неделя, 28 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4976 прочитания

  НАСА съобщи за най-големия брой планети, откривани някога

  Мисията „Кеплер“ е потвърдила наличието на 1 284 нови планети
  11 май 2016, 11:56 a+ a- a

  Илюстрация: НАСА

  Мисията Кеплер на НАСА е намерила 1 284 нови планети, което е най-големият брой открити планети до момента, съобщиха от американската космическа агенция.

  „Това откритие удвоява броя на потвърдените планети от Кеплер“, обясни Елън Стофан, главен учен в централата на НАСА във Вашингтон. „Това ни дава надежда, че някъде там, около звезда много подобна на нашата, може и да намерим друга Земя.“

  Според анализ на откритите през юли 2015 от Кеплер 4 302 потенциални планети, за 1 284 вероятността да са наистина планети е над 99%. Това е минимумът, който се изисква за да получи едно небесно тяло статус „планета“, обясняват от НАСА. Други 1 327 по-вероятно са планети, въпреки че не покриват минималния критерий за 99%, което означава, че трябва да бъдат допълнително проучени. Оставащите 707 небесни обекта най-вероятно са някакви други астрофизични феномени. Проведения анализ потвърди статута на 984 други кандидат-планети, които са били обявени за планети чрез други научни методи.

  Телескопът Кеплер улавя дискретни сигнали от отдалечени планети – намаляване на яркостта, което се случва, когато други планети минат пред тях или когато обикалят около собствената си звезда. От откриването на първата планета извън нашата Слънчева система преди повече от две десетилетия, учените са разработили сложни и трудоемки методи за потвърждаване дали едно небесно тяло е планета или не, уточняват от НАСА.

  Последните данни, оповестени от мисията на Кеплер, са резултат от нов статистически метод, който може да бъде приложен върху много кандидат-панети едновременно. Тимъти Мортън от университета „Принстън“ обяснява, че ако има няколко големи трохи на пода, те могат да бъдат събрани с ръка една по една, Ако обаче има цял плик с трохи, ще е необходима метла за тяхното събиране. Новият статистически метод представлява именно тази метла.

  Благодарение на Кеплер учените са установили, че най-вероятно планетите в галактиката са повече от звездите. Това е важно за бъдещите мисии, които ще имат за цел да открият дали сме сами във вселената, коментира Пол Херц, директор на дивизията по астрофизика в централата на НАСА.

  До момента са открити близо 5 000 кандидат-планети. От тях повече от 3 200 са потвърдени като планети, като от тях 2 325 от тях са намерени от Кеплер. Телескопът Кеплер, който е изстрелян в космоса през март 2009, е първата мисия на НАСА, която има за цел да открива потенциално обитаеми планети с приблизителния размер на Земята.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  26 май 2023, 16:17
  УниКредит Булбанк отвори първия си напълно безкасов филиал в София
  Банката стартира нов модел на безкасово обслужване заради трайната промяна в поведението на клиентите
  26 май 2023, 14:22
  26 май 2023, 11:43
  14% ръст в пътуванията на българи в чужбина през април
  Над 20% е ръстът при посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
  26 май 2023, 10:32
  Германската икономика навлезе в рецесия
  БВП на Германия отчита свиване второ поредно тримесечие
  26 май 2023, 09:44
  Нова електронна услуга дава директен достъп на бизнеса до системите на НАП
  Хазартните оператори първи получиха софтуерен ключ, предстои „бърза писта“ за подаването на данъчни и осигурителни декларации