неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2861 прочитания

  Кафето намалява риска от преждевременна смърт

  Някои учени смятат, че напитката помага за запазване на доброто здраве
  29 август 2017, 09:49 a+ a- a

  При хората на средна възраст, пиещи между 2 и 4 чаши кафе на ден, се отчита по-нисък риск от преждевременна смърт. Това сочи ново проучване, представено по време на Конгреса на европейската кардиологична общност.

  В рамките на изследването са извършени наблюдения върху 20 хил. души в Испания за период от приблизително 10 години. Средната възраст на участниците е 37 години. За периода на проучването са регистрирани 337 смъртни случая.

  Учените открили, че рискът от смърт при участниците, които консумирали поне 4 чаши кафе дневно, е с 64% по-нисък, отколкото при участниците, които избягвали напитката. Те отчели 22% по-нисък риск при участниците, които пиели по две чаши на ден. Касае се за корелационна връзка, а не за причинно-следствена, т.е. положителният ефект може да се дължи на друг фактор, а не конкретно на консумацията на енергизиращата напитка.

  Изследването е проведено сред здрави хора. Не е открита връзка между консумацията на кафе и излекуването на съществуващи здравословни проблеми.

  Кафето е признато за богат източник на антиоксиданти с противовъзпалително действие. Но не всички смятат, че то оказва благотворно влияние. Ето някои от отрицателните ефекти, които се приписват на напитката:

  Отслабване
  Отслабването изисква контрол върху апетита. Проучвания показват, че приемът на кофеин увеличава апетита ни и предизвиква синтезиране на стрес хормони, които от своя страна пречат на отслабването.

  Сърдечен удар
  Проучвания сочат, че кофеинът води до покачване на кръвното налягане, неравномерен сърдечен ритъм и повишени нива на холестерол и хомоцистеин. Според някои учени пиенето на кафе увеличава риска от сърдечен удар.

  Стареене
  Кофеиновата напитка стимулира синтезирането на кортизол. Системно повишените нива на стрес хормоните пък ускоряват процеса на стареене.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища