понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3727 прочитания

  Връчиха наградите „Сграда на годината”

  Сред отличените са опера, училище и детски оздравителен лагер
  17 декември 2010, 15:25 a+ a- a

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев връчи награди на Операта в Стара Загора и Хан Хаджи Николи във Велико Търново на традиционната церемония на конкурса „Сграда на годината”.

  Конкурсът се провежда за девета поредна година. Организира се от Градът Медия груп под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и със съдействието на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България.

  Конкурсът тази година отличи реализирани през годината сгради в 11 категории и даде специални отличия за опазването на културното наследство, градска регенерация, иновации и мащаб.

  В категория „Култура, наука, религия” наградата взе Операта в Стара Загора. Сградата е възстановена след пожара през 1991 в продължение на няколко кметски мандата. Министър Плевнелиев връчи наградата на кмета на града проф. Светлин Танчев.

  В категорията „Наука, образование и спорт” победителят е частното езиково училище „Дорис Тенеди”. Той зае и второ място сред избора на публиката в онлайн гласуването. Наградата връчи кметът на София – Йорданка Фандъкова.

  Детският оздравителен лагер „Радуга” получи специална награда за социално значим проект за бъдещето на децата. Инвестицията на правителството на Москва надхвърля 200 млн. лв., като самия комплекс може да приеме 600 деца и до 100 възрастни, има съвременно оборудвани зали за обучение и впечатляваща концертна зала.

  В категорията „Сгради в областта на здравеопазването, журито гласува победител да бъде пловдивската МБАЛ  „Света Каридад”.

  Победителят в категория Жилищни сгради и комплекси е „Резиденшъл парк София” (с административно име жилищен комплекс „София парк”) - комплекс от 388 къщи и апартаменти и пълен набор от услуги по почистване на улиците, алеите и детските площадки, поддържане на зелените площи, охрана.

  В категория Офис сгради победител е намиращия се на бул. „Цариградско шосе” в София Европейски търговски център. Комплексът се състои от пет бизнес сгради с над 72 хил. кв. м разгъната застроена площ. В него са инвестирани 80 млн. евро.

  Тази година административните сгради, които се изграждат за собствените нужди на инвеститорите, са в отделна категория. В нея победител е новото централно управление на Банка ДСК на ул. Московска в София.

  Седем изключително силни кандидатури бяха многофункционалните обекти, които комбинират различни предназначения и работят във взаимна полза. Победителят в тази категория е във Варна – бизнес и жилищният комплекс Central Point.

  Журито даде и специална награда за друг инвестиционен проект във Варна – комплекс „Вива” на „Планекс холдинг”, за мащабна реализация на многофункционален комплекс. „Вива” се състои от жилищни сгради, офис площи и търговски обекти с обща разгъната застроена площ почти 59 хил. кв. м.

  Победителят в хотелската категория е бургаският хотел „Приморец”, а във ваканнционните сгради журито избра за победител голф селището Марина, по популярно като Трейшън Клифс.

  Наградата за търговски център отиде при е най-големият шопинг мол по отдаваема площ в страната – The Mall. Отличие за регенерация организаторите връчиха на „Мол Габрово” – сградата възстановява облика на дарената от габровския индустриалец Пенчо Семов сграда на Женското благотворително дружество, като и дава нова съвременна функция.

  Технологичните решения и новата концепция спечелиха специална награда и за „София аутлет център” в София.

  В категория Производствени сгради Заводът за велосипеди „Макском” в Пловдив спечели журито с големия брой работни места и архитектурното осмисляне на производствена сграда, а логистичният център на „Лидл България” стана логистичен център на 2010. Само складовата част е с размера на шест футболни игрища, а инвестицията в проекта е стигнала 56 млн. лв.

  Специалната награда за конверсия, адаптация и нов живот на незавършен строеж е за административната сграда на Инвестбанк на бул. „България” в София.  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 6 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 10 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 10 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 11 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво