събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17255 прочитания

    Важно е учениците да се подготвят за реалния живот, а не само за тестове на PISA

    На какво се дължи успехът на финландската образователна система – Лиза Похолайнен, директор на отдела за образование в Хелзинки, пред Economy.bg
    10 юни 2015, 09:59 a+ a- a

    В продължение на години финландската образователна система е пример за цял свят. Страната оглавява редица международни класации по грамотност, което я превърна в притегателен център за политици и експерти, интересуващи се от тайната на успеха й. Въпреки завидния успех Финландия е на път да реформира сериозно образователната система. Фокусът в учебната програма ще е по-малко върху отделни предмети, като история и математика, за сметка на по-комплексни и интердисциплинарни теми. Например тема Европейски съюз би обединила елементи от икономика, история, чужди езици и география. Засега новата система се тества пилотно в столицата Хелзинки. Целта е учениците да придобият уменията, нужни им за живота в един по-технологичен и глобализиращ се свят.

    Economy.bg се свърза с директора на отдела за образование в Хелзинки Лиза Похолайнен, за да разбере повече за формулата на успеха на финландското образование и за причините то да бъде отново реформирано.

    Лиза, в продължение на години финландската образователна система заема първи места в международните класации за грамотност. Кои са основните фактори за този успех?
    Една от основните причини са нашите високообразовани учители. Важно е също, че те имат свободата да избират метода на преподаване или материала за учене. Освен това се фокусираме върху процеса на обучение на учениците и подкрепяме всеки ученик да развие потенциала си.

    Малко факти:
    •    Учениците във Финландия рядко полагат изпити или пишат домашни до тийнейджърските им години.
    •    Не се оценяват до шестата им година на обучение.
    •    Разликата между най-слабия и най-силния ученик е най-малката в света.
    •    Образованието е безплатно.
    •    Учителите прекарват в клас само 4 часа на ден, като 2 часа седмично те отделят на професионално развитие.
    •    Учителите се набират  сред 10-те процента студенти с най-висок успех.

      Заплатите на учителите са високи – средно 44 хил. долара годишно.

    Финландия планира да премахне традиционното преподаване по предмети, като го замести с преподаване но теми. Какво точно означава това?
    Не планираме напълно да премахнем преподаването по предмети. В Хелзинки имахме пилотни проекти за преподаване по теми. Фокусът в това, което ние наричаме Phenomenon Based Learning, е вместо да има обучение по различни предмети, да се преподава по-актуални и мултидисциплинарни теми, като например Европейски съюз, човек, околна среда. Човекът е добър пример за тема/феномен, който комбинира биология, психология, здравно образование и др. Не можеш да разбереш „човека”, изучавайки го в рамките на един отделен учебен предмет.
    Обучението започва от съвместното наблюдение в учебната общност на обхватен феномен от реалния свят. Наблюдението не се ограничава до една отделна гледна точка. Вместо това феноменът се изучава комплексно от различни перспективи, като се пресичат границите между отделни предмети и се интегрират различни теми и идеи.
    В процеса на обучение винаги се прилага нова информация към темата/феномена или решаването на проблем. В резултат на това теорията и информацията имат непосредствена полза, която е видима по време на обучението. За усвояването на нова информация и т.нар. „дълбоко учене” (deep learning) е много важно учениците да прилагат и използват информацията по време на учене. Защото информацията, заучена само на ниво теория (като напр. запаметяване на формули от физиката или математиката) без реален контекст или конкретен проблем, често си остава като повърхностен и отделен детайл за ученика, без да води до получаване на обхватно разбиране на информацията и значението й.
    За сравнение преподаването по теми/феномени води до по-богати и стабилни знания. Личното възприятие, интерпретация и активност подпомагат разбирането на нещата, които се преподават и ученето се превръща в смислено и значимо занимание за ученика.

    Финландия има една от най-успешните образователни системи в света. Защо искате да я реформирате?
    Образованието трябва да следва модерното общество, в което живеем. Нашата основна задача е да помогнем на учениците да усвоят умения от 21-ви век, уменията, които ще са им нужни в живота. Ние също искаме да направим ученето по-важно за децата и да повишим мотивацията на учениците да учат. Освен това дигитализирането на обществото и индустриите оказват огромно влияние върху професиите и нужните професионалисти.

    Реформата предвижда учениците да бъдат въвлечени в планирането на тези нови интердисциплинарни проекти и в оценката на успеха им. Как ще се случи това?
    Професионалното образование (15 -18-годишни ученици) във Финландия вече няколко години е базирано на теми/проблеми от професионалния живот. Вместо отделни предмети, има комплексни теми, като обслужване в кафене, продажби или ремонт на автомобили.
    В реформата на професионалното образование и в новата национална учебна програма, представена тази година, това е застъпено още повече. В основата на ученето и преподаването ще бъде развитието на умения и компетенции. Ученето не е обвързано с някакъв времеви период или курс. Вместо това има комплексни модули, теми или феномени. Ученето се разглежда като процес на развитие на способностите на ученика, при който той усвоява нови умения и знания. Задачата на учителя е да напътства и направлява като ментор този процес.
    Подобни проекти за преподаване по теми стартирахме преди няколко години също и в средното образование (15 -18-годишни ученици) като част от програмата за развитие Helsinki City eCampus. Постигнахме добри резултати. Миналата година всички средни училища в Хелзинки реализираха пети период (около 7 седмици) на проекта за преподаване по теми. Тази година също ще проведем такъв проект. Организирахме и модерни уеб курсове, базирани на преподаването по теми.
    Опитът ни показва, че в резултат на тези проекти учениците се справят по-добре и придобиват повече знания. Променя се и процесът на преподаване и учене. Например учителите работят повече като екипи. Същото е и с учениците. Така ученето и впоследствие оценяването отговарят в по-голяма степен на действителността, което кореспондира с придобиването на по-добри умения, нужни в реалния живот.

    Как учителите приемат реформата?
    Има много учители, които приемат реформата с ентусиазъм и активно участват в развитието на процеса на преподаване, базирано на теми. Разбира се, има и учители, които не проявят интерес към това.

    Финландският министър на образованието заяви наскоро, че „училището трябва да е мястото, където подготвяме децата за живота”. Защо това е важно?
    Смятам, че е важно учениците да се подготвят за реалния живот, а не само за тестове на PISA. Преподаването по теми улеснява и подпомага учениците да усвоят много важни умения, като решаване на проблеми, аргументиране, критично мислене, анализиране и т.н. С други думи, умения и познания, които са жизненоважни в реалния живот. Освен това така учениците получават и по-задълбочени знания по значими теми.

    Как се справя според Вас финландската образователна система в подготовката на младите хора за технологичната революция?
    В нашата образователна система ние подготвяме нашите учители в нови начини на преподаване чрез използване на модерни технологии. Дигитализирането на обществото изисква развитието на нови умения и нови начини на преподаване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство