четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6637 прочитания

    Можем ли да се научим да сънуваме осъзнато?

    Защо това е полезно за ума и как да го постигнем разкрива експертът по осъзнато сънуване Чарли Морли
    13 август 2014, 14:02 a+ a- a

    Човек прекарва 30 години от живота си в сън. Проучванията показват, че хората, които осъзнават, че сънуват, докато сънят се случва, имат по-добри от средните способности за решаване на проблеми. Освен това са и по-креативни.  Но можем ли да се научим да сънуваме осъзнато?  Един от най-автентичните практикуващи учители по осъзнато сънуване в Европа - Чарли Морли, разкрива как да постигнем това. 

    В книгата си „Осъзнато сънуване“ („СофтПрес“) Морли представя полезни техники за начинаещи и напреднали, основани на повече от 12 години практика и стотици семинари.

    Изданието разкрива любопитни исторически данни и научни изследвания за предимствата на осъзнатото сънуване. Съдържа също така практически ключове към ползите от осъзнатото сънуване: психологическо и физическо лечение; преодоляване на зависимости и комплекси; трениране на умения; творческа стимулация и духовно израстване.

    Какво е осъзнатият сън?

    Предполага се, че терминът „осъзнат сън” е измислен преди 100 години от холандския психиатър Фредерик ван Еден. Осъзнат сън е сън, при който дейно съзнаваме, че сънуваме, докато сънят се случва. Осъзнатото сънуване е форма на обучение на ума, чрез която се научаваме да разпознаваме сънищата си като такива, докато сънуваме. Както при всички форми на умствено обучение, целта е да придобием повече знание, да станем по-възприемчиви и по-будни, да изключим автопилота и да се събудим за живота. Да сънуваш осъзнато значи и да живееш осъзнато.

    Наскоро проучвания в неврологичната клиника към Франкфуртския университет и Института по психиатрия „Макс Планк” установиха, че когато сънуващият достигне осъзнатост, във физиологията на мозъка му се появяват специфични промени. С помощта на технологии за мозъчна диагностика като ядреномагнитен резонанс (магнитнорезонансна томография) и електроенцефалография (ЕЕГ), учените вече могат да определят точния момент, в който достигаме до „Аха! Аз сънувам!”, както и неврофизиологичните му съответствия.

    Изследователите заключават, че „осъзнатото сънуване представлява хибридно състояние на съзнанието, с определими и измерими разлики от будното състояние и от съня с бързо движение на очите (REM-съня)”. Те открили, че когато по време на съня се постигне ясна осъзнатост, дейността в областите на мозъка, свързани със самооценката и себевъзприятието, се увеличава значително в рамките на няколко секунди.

    На 25 години Чарли Морли става един от първите жители на Запада, получили  официално разрешение за преподаване на осъзнато сънуване в традициите на Кагю, една от четирите основни школи в тибетския будизъм. Изключителното доверие и признание от личния му гуру Лама Йеше Ринпоче дава на Чарли Морли уникалната възможност да съчетае в едно източната и западна практики и да развие нов подход към осъзнатостта.

    Препоръчвам тази книга на всеки, който иска да живее осъзнато, пише в предисловието Лама Йеше Ринпоче.

        

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам