четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12774 прочитания

    IT JOBS in BG: Java Developer

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Иван Иванов - трейнър в Софтуерния университет и team lead и software developer в Codexio
    28 юни 2018, 19:37 a+ a- a

    Иван Иванов - трейнър в Софтуерния университет и team lead и software developer в Codexio

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша.  Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

    Иван Иванов е трейнър в Софтуерния университет и team lead и software developer в Codexio. Той ще ви запознае с уменията, които са необходими за да бъдете junior Java Developer, какви са отговорностите за тази позиция и други интересни неща.

    Кои са основните изисквания, за да стартираш на позицията Java Developer?
    Позицията е много условна, тъй като съществуват понятия като Junior, Regular, Senior, Team Leader, Architect, които се определят от фирмата, в която стартираш, и нуждите на бизнеса. Все пак ще се спрем на началната позиция (Junior).
    Независимо от сферата, в която ще се реализира програмистът, било то Web Development, Game development и други, има един минимум от знания, без които не може. Всеки начинаещ програмист трябва да има добра основа по Структури от данни, базисни алгоритми (добре развито алгоритмично мислене), принципи на обектно-ориентираното програмиране, работа с база данни и по възможност основни методи за комуникация (client-server).

    Какви са отговорностите на един Java Developer?
    Отговорностите отново зависят от позицията, която се заема. От писането на четим и правилно функциониращ код, решаване на комплексни проблеми за бизнеса, до изграждането на правилна архитектура и намирането на оптималното за бизнеса решение. В практиката често се налага по- опитните програмисти да менторират начинаещите такива. Правят се т. нар. Код ревюта (Code reviews), което се изразява в преглеждането на кода и даване на съвети и препоръки за подобряването му.

    С какви технологии борави един Java Developer?
    Екосистемата на Java е богата на технологии. Налице са разнообразни среди за разработка (IDEs), повечето от които безплатни. Голяма част от необходимите технологии си идват вградено като JavaME (micro - edition), подходяща за разработка на програми за микро-контролери, мобилни телефони и много други. JavaSE (standard-edition) разширява възможностите, като предоставя инструменти за разработка на desktop приложения, сървърни приложения и така нататък. Силата на Java се корени в JavaEE (enterprise-edition). JavaEE се използва при разработката на продукти за големи компании със специфични нужди за техния бизнес, корпорации, банки, цели индустрии. Съществуват много абревиатури, с които всеки един Java Developer се сблъсква – JPA, JSP, JSF, Servlets и много, много други. В Java света има и множество софтуерни рамки (frameworks), които решават конкретни проблеми и са мощно оръжие в ръцете на опитния програмист. Не можем да не споменем един от най-известните, а именно Spring Framework.  

    Какво e възнаграждението на един Java Developer в България?
    Позволете ми да отговоря на въпроса с въпрос: Колко опитен е един Java Developer? Неотдавна гледах едно проучване на HackerRanк, според което България се нарежда на второ място по опитни Java програмисти. Което следователно рефлектира и върху заплащането. Логично е по-опитните програмисти, съответно да имат и по-високи изисквания за заплащане и социални придобивки. 

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк