вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9132 прочитания

    iЗдраве: Ще заместят ли смартфоните лекарите в бъдеще?

    Каква ще е медицината на бъдещето – Иван Димов, изследовател в Станфордския университет, пред Economy.bg
    23 май 2014, 11:07 a+ a- a

    Мобилно бъдеще на медицината обещават все повече експерти напоследък. Различни компании разработват технологии, които превръщат смартфоните в уреди за медицинска диагностика. Сериозен предприемачески и изследователски интерес към темата проявява и българинът Иван Димов. Той е доктор по приложна физика и изследовател в Станфордския университет. Димов беше един от лекторите на Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет в София.
    Той е и носител на наградата „Джон Атанасов”, връчвана от българския президент всяка година.
    Димов е роден в София. В САЩ е от четири години. Живял е в различни страни по света. Като малък заминава с родителите си за Мозамбик, където те работят. Завършва училище в Африка, след което с майка си отива да живее в Чили, където завършва университет. Живее за кратко във Франция, където се занимава с научни изследвания. В Ирландия прави докторат, след което започва работа като изследовател в Станфордския университет в САЩ. Интересува се от разработването на нови технологии и приложението им на пазара. В Чили основава две компании, свързани с високи технологии. Там открива център по роботика и център за технологии, приложими в болниците. В САЩ основава компания за разработване на технологии за идентифициране на болести чрез ДНК маркери.

    Разговаряхме с Иван Димов по Skype, за да ни разкаже повече за медицинските технологии от бъдещето, които дистанционно разчитат физиологичното ни състояние и идентифицират десетки хиляди болестни ДНК маркери чрез нашия смартфон.

    Ще може ли смартфонът да замести лекарската помощ и как ще следим здравето си чрез мобилното ни устройство?

    Г-н Димов, ще замести ли смартфонът лекаря?
    Няма да го замести напълно според мен. Това, което ще стане, е, че достъпът до лекар или поне отчасти ще може да се осъществява чрез смартфон. Част от процедурите, които лекарите правят, вероятно ще могат да се осъществяват много по-бързо и с по-малко разходи. Така хора, които не са имали достъп до специалисти и до лекари, вече ще имат. С други думи технологиите ще позволят по-бърза и по-евтина комуникация. Вземете за пример телемедицината.

    Как може да следим здравословното си състояние чрез нашия смартфон?
    По принцип има много информация, която ние генерираме. Но само малка част от нея се използва, когато отидем на лекар. С помощта на смартфоните ще можем да генерираме много повече информация за медицинска употреба. Ще знаем по-добре какво се случва с нашето тяло, а в бъдеще ще можем с по-голяма прецизност да правим диагностика на болести в по-ранен етап.
    В момента големите производители на смартфони, като Apple, Google и Samsung разработват нови начини за измерване на здравни показатели. Първоначално ще се започне с по-лесни неща като температура, ритъм на сърцето, нивата на кислород в кръвта.
    Има и стартъп компании, които разработват подобни технологии. Една от тях се нарича Scanadu. Те разработиха устройство, което сканира тялото и измерва различни показатели. Съществуват и доста мобилни приложения, които работят в тази посока. Оттам нататък технологиите ще станат по-сложни. Според мен второто поколение Scanadu устройства, които ще излязат, ще позволят измерването например на химията на урината.

    За технологията на Димов за идентифициране на болести чрез ДНК маркери

    Ние разработваме технология, която би могла да се приеме като трето поколение измервания. Чрез нея ще може да се идентифицират стотици болестни ДНК маркери.
    Първият продукт, който ние ще разработим, е тест за болести, предавани по полов път и причинени от бактерии. Нашата работа е да идентифицираме ДНК-то на тези бактерии. Ако го намерим във ваша проба, това означава, че най-вероятно сте инфектирани.

    По-интересното е, че така ще можем да установим и бактериите, които вече са резистентни към антибиотици. Така първо може да се установи дали имате тези бактерии и после кой вид антибиотик е най-добре да ползвате за лечение.

