събота, 22 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2086 прочитания

  Генетичните тестове като част от превантивната медицина

  Все повече български компании използват генетичните тестове като част от здравните пакети за своите служители
  29 декември 2015, 13:21 a+ a- a

  Освен стандартните профилактични прегледи при специалисти, като част от превантивната медицина в България вече стават все по-популярни генетичните тестове, насочени към оптимизиране на хранителния и тренировъчен режим. Те спомагат за дългосрочната грижа за здравето и съдействат за подобряването на качеството на живот, като дават задълбочена и персонализирана информация относно генетично заложеното здравословно състояние при всеки човек.

  Тази информация е необходима за провеждането на ефективна превенция, профилактика и лечение, обясниха от българската компания NutriGen, която се занимава с ново направление в персоналната медицина - нутригеномика*, за Economy.bg. Резултатите са достъпни единствено за самите пациенти, които получават и индивидуална консултация с медицински специалист върху конкретния си генетичен резултат.

  В България все повече компании предлагат допълнителни социални придобивки под формата на здравни пакети, като някои осигуряват и превенция.

  Българската компания предлага четири вида генетични тестове - диетен (NGDiet), спортен (NGSport), здравен (NGSport) и естрогенен (NGEstrogen). Те могат да помогнат за подобряване на физическото състояние, както и да предпазят от някои широкоразпространени и трудно лечими заболявания, към които съществува генетична предразположеност. В това число затлъстяване, диабет тип 2, проблеми с костната плътност, сърдечносъдови заболявания, както и някои видове онкологични заболявания.

  ДНК тестовете се правят еднократно, съответно и разходът за тях е еднократен, защото резултатите са валидни за цял живот. Те анализират генни вариации, които не подлежат на съществена промяна и очертават индивидуален генетичен профил, на базата на който специалистите могат да изготвят персонализирани хранителни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен начин на живот.

  Направени навреме, генетичните тестове могат да бъдат високоефективен инструмент за превенция и лечение на здравословни проблеми, причинени от генетична предразположеност или грешки в начина на живот.

  С помощта на ДНК тестовете е възможен детайлен анализ на индивидуалните нужди на организма от нутриенти и неблагоприятни за него храни, неговата предразположеност към заболявания, податливост на възпаления, оптимално физическо натоварване. Възможността за предотвратяване на тежки заболявания и подобряване на цялостното физическо състояние, тонус и качество на живот, е ценна както за работодателите, така и за техните служители, тъй като те създават ползи, свързани най-вече с оптимизирането на работоспособността и удължаването продължителността на живота в добро здраве.

  *Нутригеномиката е науката за връзката между храненето и гените.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 1 ден
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 1 ден
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 1 ден
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията