вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6924 прочитания

    Започва второто издание на състезанието „HR в действие”

    Всички фирми, които имат желание да участват, като зададат казус към студентите, могат да направят това до 30 септември
    17 септември 2015, 09:43 a+ a- a

    Полина Господинова - експерт „Програми и проекти” в Българска асоциация за управление на хора

    За втора поредна година Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) организира конкурса „HR в действие”. Целта е студенти от специалности, свързани с управление на човешките ресурси, да покажат своите знания и креативност, като решават HR казуси, които са задали компании от различни индустрии.  

    Жури са представители на компаниите, които сами преценяват кое решение да оценят най-високо и да отличат победител. А наградата е практика в конкретната компания.

    До 30-ти септември всички фирми, които имат желание да зададат свой казус, могат да заявят това, като се свържат с Асоциацията за управление на хора. След като е ясно кои компании ще задават казуси, ще бъде отворено и кандидатстването за студентите. 

    Повече за „HR в действие” разказва Полина Господинова - експерт „Програми и проекти” в Българска асоциация за управление на хора. 

    За втора поредна година Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) организира състезанието HR в действие. Каква е целта на тази инициатива? 
    Да, тази година организираме второто издание на конкурса за студенти „HR в действие“. Стартът на инициативата миналата година беше много успешен. Имахме голям интерес и от студенти, и от компании. Но по-важното е, че получихме много положителна обратна връзка от всички участници.

    Стоян Метанов, участник в първото издание на „HR в действие“, победил за казуса на VIVACOM

    Включих се, за да докажа, че с желание може да бъде компенсиран опитът

    Включих се в HR в действие, защото имах нужда от действие. Нужда да докажа, че желанието е по-важно от всяко друго качество. И че с желание може да бъде компенсиран опитът. Най-голямата ми полза от конкурса е, че благодарение на него в момента имам възможност да практикувам професията, за която си мечтая от 3 години.

    Сега все още съм във VIVACOM. Навлизам в 4-ти месец от стажа си. За това време научих много. Сблъсках се с изключително разнообразни и интересни казуси от практиката. Минах през 3 различни позиции – „Оценка и развитие”, „Заплащане и администриране”, а сега съм във Функционален център „Бизнес партньори” към Търговска дирекция. Всеки ден е ново предизвикателство и вдъхновение. А днес? Днес очаквам резултатите от вчерашните действия!

    Всеки от тях идентифицира ползи, оцени проекта като успешна инициатива за сближаване на бизнеса и образованието и затова ние решихме не само да продължим “HR в действие” и през тази година, но и да го превърнем в традиционен проект на асоциацията. Освен това получихме и друга много положителна оценка за инициативата. Спечелихме конкурса на Еврогайдънс за иновации в кариерното информиране, ориентиране и консултиране в България в категория „Кариерни услуги във висшите училища“. Това ни дава още по-голяма увереност да продължим да правим „HR в действие“. 

    Има ли нови елементи в състезанието тази година?
    Състезанието следва миналогодишния регламент. Идеята отново е студенти от специалности, свързани с управлението на човешки ресурси, в отбори по двама да решават реални HR казуси, зададени им от различни компании. Отборите ще имат почти месец за работа по казусите. След като приключат, самите компании ще преценят кои са най-успешно справилите се. 
    Разбира се, взехме си поука от миналогодишното издание, изгладихме някои моменти в процедурата, за да може да е максимално лесно и за студентите, и за компаниите да я следват.  Това, което със сигурност ще направим по-добре тази година, е свързано с представянето на решенията на студентите. Ще намерим подходящ начин да покажем пред HR гилдията всички решения, не само тези на победителите, тъй като при предишното издание на състезанието се убедихме колко креативни и интересни са те.

    Кой може да се включи в „HR в действие“? Какви са условията?
    Инициативата е насочена към студенти от различни специалности, свързани с управлението на човешки ресурси. Не сме дефинирали конкретни специалности, които са допустими, тъй като се оказва, че управлението на човешки ресурси присъства като дисциплина в много специалности и не искаме да ограничаваме младите хора, които имат интерес към тази професионална сфера. Ще се радваме, ако се включат студенти от различни градове и университети. 

    Драгомира Шулева, управител на Консултантска фирма „Заедно“, участник в първото издание на „HR в действие“

    Ще се опитаме през тази година да таргетираме по-точно задачата към студентите

    През 2014-та решихме да подкрепим новата инициатива на БАУХ поради нейната практичност и иновативност. Връзката, която тя прави между завършващите студенти и бизнеса, е така необходимото свързващо звено, за което всички работодатели мечтаят. Впечатленията ми от миналогодишния конкурс са, че се радваше на голям интерес от страна на студентите и имаше доста кандидати. При нас 6 екипа бяха заявили участие, като четири от тях предадоха решение на нашия казус. Той се оказа в доста тежък за студентите като тема - беше свързан със стратегическото управление на човешкия капитал в организацията. Ще се опитаме през тази година да таргетираме по-точно задачата към студентите, за да могат наистина да покажат на какво са способни.

    Какво бихме очаквали таза година? Може би младите хора да имат по-реалистични очаквания за това, което се случва в бизнеса и организациите като цяло и, най-вече, каква кариера ги очаква там. Опитът от реална работна среда или стаж винаги отличава добрите стажанти. Наясно сме, че точно това е основната цел на инициативата "HR в действие" - да се даде възможност на студентите да придобият реален практически опит в бизнес среда. Но все пак разликата в очакванията на двете страни - бизнеса и студентите, се оказа доста голяма. Като допълнение към това бихме очаквали наличие на основни бизнес компетентности, като ефективна комуникация - устна и писмена, и свободно владеене на английски. Това е сред задължителните изисквания на всеки мениджър днес.

    Миналата година колко отбора имаше и по колко казуса на компании работеха те?
    Миналата година стартираха 67 отбора и получиха казуси, по които да работят. 51 от отборите успешно стигнаха до края и предадоха свои решения. Студентите се състезаваха по казусите на 12 компании от различни бизнес сектори. Всяка компания избра свой отбор победител, а две от компаниите избраха по два отбора. Така 28 студенти имаха възможност да преминат през практика в компанията,  по чийто казус са работили.

    Какви са плановете ви за тази година – колко отбора и компании искате да привлечете?
    Колкото повече, толкова по-добре. Искаме да достигнем до още повече студенти и от университети извън София.
    При компаниите освен да увеличим броя, тази година се стремим и към разнообразни профили. Искаме да включим големи и малки компании,  компании от различни бизнес сектори, от НПО сектора, с различна сфера на дейност. Така ще осигурим на младите хора възможност да изберат организации, към които проявяват най-силен интерес. 

    Най-добре представилите се ще имат ли и тази година възможност за практика в компаниите?
    Да. И тази година наградата за най-добре представилите се отбори ще бъде практика в компаниията, по чийто казус да работили. Опитът от миналата година показа, че студентите оценяват високо възможността да видят на практика как се случват нещата, за които учат в университета. От друга страна, компаниите също останаха доволни от свежия поглед на младите хора. Затова запазваме възможността за практики и във второто издание на „HR в действие“.

    Каква е обратната информация, която получихте миналата година от участниците - какво считат за най-ценно младите хора?
    Обратната връзка беше положителна и от компаниите, и от студентите. Студентите оцениха високо възможността да работят по реални казуси, да проверят могат ли да приложат на практика своите знания. Разбира се, имаше и препоръки – например имаше отбори, които споделиха, че очакват по-трудни и предизвикателни казуси. Тази година ще се опитаме да отговорим на желанието им.

    Каква е мнението на бизнеса? С какво на тях им е била полезна  инициативата HR в действие?
    Компаниите, от друга страна, се срещнаха с млади таланти, мотивирани да се занимават с управление на човешките ресурси. Някои от тях имаха желание и да продължат взаимоотношенията със студентите за по-дълъг период от време.  Може би най-ценното за компаниите в този проект обаче е, че не се налага да правят усилия, за да си намерят амбициозни млади хора. Последните сами отиват при тях.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 5 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 8 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд