четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4124 прочитания

    НАП започва масови проверки на агенции за недвижими имоти

    За последните 2 месеца в приходната агенция са подадени над 100 сигнала за неиздаване на касов бон
    29 април 2013, 15:58 a+ a- a

    От Национална агенция за приходите (НАП) планират старта на 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които има данни за риск от неплащане на данъци, съобщават от приходното ведомство.

    За последните два месеца в НАП са подадени над 100 сигнала от клиенти на агенции за недвижими имоти, в които се сочи, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения.

    Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ.

    Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или такъв без дистанционна връзка с НАП.

    Според последните промени в закона физическите лица, които отдават под наем имоти на други физически лица през 2013 г. трябва да подадат две данъчни декларации, а не една, както беше досега. Освен формуляр за облагане на доходите на физическите лица (Образец 2001), наемодателите на физически лица задължително подават и тримесечни декларации за облагане с авансов данък (Образец 4001). Срокът за първата такава декларация за 2013 г. е до края на април, напомнят от НАП. Гражданите, които са давали под наем имоти на фирми или самоосигуряващи се лица, декларират доходите си от наем само с годишната декларация за доходите и не подават формуляра за облагане с авансов данък.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн