петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12778 прочитания

    Как да станете JavaScript програмист?

    Вижте осем безплатни онлайн ресурса за самоподготовка и практическо обучение на Телерик Академия
    31 август 2017, 12:36 a+ a- a

    JavaScript е един от най-използваните в световен мащаб езици за програмиране. Основен фактор за широката му популярност е неговата универсалност. Той позволява да се разработват приложения за всички видове браузъри, устройства (уеб, десктоп и мобилни) и операционни системи. В допълнение много от най-често използваните днес приложения като Facebook, PayPal, LinkedIn и Uber, са базирани на JavaScript.

    Желаещите да надградят своите познания или тепърва да навлязат в областта на програмирането с JavaScript могат да се възползват от серия безплатни онлайн ресурси за самообучение, както и да участват присъствено в Telerik Academy Alpha – 6-месечна програма за подготовка на софтуерни инженери. Кандидатстването за програмата започва през септември, а повече информация за нея може да бъде намерена на уебсайта на Телерик Академия.

    Бърз старт с HTML 
    Езикът HTML (Hypertext Markup Language) може да бъде разглеждан като структуриран текст, който се използва за представяне на информацията в уеб приложенията. Като всеки друг език и този има свои синтаксис и специфики, които могат да бъдат усвоени бързо и лесно, разработвайки самостоятелно статичен уеб сайт. 

    Визуално представяне със CSS 
    С помощта на CSS (Cascading Style Sheets) създадения с HTML текст се оформя, така че да изглежда добре и да се визуализира коректно, независимо от вида и размера на използваното устройство. Уменията по HTML и CSS са ключови за уеб front-end разработчиците, които се грижат за разработката и поддръжката на модерните уебсайтове – техните оформление, навигация и функционалност.

    Основи на програмирането с JavaScript
    Синтактично JavaScript се отличава значително от предходните програмни езици. Той включва термини и концепции като променливи, оператори, цикли, масиви и функции, които са фундаментални за всеки, желаещ да се реализира като JavaScript програмист.

    Обектно-ориентирано програмиране
    Обучението продължава с ключови познания, които лесно могат да бъдат пренесени при изучаване или работа с редица други езици. В дълбочина се усвояват важни понятия като функции, класове и обекти, конструктори и наследяване и др. – техните специфики и употреба.

    Забележителен потребителски интерфейс
    Потребителите преценяват колко надеждна и модерна е една компания въз основа на визията на нейния сайт. Затова уменията за създаването на красив потребителски интерфейс (UI), който отговаря на актуалните тенденции и добри практики в уеб разработката, са високо ценени от работодателите и също така засегнати в обучението.  

    Задълбочени познания по JavaScript
    Следващата стъпка от обучението е създаването на цялостни приложения, които включват както front-end (видимата за потребителите част), така и back-end (сървърната част). За целта е необходимо използването на външни данни и някои от най-популярните JavaScript библиотеки, представени в курса. 

    Работа с Node.js
    Node.js е платформа с отворен код, която позволява на JavaScript да премине от браузъра в сървърната част. Използвайки Node.js, програмистите могат да създават високо-функционални приложения от край до край, които след това бързо да бъдат скалирани.

    Овладяване на Angular
    Уменията по Angular – платформа, създадена от Google за разработката на уеб front-end приложения, и TypeScript – език на Microsoft, който разширява функционалностите на JavaScript, предоставят допълнително конкурентно предимство на програмистите. 

    Едни от най-търсените на пазара на труда JavaScript специалисти са именно т.нар. „fullstack“ разработчици, които са запознати с всички етапи от създаването на едно приложение. Овладяването както на front-end, така и на back-end разработката, е сигурна предпоставка за летящ кариерен старт в ИТ сектора, посочват от Телерик Академия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк