сряда, 01 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6320 прочитания

  Можем ли да се научим да сънуваме осъзнато?

  Защо това е полезно за ума и как да го постигнем разкрива експертът по осъзнато сънуване Чарли Морли
  13 август 2014, 14:02 a+ a- a

  Човек прекарва 30 години от живота си в сън. Проучванията показват, че хората, които осъзнават, че сънуват, докато сънят се случва, имат по-добри от средните способности за решаване на проблеми. Освен това са и по-креативни.  Но можем ли да се научим да сънуваме осъзнато?  Един от най-автентичните практикуващи учители по осъзнато сънуване в Европа - Чарли Морли, разкрива как да постигнем това. 

  В книгата си „Осъзнато сънуване“ („СофтПрес“) Морли представя полезни техники за начинаещи и напреднали, основани на повече от 12 години практика и стотици семинари.

  Изданието разкрива любопитни исторически данни и научни изследвания за предимствата на осъзнатото сънуване. Съдържа също така практически ключове към ползите от осъзнатото сънуване: психологическо и физическо лечение; преодоляване на зависимости и комплекси; трениране на умения; творческа стимулация и духовно израстване.

  Какво е осъзнатият сън?

  Предполага се, че терминът „осъзнат сън” е измислен преди 100 години от холандския психиатър Фредерик ван Еден. Осъзнат сън е сън, при който дейно съзнаваме, че сънуваме, докато сънят се случва. Осъзнатото сънуване е форма на обучение на ума, чрез която се научаваме да разпознаваме сънищата си като такива, докато сънуваме. Както при всички форми на умствено обучение, целта е да придобием повече знание, да станем по-възприемчиви и по-будни, да изключим автопилота и да се събудим за живота. Да сънуваш осъзнато значи и да живееш осъзнато.

  Наскоро проучвания в неврологичната клиника към Франкфуртския университет и Института по психиатрия „Макс Планк” установиха, че когато сънуващият достигне осъзнатост, във физиологията на мозъка му се появяват специфични промени. С помощта на технологии за мозъчна диагностика като ядреномагнитен резонанс (магнитнорезонансна томография) и електроенцефалография (ЕЕГ), учените вече могат да определят точния момент, в който достигаме до „Аха! Аз сънувам!”, както и неврофизиологичните му съответствия.

  Изследователите заключават, че „осъзнатото сънуване представлява хибридно състояние на съзнанието, с определими и измерими разлики от будното състояние и от съня с бързо движение на очите (REM-съня)”. Те открили, че когато по време на съня се постигне ясна осъзнатост, дейността в областите на мозъка, свързани със самооценката и себевъзприятието, се увеличава значително в рамките на няколко секунди.

  На 25 години Чарли Морли става един от първите жители на Запада, получили  официално разрешение за преподаване на осъзнато сънуване в традициите на Кагю, една от четирите основни школи в тибетския будизъм. Изключителното доверие и признание от личния му гуру Лама Йеше Ринпоче дава на Чарли Морли уникалната възможност да съчетае в едно източната и западна практики и да развие нов подход към осъзнатостта.

  Препоръчвам тази книга на всеки, който иска да живее осъзнато, пише в предисловието Лама Йеше Ринпоче.

      

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  И А1 вдига месечните такси
  Промяната влиза в сила след 1 март
  преди 9 часа
  Еврозоната избегна рецесия в края на 2022
  Това показва експресната оценка на Евростат, която подлежи на ревизия
  преди 10 часа
  МОН ще проследи реализацията на 70 000 висшисти
  Намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните, отчете министърът на образованието
  преди 10 часа
  България на дъното в ЕС по участие на възрастни в учене през целия живот
  Най-много пълнолетни участват в този тип учене в Нидерландия, според данните на Евростат
  преди 11 часа
  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве
  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  преди 12 часа
  Летището в Бургас: Готови сме за ранен старт на Лято 2023
  Нови полети тази година ще има до Познан, Каунас, Дъблин, Шчечин и Рига