събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8911 прочитания

  WorkBetter отваря втора локация в София

  Kакви са водещите тенденции при споделеното работно пространство, разказва Тони Александров, CEO на компанията пред Economy.bg
  19 юни 2024, 10:55 a+ a- a

  Снимка: WorkBetter

  WorkBetter планира да отвори втора локация в София, предлагаща споделено работно пространство. Новият корпус ще обхваща площ от 3500 кв. м. и ще дава възможност за обособяването на 500 работни места. Свързахме се с Тони Александров, CEO и съосновател на компанията, за да ни разкаже повече за нейните планове за развитие и как те се вписват в общите тенденции на пазара за споделено работно пространство. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  Тони Александров, CEO WorkBetter Снимка: WorkBetter

  По Ваши впечатления възстанови ли се напълно пазарът на споделено работно пространство в България след пандемията? 
  Абсолютно! Търсенето никога не е било толкова голямо! Ковид пандемията се отрази много позитивно върху пазара на споделените работни пространства в световен мащаб. Както стартъпи, така и големи корпорации видяха, че в лицата на флекс-операторите имат партньори, предлагащи гъвкави условия и голям набор от услуги, насочени към благосъстоянието на служителите и работниците. Ние не изискваме 5- или 10-годишни скъпи договори срещу празни сгради, а даваме една завършена офис услуга от А до Я, с която елиминираме всички оперативни разходи на нашите клиенти. Концепцията, която предлагаме в WorkBetter, видимо се оценява, защото само 6 месеца след откриването на първата ни сграда се запълнихме на 100% (3,800 кв.м/ 420 работни места). През лятото на 2023 г. добавихме още 1200 кв.м (120 работни места) към вече съществуващите 3,800 кв.м, за да отговорим на търсенето от пазара.

  Какви нива на търсене отчитате текущо? Имате ли незает капацитет в първата Ви сграда?
  Когато дадено пространство се освободи, то бива заето от вътрешни клиенти или от клиенти, които са част от нашия т.нар. „waiting list”. В момента получаваме средно между 5 и 15 запитвания за работни пространства на седмица.

  Към какъв тип услуга има най-голям интерес?
  Търсенията, по които работим в момента, се промениха за последните 2 години. На този етап най-търсеният продукт е затворено пространство от типа „private suite” с 50+ бюра. Такива клиенти обикновено са компании с над 100+ служители, които работят хибридно. Усещаме и увеличение в търсенето на „hot-desk“ и „dedicated-desk“ в отворените пространства - обикновено от фрииленсъри или хора, които започват собствен бизнес.

  WorkBetter 1.0. Снимка: WorkBetter

  Къде се намира новата сграда? Как избрахте локацията? При бъдещи разширявания кои биха били водещите критерии за избор на локация?
  WorkBetter 2.0 се намира в непосредствена близост до сегашната ни сграда, а именно в Business Garden OfficeX: ултрамодерен бизнес комплекс, състоящ се от 4 клас - А офис сгради, която се намира в непосредствена близост до Mall Paradise и метростанция „Витоша”. WorkBetter 1.0 се намира в сграда 2, а WorkBetter 2.0 ще се помещава в сграда 4 от комплекса. Също така управляваме и 1200 кв.м в сграда 1.

  Защо отново заложихте на тази локация?
  Първо, за да отговорим на нуждите на сегашните ни клиенти, които искат да растат и да наемат още работни места под шапката на WorkBetter. Второ, това е най-желаният бизнес район в София сред наемателите и пазара на традиционни офис площи. Наблюдава се сериозно релокиране на наематели от други райони в столицата към тази локация. Още преди откриването на първата ни сграда проведохме задълбочен анализ на потенциални локации и установихме, че районът на Мол Парадайз ще е най-желаната офис локация в следващите години. Основната метрика, която ни провокира да вземем това решение, е, че основните ползватели на нашите услуги са компании в ИТ сектора. Техните служители са на възраст 20-45 години. Това са млади хора с високи доходи, които живеят в по-новите квартали в София, а именно: „Младост“, „Кръстова Вада“, „Хладилника“, „Манастирски ливади“, „Стрелбище“ и „Лозенец“. Искахме да се позиционираме близко до тях и да бъдем максимално леснодостъпни. Без губене на време в пътуване до работа. Друг основен фактор за избора ни е и близостта до метростанция „Витоша” - само на 50 метра от главния вход на WorkBetter. Мястото има и добре развит надземен градски транспорт.

