неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9750 прочитания

    Как мислим?

    Вижте един бърз тест, който показва как работи автоматичното мислене
    30 юли 2014, 14:44 a+ a- a

    Функционирането на човешкия мозък е повече от объркващо. Как можем да бъдем толкова изобретателни в някои ситуации и толкова невежи в други? Как може да сме едновременно толкова умни и толкова глупави?

    Много психолози и невролози все повече клонят към описание на мозъчното функциониране, което ще ни помогне да разберем неговите противоречия. Този подход включва разграничението между два начина на мислене, първият от които е интуитивен и автоматичен, а вторият – разсъждаващ и рационален.

    Автоматичното мислене е бързо и се усеща като инстинктивно. То не включва това, което обикновено асоциираме с думата мислене. Когато клекнем, когато някой хвърли топка към нас или се усмихнем при вида на симпатично кученце, ние мислим автоматично. Рационалното мислене е много по-преднамерено и наясно с действията си. Използваме го, когато например ни попитат: „Колко е 411х37?“ Повечето хора използват това мислене, когато решават по кой път да поемат или какво да учат. Автоматичната система е нашата интуиция, а разсъдъчната – съзнателните ни мисли. Интуицията може да бъде доста точна, но често грешим, защото й се предоверяваме.  

    За да разберем как точно работи автоматичното мислене, авторите на „Побутване“ (ИК „Изток-Запад“) – Ричард Талер и Кас Сънстейн, ни предлагат да опитаме следния тест:

    За всеки един от трите въпроса напишете първия отговор, който ви дойде наум. След това спрете и помислете. 

    1. Бейзболна бухалка и топка струват $1.10. бухалката струва с $1 повече от топката. Колко струва топката?

    2. Ако на 5 машини им отнема 5 минути да изработят 5 уреда, колко ще отнеме на 100 машини да изработят 100 уред?

    3. В едно езеро има струпване на лилии. Всеки ден броят на лилиите се удвоява. Ако отнема 48 дни на лилиите да покрият цялото езеро, колко дни отнема да го покрият наполовина?

    Повечето хора отговарят 10 цента, 100 минути и 24 дни. Всички тези отгвори са грешни. Ако помислите за минута ще разберете защо. Ако топката струва 10 цента, а бухалката с $1 повече от нея, т.е. $1.10, значи заедно те струват $1.20, а не $1.10. 

    Изследванията на икономиста Шейн Фредерик, който нарича тази поредица от въпроси „Тест за когнитивно размишление“ установяват, че това са най-често срещаните отговори сред интелигентна група студенти. 

    Правилните отговори са 5 цента, 5 минути и 47 дни, но ние вече знаем това или поне нашата разсъдъчна система го знае, ако се консултираме с нея.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години