събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10923 прочитания

    Запознайте се с българина, завършил Университета на бъдещето

    Какво се учи в Singularity University и как се кандидатства в него – младият предприемач Сергей Петров пред Economy.bg
    18 ноември 2014, 13:47 a+ a- a

    Singularity University e основан през 2008 от Рей Курцвайл, известен футуролог и директор на Google по техническите разработки, и от Питър Диамандис, предприемач и основател на X Prize Foundation. Базиран е в Изследователския парк на НАСА в Силициевата долина, Калифорния.
    Университетът си поставя за цел да подготви бъдещите лидери на света, които да намерят технологични решения на най-големите предизвикателства пред човечеството.
    Участниците в програмата на университета преминават през 10-седмично обучение в области като роботика, изкуствен интелект, биотехнологии, нанотехнологии и др. Крайната цел е разработването на технологии, които да подобрят живота на 1 млрд. души по света през следващите 10 години.
    Един от малцината българи, преминали обучението в Singularity University, е 28-годишният Сергей Петров. Той печели състезание за прием в университета с идеята си за умен пчелен кошер, който да помогне за опазването на пчелите. Сергей е завършил авиация и авиационни технологии в Техническия университет в София. Част е от екипа на образователната програма Space Challenges.

    Разговаряхме със Сергей в рамките на I-вата конференция за управление на хора „Иновации в управлението на хора”.

    Как се кандидатства в Singularity University и какво се изучава там?

    Сергей, как попадна в Singularity University?
    Попаднах в Singularity University чрез програмата „Космически предизвикателства”, чийто създател Райчо Райчев е посланик на програмата в България. Той ми разказа за тази възможност. Създадох концепция за интелигентен пчелен кошер и с нея имах възможността да кандидатствам за състезанието Global Impact Competition. За региона на Централна и Източна Европа то се провежда в Будапеща. Кандидатства се от януари, така че всички, които имат интересни идеи в помощ на човечеството, могат да го направят.

    Какво се случва после с идеята ти? Там ли я доразвиваш?
    Подходът е следният: когато аз кандидатствах, имаше 80 души, като 20 от тях печелят пълна стипендия чрез състезанието, за което споменах. Кандидатства се с идея, която да помогне на 1 млн. души в региона, за който се провежда състезанието. Не е нужно да развиваш идеята си там. В Singularity University ти казват да забравиш всичко, с което се занимаваш. Там те учат на нови технологии. Запознават те с проблемите на света и с възможностите чрез новите технологии да се създадат бизнеси, които да подпомогнат човечеството.

    Кои са новите технологии, които се изучават там?
    Изучават се всички технологии, които нарастват експоненциално, т.е. тези, които следват закона на Мур и удвояват производителността и намаляват цената си. Такива са например биотехнологиите и синтезът на геноми. Казват, че до няколко години ще бъдат синтезирани милиарди геноми, т.е. ще имаме по-добра представа как съществува човекът, как да създаваме персонализирани лекарства, които директно да атакуват болести. Възможностите за предприемачи в този сектор са огромни, което е целта на Singularity University – да идентифицира най-бързорастящите технологии, да запознае студентите си с това, какви са проблемите пред човечеството и да ги научи как да създават бизнес модели, които в крайна сметка да помогнат на човечеството.

    Какво носи обучението в Singularity University?

    С други думи, в Singularity University вие изучавате нови технологии, а не допринасяте с идеите си за развитието на иновативни решения?
    По-скоро идеите на хората, които кандидатстват там, помагат на университета по-добре да идентифицира бъдещите лидери. Защото те не инвестират в идеи, а в хора. Искат да намерят хората, които биха могли да помогнат на останалите.

    С какви хора те срещна Singularity University?
    С най-невероятни хора. От такива, които създават иновативни начини за обучение, до такива с много пари, натрупани самостоятелно. Имах един колега, който си беше купил билет за Космоса например. Имаше невероятни инженери. Има всякакви хора. Защото там се търсят утрешните лидери, а не хора с конкретен професионалeн опит.

    Какво ти донесе обучението там и познанството с тези хора? Как престоят ти в Singularity University допринесе впоследствие за развитието на твоята идея?
    Допринесе повече за развитието ми като човек, отколкото за идеята, защото за тях е важно да инвестират в потенциала на хората и да го увеличават. Многопластови са позитивите от това преживяване, но ако трябва да очертая един основен плюс, то това биха били контактите с хората. В днешния свързан свят имаме нужда да комуникираме. А комуникацията е това, което ражда иновацията. Виждате колко бързо се раждат всякакви технологии. Причината за това е безпрецедентната възможност на хората да комуникират, да обменят идеите си, да ги сравняват, да работят заедно от разстояние и т.н.

    За преподавателите и българите, преминали през Singularity University

    Колко време продължава обучението?
    Десет седмици. През първите пет седмици те запознават с проблемите и иновативните технологии, а през останалите фокусът е повече върху работата. Създават се вътрешни екипи, които трябва да измислят иновативно решение. Неговата цел вече е да помогне на 1 млрд. души в рамките на 10 години.
    Много често тези компании, създадени само за пет седмици, продължават да съществуват след това, а някои от тях дори стават световни лидери. Подобен пример е компанията Genentech. Те са изключително активни в сектора на биотехнологиите.

    Кой преподава в Singularity University?
    Хората, които преподават там, са най-големият плюс, защото това са светила, които са се развили в сферата си, които носят иновацията в себе си. Сред известните имена са Брад Темпълтън, един от най-големите експерти в Google, който стои зад проекта за автономни коли на компанията. Друг ярък пример е Даниел Крафт. Той е бивш военен пилот и създател на много компании, свързани с медицината, както и на иновативни подходи за решаване на здравни проблеми.

    Колко българи са преминали обучение в Singularity University?
    Мисля, че сме около десетина. Доста силна е общността на българите в Singularity University, защото всеки един от нас е много добре реализиран. Според мен има потенциал в България да се проведе състезание, като Global Impact Competition, но само за страната.

    Какво е общото между пчелите и авиацията?

    Къде е пресечната точка между авиацията и пчелите?
    Има много пресечни точки. Авиацията ми е интересна и затова се дипломирах като авиационен инженер. Преди исках да стана пилот, но впоследствие осъзнах, че това е професия, която скоро вероятно ще бъде заета от роботите. Иначе авиацията е това, което ме научи да следвам логически последователността на дадени събития или в изграждането на нещо ново. Да си инженер ти дава възможност да разбереш малките механизми, които въртят целия механизъм. Иначе има и други пресечни точки. Авиаторите преди 15 години не можеха да си обяснят как пчелите могат да летят. Впоследствие откриват, че хеликоптерите летят по подобен начин на пчелите. Но вместо да заимстваме модела от природата, сме го измислили сами, защото не сме го изучили по-рано.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство