петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3841 прочитания

  Изкуствен интелект разчита човешкия геном

  Новият инструмент бе пуснат от лабораторията на Google
  06 декември 2017, 13:13 a+ a- a

  Близо 15 години след като учените успяха да установят подредбата на човешкия геном, голяма част от информацията, съхранена в него остава загадка. Google представи инструмент, наречен DeepVariant, който използва най-новите техники за изкуствен интелект за създаването на по-точна картина на информацията в генома.

  DeepVariant позволява разчитането на подредбата с голяма резолюция, изграждайки цялостна картина на генома. Алгоритъмът автоматично разпознава малки мутации за вкарване и изтриване, както и единични базови двойки мутации в последователността на данните.

  Технологията за сканиране е налична още от 2000 година, но получените данни бяха трудни за разчитане от експерти. Това се дължи на факта, че учените трудно можеха да разпознаят мутациите от грешки, получени по време на теста. Тези незабелязани мутации може да са пряко свързани със заболявания, като раковите образувания.

  Съществуват няколко инструмента за интерпретиране на резултатите като GATK, VarDict и FreeBayes. Настоящият софтуер използва по-прости методи за машинно обучение и статистика, идентифицирайки мутациите чрез опити да разпознаят грешките.

  „Едно от предизвикателствата е в различните части на генома, в които всеки един от настоящите инструменти има своите недостатъци. Разчитането на тези различни части е изключително важно и затова е добре да имаме различни методи за работа“, разказва Брад Чапман – изследовател във факултета по обществено здраве в „Харвард“.

  „Успехът на DeepVariant е важен, защото демонстрира, че геномиката и задълбоченото машинно обучение могат да бъдат използвани за създаването на по-добри системи кодирани от хора“, допълни главният изпълнителен директор на Deep Genomics Брендан Фрей.

  Deep Genomics е една от няколкото компании, които целят да създадат изкуствен интелект, за да идентифицират причинителите на заболявания и възможни терапии.

  Кодът на DeepVariant ще е достъпен в Google Cloud Platform.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 5 часа
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 5 часа
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 7 часа
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията