събота, 22 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2826 прочитания

  Градче в Англия се издига с 2 см на година и никой не знае защо

  В местността няма данни за дейност, която би предизвикала явлението
  16 април 2018, 09:47 a+ a- a

  Девон в Англия се издига с 2 сантиметра всяка година, но учените все още не могат да си обяснят защо. Феноменът бе забелязан от стартиращата компания Geomatic Ventures Limited (GML), която бе основана от студенти от Университета в Нотингам. Те събрали и изследвали сателитни снимки в периода 2015 – 2017. С тяхна помощ създали карта на движението на земните слоеве във Великобритания.

  „Обикновено виждаме подобно издуване в местности, в които е имало минна дейност и където помпите са изключени. Това позволява на водата да се завърне в отворите под земята. Свързахме се с британската геологическа асоциация, за да проучим дали е имало минна активност в местността. Няма такава. Градът се намира в средата на нищото. Нямало е мини и нямаме идея какво се случва. Хората в града не забелязват движението и по сградите не се очакват структурни щети. Въпреки това сме притеснени, тъй като през града преминава високоскоростен влак и магистралата M5. Поддръжката на железопътна линия в местност с подобно движение е по-трудоемка“, споделя д-р. Анди Соутър – главен технологичен ръководител в GVL.

  Издигащата се местност е с елипсовидна форма и диаметър от около 2 километра. Тъй като жилищните площи и полята се издигат едновременно учените се притесняват, че необичайното поведение може да е в резултат на природен теч или друго сериозно подземно събитие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 1 ден
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 1 ден
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 1 ден
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията