четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7812 прочитания

    В какво физическо и психическо състояние сте в момента?

    Второ издание на „Фантастичните победи на модерната психология“ на Пиер Дако излезе на българския пазар
    23 юни 2015, 17:26 a+ a- a

    От излизането си през шейсетте години до днес книгата „Фантастичните победи на модерната психология“ на белгийския психиатър, психолог и популяризатор Пиер Дако се е превърнала в настолна книга на не едно поколение читатели. Благодарение на нея смисълът на понятия като „депресия“, „неврастения“, „агресивност“ и причините за ред заболявания на съвременния човек са достигнали до стотици хиляди европейци. Книгата съдържа многобройни примери от клиничната практика на автора и други лекари, солиден речников апарат, множество схеми и диаграми.

    Предназначена е както за специалисти, така и за по-широка публика. Второ издание на български език, подготвено от ИК „Колибри“, ще позволи на онези, които са пропуснали първото, да се потопят в тази колкото сложна, толкова и завладяваща област на знанието, каквато е психологията.

    Белгийският психиатър Пиер Дако е учен с богат клиничен опит и талантлив популяризатор. Автор е на множество произведения, предназначени за професионалисти и широк кръг читатели, от които най-известни са „Фантастичните победи на модерната психология“ („Колибри“, 1995) и „Триумфът на психоанализата“ („Колибри“, 1998). До смъртта си през 1992 Пиер Дако е член на Международния институт по психотерапия в Женева и на Международната фондация по аналитична психология.

    Вижте откъс от книгата: 

    Да се самоосвободиш

    Звучи изтъркано да слушаме постоянно, че „нервният“ човек мисли и действа различно от „спокойния“. Или че „простакът“ се изразява различно от „агресивния“. Въпреки всичко тези изтъркани фрази крият голяма доза истина. 

    Всеки човек трябва по десет пъти на ден да се пита: в какво физическо и психическо състояние съм в момента? Ще си отговориш например: „Уморен съм, тоест мога да върша само неща, които би свършил уморен човек“. Или: „Нервен съм и съм разтревожен, тоест мога да съобразявам само чрез моята нервност и тревожност“. Това е напълно логично, нали така? Ако сме непълноценни, заспали или потиснати, способни ли сме да си изпълняваме задълженията? Способни ли сме на истинска воля и истинско съзнание? Не, разбира се, тъй като тези висши способности изискват хармония на личността ни.

    Или пък същият човек ще отговори така: „Имам комплекси“ (въпреки че не може сам да ги види). Следователно мисли и действа посредством комплексите си. У него има някаква призма, която деформира възприятията му за нещата. Той е пречупен, натрошен, раздробен на много частици. Действа ту една, ту друга. Той никога не действа цялостно и свободно, а непрекъснато е подвластен на вътрешни сили, за чиято мощ, а понякога и съществуване той дори не подозира!

    Почти всички хора смятат, че вършат нещо. Вярват, че го вършат „по силата на волята си и свободно“. Искам още веднъж да повторя, че „вършиш нещо по силата на волята си“ означава да си се освободил от самия себе си и от вътрешните си призми. Волята е мощна хармония, а не стягане и разпокъсаност. Докато съществуват вътрешни задръжки и принуди, не може да има свобода. 

    Човек си мисли, че върши нещо. Но докато е подчинен на вътрешни недостатъци, на вредни навици, на умствени тикове и пр., той не е в състояние да извърши каквото и да е било. Нещото се върши въпреки него. То се върши, без той да знае защо и как. У него има нещо, което го тласка да действа и мисли. В това състояние той изобщо не осъзнава нищо. След като не осъзнава самия себе си, той спи. Но тъй като спи, не разбира, че спи. 

    Всички ние действаме чрез физическото и психическото си състояние. Ако състоянието ни е добро, постъпките ще са добри. Ако състоянието ни е силно, постъпките ни ще излъчват сила. 

    Ако искаме да променим постъпките и живота си, трябва да променим физическото и психическото си състояние, като го изчистим и преустроим.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 9 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 11 часа
    преди 14 часа