  Кога планирате официалното откриване на новата сграда?
  В момента заедно с MBL Architects работим усилено по дизайна и разпределенията на помещенията. Строежът на сградата се очаква да приключи през месец септември, а ние се целим да отворим преди началото на 2025 г.

  WorkBetter 1.0. Снимка: WorkBetter

  Какви бизнеси и професионалисти очаквате да привлече новата сграда?
  Ние сме споделено пространство, което приема хора и фирми от всички индустрии. 85% от нашите сегашни наематели са ИТ компании, но има и бизнеси като: маркетингова агенция, счетоводна компания, професионалисти във видео заснемането, фирми от туристическата индустрия, корабоплаване и др. Нашата фокус група винаги са по-големите международни компании като сред тях са: Dell Technologies, Booking.com, Infosys, Liveperson, Aldi. Част от нашата общност са и български фирми като: OfficeRnD, NitroPack, BICA, Abraxa, Brandfarm и други.

  WorkBetter 1.0. Снимка: WorkBetter

  С какви удобства ще разполага новата сграда на Workbetter?
  Ние вярваме, че нашите услуга е най-пълната и завършена на пазара на споделени пространства в България. Когато си част от WorkBetter, ти влизаш и не мислиш за нищо друго освен за работата си. За всичко друго се грижим ние. Новата сграда ще разполага с всички удобства, налични и в момента в WorkBetter 1.0. Не искаме да създаваме усещане на сегашните ни клиенти, че новата сграда ще бъде нещо различно и те да се чувстват ощетени. Ще заложим на същия добре познат WorkBetter „touch and feel”, както и на същите цени. Клиентите и от сегашната ни сграда ще имат неограничен достъп (24/7) до всички общи пространсва, част от WorkBetter 2.0: 15+ конферентни зали, 15+ телефонни кабинки, 4 напълно оборудвани кухни с десетки безплатни топли и студени напитки, свежи плодове и др. и множество красиво аранжирани пространства за отдих. Също така ще разполагаме и със 100 паркоместа в новата локация. В първата ни сграда на партерния етаж се намира нашето заведение FeelBetter Bar&Snack, a в новата ни сграда на партерния етаж ще се намира нашата зала за функционални тренировки и йога „GetBetter”.

  WorkBetter 1.0. Снимка: WorkBetter

  Кои са основните метрики, които следите при управлението на споделените пространства за работа и защо?
  На първо място % - заетост. При достигане на break-even point заетост, операторът има възможност да се фокусира много повече над изживяването, защото това му дава сигурност, че бизнесът се представя добре. Друг важен метрик е средната цена на работно място. Това е пряко свързано с break-even point и точка едно. Благодарение на екипа на OfficeRnD, които са българи и разработват най-добрия и най-използвания софтуер за управление на споделени пространства в света, имаме възможност да анализираме всички числа в нашия бизнес в реално време, а именно използваемост, колко човека има в сградата във всеки един момент, колко хора има в дадена зала за срещи, колко хора присъстват на събитията, които организираме, колко души има на етаж и др. Всичко това ни помага да анализираме поведението на нашите ползватели и да подобряваме преживяването им.

  Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате?
  Първо - конкуренция и насищане на пазара. С нарастването на популярността на пространствата за съвместна работа, нараства и конкуренцията. Пазарът може да се пренасити, което прави трудно установяването на нови пространства и задържането на членовете в съществуващите. За да се откроите в морето от възможности, е необходимо уникално предложение за стойност, изключителни услуги и силна насоченост към общността. Второ - балансиране на разходите и нуждите на клиентите. Необходимо е да се намери баланс тук. Може да е изкушаващо да предложите най-новите и най-добри удобства, само защото сте чули, че са популярни - и също толкова изкушаващо да се откажете от дадена функция, защото смятате, че не можете да си я позволите. Най-добре е да се допитате до членовете и да инвестирате в екстри, които са важни за тях, вместо да увеличавате разходите си, като предлагате всичко под слънцето.

  Необходимо ли е при управлението на споделени работни пространства да се полагат целенасочени усилия за изграждане на общност? Защо?
  Разбира се, но това не става веднага. Отнема години, постоянство и труд. Стотици събития, хиляди разговори, хиляди запознанства. Много е важно хората, които управляват пространството, да са социални, да обръщат нужното внимание на клиентите си и да прекарват време с тях или сред тях. Споделените пространства предлагат нещо повече от физическо място за работа; те са врата към процъфтяваща екосистема, в която могат да се срещнат професионалисти с различен опит. Тези среди насърчават органичните взаимодействия и възможностите за сътрудничество, като позволяват на хората да се свързват, да споделят идеи и да създават значими взаимоотношения. Независимо дали става въпрос за случайна среща в коридора или за събитие за създаване на мрежи, организирано на място, усещането за общност в гъвкавите работни пространства култивира благоприятна среда за растеж и иновации.

  WorkBetter 1.0. Снимка: WorkBetter

  Какви са тенденциите на пазара на споделено работно пространство?
  Големи международни корпорации възприемат концепцията. Виждаме клонове на големи компании да започват работа в по-малки пространства за съвместна работа. Това се случва и в WorkBetter. Но това разкрива една скрита, изключително важна тенденция - когато големи компании започват да планират новите си процеси за работа, те започват да включват коуъркинг като част от основната си концепция, вместо да изграждат огромни комплекси от недвижими имоти. Фактът е, че големите корпорации използват модел на работно пространство, първоначално предназначен за малки предприятия. Технологиите и интегрирането на изкуствен интелект могат да създадат 5-звездно изживяване. За едно пространство за съвместна работа екип от 20 души е непрактичен и ненужен. С подходящите технологии и софтуерни интеграции в правилните точки на бизнеса си можете лесно да автоматизирате работата, която обикновено изисква екип от хора в традиционен офис. Освен това иновативните технологии създават превъзходно изживяване за членовете и могат да намалят режийните разходи. Все повече пространства за съвместна работа предлагат на клиентите си високотехнологична среда, без да се налага сами да покриват тези фиксирани разходи.

  WorkBetter 1.0. Снимка: WorkBetter

  Как си взаимодействат тенденцията за дистанционна работа и търсенето на споделени работни пространства?
  Трудно ми е да изкажа мнение за цялата индустрия, защото знам, че както локално, така и глобално home-office е най-големият конкурент както и на споделените пространства, така и на традиционните офис пространства. В WorkBetter 99% от фирмите, които са част от общността ни, работят хибридно и не задължават служителите си да идват до офиса, сградата ни винаги е пълна, животът кипи, работният ден преминава лесно и обратната връзка, която получаваме, е, че хората се радват да бъдат в офиса. Това се случва благодарение на екипа ни, който прави всичко възможно да задоволи нуждите, изискванията и интересите на всички партньори, клиенти и служители. Както казах и преди малко – личният подход и отделянето на време са най-важните елементи, за да могат хората да се чувстват специални и оценени.

  Как очаквате да се развие търсенето на споделено работно пространство и на офис площи през следващите 5 години?
  Смятам, че споделените пространства ще се наложат още повече. Търсенето ще е огромно. Очаквам най-сетне големи инвеститори, фондове и най-вече банкови институции да приковат вниманието си към този тип услуга и към нашия сектор. Нужен е свеж капитал и адекватна правна рамка, за да се отговори на търсенето.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 12 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 13 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 16 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 17 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство