събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2108 прочитания

    Ето защо редица български търговци наемат складове в Румъния

    Търсенето остава много високо, според най-новия доклад на Colliers
    26 февруари 2024, 09:53 a+ a- a

    снимка: iStock

    Наличните модерни логистични и индустриални площи в София, които отговарят на критериите на наемателите, достигнаха 1,376,000 кв. м. към края на 2023 г. Това представлява минимално увеличение с 8,000 кв. м., спрямо предходната година, което е резултат от висока себестойност на строителство, както и преквалифициране на някои обекти от клас B в клас C, които попадат извън обхвата на статистиката на Colliers. В столицата модерните проекти в активен строеж са над 75,300 кв.м, като за част от тях вече има подписани договори за наем. Незаетите площи спадат до рекордно ниски стойности и към края на периода достигат около 4.3%.

    Търсенето отбелязва много високо ниво през изминалата година, според най-новия доклад на Colliers. То е разпределено по сектори, както следва: 32% от обема се дължи на компании в сферата на логистика и 3PL, следвани от търговия и производство (с по 20%) и търговци на бързооборотни стоки (18%). Останалите 9% са разпределени в секторите строителство, електроника и дистрибуция.

    Усвоените площи за 2023 г. са около 106,700 кв. м., което е почти двоен размер, спрямо стандартна година. По-голямата част от този обем (64%) представлява ново търсене, докато предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори са 29%, а останалите 7% са площи, които са построени специално за конкретен наемател (build-to-suit). Около 62% от всички сделки са реализирани в последното тримесечие на годината.

    Наемните нива бележат ръст до средно EUR 5.5 на кв.м. на месец за складове клас А и около EUR 4.0 за клас В. Тази тенденция на повишение на наемните нива е вследствие на високото търсене и липсата на качествен продукт и се очаква да се запази. Позитивно е, че към края на изминалата година се регистрира успокоение на строителните разходи, които регистрираха значително увеличение след началото на войната в Украйна и бях основна причина инвеститорите да стопират строителните си намерения, поради невъзможността да постигнат рентабилност на проекта.

    Високите наемни цени и липсата на качествени площи са част от причините редица местни търговци да наемат складови площи в съседна Румъния и да обслужват бизнеса си в България оттам. Ако тази конюнктура се запази се очаква тенденцията да продължи, с оглед желанието на търговците да оптимизират разходите си. Същевременно глобалните вериги на доставки продължават своето развитие към по-нискорискови дестинации. В този контекст страната ни е добре позиционирана и има добър шанс да се възползва.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 22 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години