четвъртък, 14 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5554 прочитания

  Проучване: Всеки втори учен у нас обмисля идеята за стартъп

  Една трета от учените в страната смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес
  30 март 2018, 13:48 a+ a- a

  Почти половината учени у нас обмислят варианти за стартъп вместо кариера в науката. Това сочи анкета на Фондация "Карол Знание" съвместно с Асоциацията на докторантите в България. Проучването е проведено е сред 217 учени, 49% от които докторанти, 34% с докторска титла, на възраст до 35 години, и 26% с научна титла, на възраст над 35 години.

  Данните сочат, че 54% от анкетираните са обмисляли по един или друг начин идеята за стартъп. Половината от тях признават, че нямат идея как, а другата половина са обсъждали с колеги възможността и са търсили информация. 6% са категорични, че са наясно как могат да стартират собствен бизнес и възнамеряват да го направят. Още 14% отговарят, че имат достатъчно информация за това, а 19% са проучвали въпроса, но се чувстват неуверени.

  Тези числа звучат впечатляващо, но трябва да се отчита факта, че 44% от участниците в анкетата работят в областта на приложната наука и 35% - в областта на фундаменталната наука, но с възможност за практическо приложение. Въпреки това, половината от участниците не познават чуждите практики на университетите да създават компании. 67% не знаят какво е спин-оф компания.

  Почти половината от учените следят всички възможности за финансиране, а повече от половината искат да продължат работа по научната си тема, за да видят реализацията й.

  Резултатите от анкетата показват, че 17% имат ясна визия за кариерното си развитие след приключване на настоящия проект. Другите категорични отговори подсказват, че по-голямата част от младите учени имат визия за бъдещето си: 15% ще търсят пост док в чужбина, 18% ще търсят финансиране, за да работят по други научни проекти. 14% разчитат да получат преподавателско място в институцията, за която работят.

  Колко от учените ще търсят работа в частния сектор? Едва 13%. В сравнение с данни от проучване на Стария континент, 58% от докторантите заявяват, че ще търсят реализация в индустрията и бизнеса. 9% от участниците в анкетата на Фондация "Карол Знание" казват, че ще правят собствена фирма. 31% от европейските им колеги имат подобни намерения, а още 37% възнамеряват да бъдат самонаети.

   

  За разлика от европейския опит, българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса. Най-често работят съвместно с други научни или академични институции – 30%. Партньорства с индустрията и частния сектор имат 18%, почти толкова – с неправителствения сектор и още толкова нямат никакви сътрудничества.

  Европейски проучвания показват, че около 45% от докторантите сътрудничат с бизнеса и 58% имат желание да продължат реализацията си в частния сектор.

  До голяма степен партньорствата по време на докторантурата създават очаквания за кариерни възможности и реализация в нови проекти. Едва 6% от учените смятат, че у нас има достатъчно възможности за реализация, 26% отговарят – категорично не, а 42% казват, че възможности има, но те не са много и не са за всеки.

  29% смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес. 60% признават, че отделни фирми работят с отделни научни организации, но като цяло за такава връзка не може да се говори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  Отново стартират процедурата за концесия на летище Пловдив
  Има сериозен инвеститорски интерес, коментира министърът на туризма
  преди 1 час
  Китай води „задълбочени“ преговори със САЩ
  Пекин държи на отмяна на митата, за да се достигне „първа фаза“ на споразумение между страните
  преди 2 часа
  Ръст в обема на свободни офис площи в София
  През третото тримесечие повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT фирми, предвиждащи помещенията за буфер при планирано разрастване
  преди 3 часа
  Икономиката отбелязва близо 4% ръст
  Данните са за третото тримесечие на годината и са по експресни оценки на националната статистика
  преди 3 часа
  Българските емигранти за изпратили над €1 млрд. през 2018
  Общо в ЕС, изпратените от рабитещи в чужбина средства, възлизат на €35,6 милиарда