вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7103 прочитания

  Тестват лекарство за дълголетие върху хора

  В САЩ започва клиничен тест с евтино лекарство, което се очаква да удължи живота на хората до 120 години
  01 декември 2015, 13:32 a+ a- a

  Американската агенция по лекарствата и храните (Food and Drug Administration – FDA) съобщи, че започва клинично изпитание на лекарство за удължаване на живота върху хора. Става дума за широко разпространеният медикамент Метформин, който се използва за лечение на Диабет тип 2 по цял свят.

  Учените вече са установили, че метформинът удължава живота при мишките и смятат, че този на хората може да бъде удължен до 120-130 години, предадоха световните медии.

  Различни опити са установили, че метформинът удължава живота при животните. Белгийски учени са тествали препарата върху червеи, като при тях освен, че продължителността на живота се е увеличила, били са по-здрави, не са забавили движенията си и не са се набръчкали. При мишките продължителността на живота се увеличава с близо 40%, като костите им са били по-здрави. Проучване на университета в Кардиф пък е установило, че диабетици, които приемат метформин, живеят по-дълго от здрави хора, въпреки че би трябвало животът им да е (средно) с 8 години по-къс от тези на нямащите диабет.

  Ако проучването се окаже успешно, това означава, че хора на възраст 70 и повече години ще бъдат биологично здрави като тези на 50. Това може да доведе до нова ера в медицината, в която лекарите вместо да лекуват болести като деменция и рак, ще лекуват състоянието, което ги предизвиква – стареенето.

  Стареенето не е неизбежно, защото клетките съдържат ДНК матрица, която може да поддържа тялото младо завинаги. Някои организми, които живеят във водна среда не остаряват никога. При човека обаче, за да функционира тялото правилно през живота ни се случват милиарди деления на клетките. Колкото повече се дели една клетка, обаче, толкова повече дефекти се появяват в този процес. С нарастването на тези „грешки“ тялото вече не е в състояние да се самолекува.

  От FDA обясняват, че метформинът има благоприятен ефект върху глюкозния метаболизъм в организма. Тестове върху животни и ин витро показват, че освен това, препаратът може да въздейства върху метаболитните процеси на клетъчно ниво, които допринасят за развитието на болести, свързани с остаряването – възпалителни процеси; намаляване способността на клетките да се борят с патогени, както и много други, които в крайна сметка водят до деменция, развитие на ракови заболявания и др.

  Заради тези резултати учените са предложи изпитването на лекарството върху хора с цел установяване дали и при тях ефектът ще е удължаване на живота. Това, което клиничният тест трябва да установи, е дали метформинът ще възстанови генната експресия* при възрастни хора с намалена толерантност към глюкозата до състоянието, което те имат при по-младите, обясняват от FDA.

  Пациентите, които ще се включат в изпитанието на лекарството ще са мъже и жени на възраст 60 и повече навършени години с установена намалена толерантност към глюкозата, които нямат сериозни хронични или тежки заболявания

  Опитът с хора се нарича (Targeting Aging with Metformin – TAME) и ще започне през зимата на 2016, съобщава британският The Telegraph.

  *Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген (напр. ДНК секвенция) се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК. Вторичните резултати ще са свързани с чувствителността на възрастните хора към производството на инсулин.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 8 часа
  Estée Lauder придоби южнокорейска компания
  Американската компания се сдоби с марките Dr Jart+ и Do The Right Thing
  преди 11 часа
  Пазарът на нови автомобили в ЕС с 10-годишен рекорд
  През октомври са регистрирани почти 1,2 милиона нови автомобила в ЕС, България с над 9% ръст на годишна база
  преди 13 часа
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 14 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях