събота, 21 май 2022   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24559 прочитания

    10 научно доказани ползи от кафето

    Вижте за какво е полезна ароматната напитка
    28 ноември 2013, 10:44 a+ a- a

    Кафето съдържа антиоксиданти и полезни вещества, които могат да подобрят здравето ни. Business Insider обобщава някои от най-големите научни доказани ползи от ароматната черна напитка:

    1. Повишава тонуса и ни прави по-умни. Кафето увеличава нивата на енергия и ни помага да преодолеем умората. Това се дължи на кофеина – най-употребяваното психоактивно вещество. Немалко проучвания доказват, че кафето подобрява и мозъчните функции (памет, бодрост, настроение, познавателни способности).

    2. Помага за изгарянето на мазнини. Кофеин се съдържа в почти всички продукти за изгаряне на мазнини. Някои научни изследвания сочат, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с 11.3%, а други, че  ускорява изгарянето на мазнините с от 10% до 29% в зависимост от теглото. Все пак учените отбелязат, че тези ефекти отслабват при хората, редовно консумиращи кафе.

    3. Подобрява физическата активност. Кофеинът спомага за увеличава на нивата на епинефрин (адреналин) в кръвта, което увеличава нашата издръжливост на физически натоварвания. Споруд някои проучвания е добре да изпием чаша силно кафе, половин час преди да се отправим към фитнеса.

    4. Намалява риска от диабет тип 2. Много проучвания доказват, че консумацията на кафе помага за предпазване от захарен диабет. Една чашка на ден намалява риска от това заболяване със 7%, а когато количеството бъде увеличено рискът може да падне с от 23 до 50%.

    5. Намалява депресията и ни помага да се чувстваме по-щастливи. Проучване на Харвард установило, че дамите, които пият по няколко чаши кафе на ден, е с 20% по-малко вероятно да се чувства потиснати. 

    6. Предпазва от болестта на Алцхаймер и деменция. Учени от Университета на Южна Флорида установили, че 3 чашки кафе на ден са отлично средство за превенция или съществено отлагане на появата и забавяне на негативните ефекти от деменцията и Болестта на Алцхаймер. Други проучвания сочат, че редовната му консумация може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 65%.

    7. Намалява риска от болестта на Паркинсон. Редовната му консумация може да намали риска от развитието й с между 32 и 60%, сочат проучванията.

    8. Има благоприятно въздействие върху черния дроб. Кафето може да предпази от цироза. Рискът от развитието й при хората, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, е 80% по-нисък, твърдят учените. 

    9. Не причинява сърдечно-съдови заболявания и намалява риска от инсулт. Повечето проучвания разбиват мита, че кафето повишава риска от  сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, някои изследвания достигат до извода, че при дамите любители на кафето този риск е по-нисък.  Освен това консумацията му намалява риска от инсулт с 20%.

    10. Действа подмладяващо и възпира стареенето. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти. Те спомагат в борбата  със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
    Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
    преди 1 ден
    ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
    Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
    преди 1 ден
    262 нови случая на Covid-19 у нас
    Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
    преди 2 дни
    DHL Freight отваря нова логистична база в София
    Ще бъдат открити 100 нови работи места
    преди 2 дни
    Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
    Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.