сряда, 01 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15271 прочитания

  Какво прави мозъкът ни, докато спим?

  Вижте какво показват различни проучвания
  29 септември 2014, 11:33 a+ a- a

  Прекарваме почти една трета от живота си в сън. Макар да знаем, че сънят е нужен, колкото и храната, за живота ни, не сме напълно наясно защо е така. Чувстваме се отпочинали и ободрени, след като сме се наспали, но какво точно се случва с мозъка ни, докато си подремваме?


  Вижте какво установяват различни проучвания:

  Способства вземането на решения
  Мозъкът продължава да обработва информация, докато спим. Това може да способства вземането на решения в будно състояние по-късно. Скорошно проучване, публикувано в Current Biology, установи, че спящият мозък не само може да разпознава думи, но може да ги категоризира и да реагира на тях. Учените установили също, че докато спим, мозъкът може да осъществява комплексни задачи, особено ако те бъдат автоматизирани.

  Създава и затвърждава спомени
  Докато сте се унесли в сън, мозъкът ви е зает със създаване на нови спомени, затвърждаване на стари и свързване на скорошни с по-отдавнашни спомени. Затова сънят е много важен за процеса на учене. Той помага за циментиране на новите знания.
  „Установихме, че сънят преди учене помага да подготвим мозъка си за първоначалното формиране на спомени”, отбелязва д-р Матю Уолкър от Калифорнийския университет в Бъркли, цитиран от Huffington Post. „Сънят след учене пък помага за съхраняване и затвърждаване на новата информация в мозъка, което намалява възможността да я забравите по-късно”, допълва той. „Ако не спите, способността ви да заучавате нова информация ще спадне с 40%”, предупреждава Уолкър.

  Стимулира креативността
  Сънят може да е мощен стимулатор на креативността. Докато спим, мозъкът ни може да създаде изненадващи нови връзки и асоциации, които в будно състояние не би могъл. Проучване на Калифорнийския университет в Бъркли през 2007 установи, че сънят може да стимулира необичайни асоциации или връзки в мозъка, които да доведат до значимо откритие, когато сме будни. След събуждане от сън вероятността да направим връзки между изглеждащи на пръв поглед несвързани идеи е 33% по-голяма.

  Изчиства токсините
  Серия от проучвания през 2013 установиха, че друга важна функция на съня е да даде възможност на мозъка да направи малко разчистване. Учени от University of Rochester установили, че по време на сън мозъкът на мишка премахва молекули, свързани с невро-дегенеративни заболявания, като Паркинсон и Алцхаймер.
  „Имаме нужда от сън. Той прочиства мозъка”, подчертава един от авторите на проучването.

  Научава и запомня как да изпълнява физически задачи
  Мозъкът съхранява информацията в дългосрочната памет по време на съня с бързо движение на очите (REM-съня). Този процес може да е особено полезен при съхраняване на информация, свързана с моторно-двигателни задачи, като шофиране, упражняване на умения за игра на тенис, трениране на нова танцова стъпка, така че тези задачи да се автоматизират.
  Това, което се случва по време на REM съня, е, че мозъкът прехвърля краткосрочни спомени, съхранени в моторния кортекс към темпоралния лоб, където те се превръщат в дългосрочни спомени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  И А1 вдига месечните такси
  Промяната влиза в сила след 1 март
  преди 9 часа
  Еврозоната избегна рецесия в края на 2022
  Това показва експресната оценка на Евростат, която подлежи на ревизия
  преди 9 часа
  МОН ще проследи реализацията на 70 000 висшисти
  Намаляване на интереса към профилираните паралелки с чужди езици за сметка на професионалните, отчете министърът на образованието
  преди 10 часа
  България на дъното в ЕС по участие на възрастни в учене през целия живот
  Най-много пълнолетни участват в този тип учене в Нидерландия, според данните на Евростат
  преди 11 часа
  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве
  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  преди 11 часа
  Летището в Бургас: Готови сме за ранен старт на Лято 2023
  Нови полети тази година ще има до Познан, Каунас, Дъблин, Шчечин и Рига