    Устройството на Димов за идентифициране на болести

    Като втори продукт ще разработим нещо подобно, свързано с грипа. Има различни типове грипове. Най-новите лекарства против грип и вирусни заболявания, които фармацевтичните компании разработват, са свързани с точен вид вирус. С други думи, ако нямаш този вид вирус, лекарството няма да ти действа. От тази гледна точка в близко бъдеще ще започнат все повече да се разработват лекарства, които специфично третират точен вид вирус или бактерия. Това е т.нар. персонализирана медицина.

    Какви болести ще се идентифицират с ДНК маркери?



    Казвате ние. С кого си сътрудничите?
    Основахме фирма с трима колеги тук в Бъркли, която разработва тази нова технология и тези продукти. Технологията е базирана на това, което правехме в университета. Там работихме заедно с фондацията „Бил и Мелинда Гейтс”. С тях разработихме технологии, които позволяват да се правят специфични анализи върху много евтини платформи. По този начин медицинската лаборатория става почти ненужна. Бил и Мелинда се интересуват от този проект, защото искат да разпространят диагностиката из цял свят, особено в Африка и Азия, където няма много инфраструктура и лаборатории.

    За потенциала на технологията

    Как виждате потенциала на тази технология?
    Мисля, че потенциалът е огромен. Защото в момента ДНК-анализът се използва за много различни болести. Така че с времето, ако успеем да докажем, че тези платформи имат същата прецизност като големите лаборатории, тогава анализите ще се правят по-изгодно, по-близо до пациента и по-бързо, отколкото да се пращат в лаборатории. За повечето болести в бъдеще ще трябва да се идентифицират генетични маркери. Те ще могат да дадат по-точна информация за какви лекарства и какви методи на лечение да се използват. В подобна посока работи и компанията 23andMe. Сред основателите й е Ан Вожицки. Тя е бившата съпруга на един от основателите на Google - Сергей Брин. Идеята на тази компания е чрез новите технологии за изследване на човешкия геном да могат да се открият възможни мутации, които имате, след като дадете проба. Данните могат да бъдат вкарани в база данни, в която се съдържа цялата генетична информация за вас и други хора. Нещо като Facebook, където може да се споделят резултатите от изследванията, както и резултатите от генетичните тестове. Освен тези данни, ще можете да попълвате информация за това как живеете, какви навици имате и т.н. Като се комбинира тази информация с тестовете, започват да се генерират модели, които могат да правят предположения, какви вероятни проблеми със здравето може да имате.

    За ползите и недостатъците за лекари и пациенти от безжичното бъдеще на медицината

    Какви са предимствата и недостатъците на мобилното бъдеще на медицината?
    Предимствата според мен ще са: бърз достъп и много по-ефективно лечение. Недостатъците на подобна технология са, че чрез разпространението на подобна лична информация някой може да злоупотреби с нея.

    Какво означава подобно бъдеще за лекарите и за пациентите?
    Зависи как обществото приеме тези технологии и как те се развият. Лекарите ще трябва да се адаптират към това ново бъдеще. Те няма да бъдат заместени, защото медицинските решения се вземат, като се отчитат много фактори. Един компютър или програма никога не би могъл да постигне това. Те обаче ще имат много повече достъп до информация и ще им е по-лесно да вземат решения.
    За пациентите според мен предимствата са, че ще имат повече контрол върху здравето си. Ще бъдат по-информирани и ще могат да участват в по-голяма степен в целия процес, отколкото сега. Съответно така ще могат да контролират по-добре качеството.

    Това ли е бъдещето на медицината?
    Според мен натам отиват нещата. Това ще е част от бъдещето.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Ето кои са най-предпочитаните дестинации от българите за майските празници
    Вижте докъде ще пътуваме за Великден и празниците през май
    преди 1 час
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места
    преди 2 часа
    Компаниите ще искат още работници с нарастването на AI
    Това сподели Дженсен Хуанг, CEO на Nvidia
    преди 3 часа
    Google инвестира $640 млн. в нов дейта център в Нидерландия
    До момента технологичния гигант е инвестирал над €3,8 млрд. в такива центрове в страната
    преди 18 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас