не може да се сравнява с 2022-2023. Еуфорията от периода на ковид постепенно намали интензитета си и ни изправи пред предизвикателствата на обръщането от пазар на продавача към пазар на купувача.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години