неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6587 прочитания

  Проучване: Всеки втори учен у нас обмисля идеята за стартъп

  Една трета от учените в страната смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес
  30 март 2018, 13:48 a+ a- a

  Почти половината учени у нас обмислят варианти за стартъп вместо кариера в науката. Това сочи анкета на Фондация "Карол Знание" съвместно с Асоциацията на докторантите в България. Проучването е проведено е сред 217 учени, 49% от които докторанти, 34% с докторска титла, на възраст до 35 години, и 26% с научна титла, на възраст над 35 години.

  Данните сочат, че 54% от анкетираните са обмисляли по един или друг начин идеята за стартъп. Половината от тях признават, че нямат идея как, а другата половина са обсъждали с колеги възможността и са търсили информация. 6% са категорични, че са наясно как могат да стартират собствен бизнес и възнамеряват да го направят. Още 14% отговарят, че имат достатъчно информация за това, а 19% са проучвали въпроса, но се чувстват неуверени.

  Тези числа звучат впечатляващо, но трябва да се отчита факта, че 44% от участниците в анкетата работят в областта на приложната наука и 35% - в областта на фундаменталната наука, но с възможност за практическо приложение. Въпреки това, половината от участниците не познават чуждите практики на университетите да създават компании. 67% не знаят какво е спин-оф компания.

  Почти половината от учените следят всички възможности за финансиране, а повече от половината искат да продължат работа по научната си тема, за да видят реализацията й.

  Резултатите от анкетата показват, че 17% имат ясна визия за кариерното си развитие след приключване на настоящия проект. Другите категорични отговори подсказват, че по-голямата част от младите учени имат визия за бъдещето си: 15% ще търсят пост док в чужбина, 18% ще търсят финансиране, за да работят по други научни проекти. 14% разчитат да получат преподавателско място в институцията, за която работят.

  Колко от учените ще търсят работа в частния сектор? Едва 13%. В сравнение с данни от проучване на Стария континент, 58% от докторантите заявяват, че ще търсят реализация в индустрията и бизнеса. 9% от участниците в анкетата на Фондация "Карол Знание" казват, че ще правят собствена фирма. 31% от европейските им колеги имат подобни намерения, а още 37% възнамеряват да бъдат самонаети.

   

  За разлика от европейския опит, българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса. Най-често работят съвместно с други научни или академични институции – 30%. Партньорства с индустрията и частния сектор имат 18%, почти толкова – с неправителствения сектор и още толкова нямат никакви сътрудничества.

  Европейски проучвания показват, че около 45% от докторантите сътрудничат с бизнеса и 58% имат желание да продължат реализацията си в частния сектор.

  До голяма степен партньорствата по време на докторантурата създават очаквания за кариерни възможности и реализация в нови проекти. Едва 6% от учените смятат, че у нас има достатъчно възможности за реализация, 26% отговарят – категорично не, а 42% казват, че възможности има, но те не са много и не са за всеки.

  29% смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес. 60% признават, че отделни фирми работят с отделни научни организации, но като цяло за такава връзка не може да се говори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева