четвъртък, 14 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  23342 прочитания

  Изследват още един оазис на дълголетие в света

  Учените ще търсят формулата на дълголетието на италианско градче Ачиароли, където живеят над 300 столетници
  05 април 2016, 16:00 a+ a- a

  В света съществуват няколко „сини зони“ - места със свръхконцентрация на дълголетници, които са в добро здраве и физическа форма. Това са гръцкият остров Икария, италианският остров Сардиния, японският остров Окинава, полуостров Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. И тези места са обект на дългогодишни проучвания.  Още един малък „оазис на дълголетие“ обаче привлича вниманието на учените. Това е малкото италианско градче Ачиароли. 300 души, или около една трета от населението му е на възраст над 100 години.

  За пръв път дълголетието на местните жителите ще бъде проучено и в момента екип от американски и италиански учени предстои да започне подборни изследвания на какво се дължи то. Освен със столетниците си, Ачиароли е известен и с изключително ниските нива на сърдечни заболявания и Алцхаймер. 

  По думите на доктор Алън Майзел от San Diego School of Medicine, един от учените, посетил вече градчето, хората в Ачиароли не полагат особено големи усилия, за да бъдат здрави. 

  „Бях изненадан – не видях хора, които да тичат, да спортуват активно или да плуват в океана“, казва той в интервю за Националното публично радио на САЩ. Но още по-шокиращото по неговите думи е, че повечето от възрастните жители на това село пушат и са с наднормено тегло.

  Тогава каква е тайната на тяхното дълголетие?  Според доктор Майзел формулата е добри гени и добър хранителен режим.  

  Любопитното е, че всеки на този остров консумира аншоа и то по време на почти всички хранения през деня. Другата задължителна съставка в ястията е розмаринът. Доказано е, че розмаринът предпазва от преждевременно стареене и оказва благоприятно въздействие върху работата на мозъка. Към формулата на дълголетието може да се добави чаша хубаво италиански вино и достатъчно време за добър и пълноценен отдих. „В късния следобед всички са в ресторантите, пият вино, кафе. Релаксират и са спокойни“, обяснява още доктор Майзел. 

  Въпреки че местните жители не спортуват активно, те редовно се разхождат и прекарват повече време на чист въздух сред природата. 

  В следващите 6 месеца на екипа от учени предстои да проучи по-подробно този оазис на дълголетие. Ще се вземат кръвни проби, ще се правят подробни генетични изследвания, ще се анализират начинът на живот и навиците на столетниците, с какво се хранят, колко се движат и т.н. 

  Вижте как изглежда Ачиароли: 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Китай води „задълбочени“ преговори със САЩ
  Пекин държи на отмяна на митата, за да се достигне „първа фаза“ на споразумение между страните
  преди 2 часа
  Ръст в обема на свободни офис площи в София
  През третото тримесечие повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT фирми, предвиждащи помещенията за буфер при планирано разрастване
  преди 2 часа
  Икономиката отбелязва близо 4% ръст
  Данните са за третото тримесечие на годината и са по експресни оценки на националната статистика
  преди 3 часа
  Българските емигранти за изпратили над €1 млрд. през 2018
  Общо в ЕС, изпратените от рабитещи в чужбина средства, възлизат на €35,6 милиарда
  преди 3 часа
  Глобалният център за бизнес услуги на Cargotec в София открива регионален хъб в Сингапур
  Компанията продължава разширяването си към Азиатско-тихоокеанския регион